Tartalomszervezés Drupalban

thamas képe

Számomra a webhely építés egyik legizgalmasabb és legnehezebb kérdése a tartalomszervezés. Ezért is örültem nagyon Edit cikkének. Anno jó volt olvasni és most eljutottam odáig, hogy ki is próbáljam. Közben a felmerülő kérdéseket, ötleteket, utána-nézni-valókat ide írom:

 • Taxonomyban mindenképp meg kell adni, hogy milyen tartalomtípus használhatja, de pl a hierarchiára vonatkozó részt nem muszáj meghatározni
 • Van-e olyan modul, amivel több tartalmat (oldalt) lehet egyszerre egy kategóriához rendelni, vagy abból kivenni. És van e, amivel több tartalmat lehet egy könyvbe beilleszteni?
 • …ott találja Játékos-1 neve mellett a Piros csapat kategóriára mutató linket. Ha tehát az oldal elolvasása után a látogató szeretne a Piros csapat többi tagjával is megismerkedni, akkor rá fog kattintani erre a linkre, ez viszont nem a Piros csapat könyvlapra mutat…

  Ezért ki kell törölni a sminkből a taxonomy linkeket - írja Edit. Megoldás lehetne, ha a taxonomy/term/1 URL-t át lehetne irányítani a piros csapa oldalának (pl. node/2) URL-jére. Ha van ilyen modul.

 • pp hozzászólása: Bekapcsolnám a tinymce-t és szépen behuzaloznám a kapcsolatokat.

  Utánanézni!

 • Negyedik megoldás: Views - a lehetőség lényege: minden egyes listát el tudunk látni a neki megfelelő fej és lábláccel (tehát nem csak a sima taxonomy felsorolást kapjuk) - azonban minden egyes listához egyesével kell elkészíteni a nézetet. Ez a variációs lehetőségek számának növekedésével megelehetős nagy szám lehet és kényelmetlenné válhat (l. az Ötödik megoldás első bekezdését).
 • A csapatokat önmagukban - vagyis hogy van piros csapat, kék csapat - nem tudjuk listázni, csak a játékosokat, mivel a „csapatok” nem kategória, hanem szótár. Helyette mondjuk lehet egy sima oldal, ahol simán beírjuk a minden csapatra vonatkozó általános infót és és kézzel belinkeljük a nekik létrehozott nézeteket.
 • CCK tartalom típus létrehozása (itt, cck 1.5 - a csomag minden modulja bekapcsolva): létrehozzuk az új tartalomtípust - itt még csak az alapértelemezett mezőkkel, majd hozzáadjuk a még szükséges mezőket, („add group”-pal pedig mezőcsoportokat hozhatunk létre).

  Az új mező létrehozásánál az első űrlapon a „Név”-nél a „gépi nevét” kell megadni a mezőnek, vagyis csak ékezet nélküli betűk, számok és alsóvonal lehet!

  Text field - Multiple values, Allowed values list??

  Ha először a Játékos tartalomtípust hozzuk létre, akkor a node_referencnél még nem tudjuk beállítani a csapat tartalomtípust hivatkozási alapként, mert az még nem létezik. A csapat típus létrehozása után ezt módosítani kell!

  A dátum mező létrehozásához külön le kell tölteni a date (CCK) modult. (És a Date API-t is engedélyezni kell!)

 • Ha már… - az edző is lehetne text field helyett node reference és létre lehetne hozni egy edző tartalomtípust, így aztán a csapat megtekintésekor nem csak a játékosokról lehetne bővebb információ elérhető, hanem az edzőről is.
 • Az admin/build/views/add útvonalhoz nem tartozik link v. menüpot. Vagy legalábbis én nem találtam. Úgyhogy készítettem egyet az admin menüben.
 • A játékosok views litájának készítésekor az oldal típust választjuk. Megadjuk az URL-t (ahogy Edit írja), a nézet típusát, de nem adunk címet, mert akkor nem jelenik meg a Paraméterek (arguments), amit szintén be kell állítani!!!
 • No, a csapattagokat nem listázza csapatra, csak egy összesített számot ad: (6). Ha agumentumot adok az url-ben (csapattagok/11 - azaz a node/11 csapat tagjai), akkor meg üres az oldal. Mindez cck1.5 és Views 1.6

  (Mondjuk Edit is írja, hogy vannak kompatibilitási gondok az újabb CCK és Views közt. Bár a fentieknek a CCK oldala szerint működni kellene együtt. Mindenesetre most látom, van CCK1.6, majd próbálok frissíteni.)

  Kiegészítés 2007. 08. 17.: újból kezdtem a CCK+Views részt, (a korábbiakat töröltem) és most már működik!

 • A CCK-t frissítettem 1.6-ra, három hibaüzenetet adott. Vajon mi a teendő?

Edit a tananyag második feléről készített egy nagyon jó, három részes videót!

Itt pedig egy hasonló jellegű, de jóval összetettebb feladat a valós életből: horgászverseny adminisztrációja.