Készíts magadnak saját Google Readert, Drupallal

csakiistvan képe

“No More Google Reader”

Ezzel a címmel jelent meg ma reggel cikk a Google hivatalos blogjában, amiben tájékoytatták a nagyérdeműt hogy a szolgáltatást július 1-el lekapcsolják.

Persze lehet csatlakozni csoportokhoz hogy mentsük meg Readert, de kétlem hogy ez a döntéshozókat meghatná. Nézzünk alternatívák után inkább, és pár App kipróbálása után eszembe jutott hogy azért ezt mi is meg tudnánk ám csinálni magunknak, viszonzlag kis erőfeszítéssel. Nézzük csak mi kell hozzá:

“A feedjeinket így tudjunk kimenekíteni a halálzónából”. Miután megkaptad a kis csomagod, van benne pár json fájl, meg egy subscriptions.xml. Ez utóbbiban vannak azok a feedek amiket kezeltél a Readerben.

Ha bekapcsolod a feeds modult (feeds, feeds admin ui, feeds import, feeds news), ezután a node/add oldalon megjelent 2 tartalom típusod is, az egyik a Feed, a másik a Feed item. Próbáld is ki, a node/add/feed oldalon add meg a kedvenc drupalos blogod feedjét (segítek http://blog.drupart.hu/feed.xml ), címnek adj amit szeretnél. Mentés után le is hívta a Feed item-eket, amiről zöld dobozban tájékoztat is. Észreveheted hogy a nodenak több tabja van mint szokott lenni, és van olyan is hogy View items. Erre kattintva eljutsz az RSS csatornából érkező Feed itemekre.

Kész is vagyunk? Lényegében igen, ezzel elértük hogy a Drupalod tud kezelni RSS feedeket, letölti azt, és meg is jeleníti neked.

Na de mi lesz a Google -tól kapott xml-el, mit lehet azzal kezdeni?

Menj el a sajátdomained/import oldalra, válaszd a OPML import linket, a fájl feltöltéskor tallózd be a subscriptions.xml fájlodat, és kattints az Import gombra. Importálás után megjelenik hogy összesen hány db RSS csatornát importált be a Drupalodba. Nem húzza be elsőre a Feed itemeket is, ezt meg tudod tenni ha az adott RSS csatorna nodeon az Import fülre kattintasz. Aztán majd minden CRON futásakor a feedekbe érkezhetnek Itemek.

Jójó de a Google Readerben nekem a Feedek tagekben voltak, az elveszik?

Erre nem találtam automatikus megoldást sajnos, de remélem valaki esetleg kommentben tud segíteni majd ebben. De kézzel minden további nélkül hozzá tudsz adni címkét a Feed tartalom típusodhoz.

Kényelmi megoldások

Persze hosszú távon nem tudtam tesztelni a fent összeállított rendszert, hisz majd 5 perc alatt eljutottam a mostani állapotra, de el tudok képzelni kényelmi funkciókat még

  • mondjuk J és K betűs navigáció,
  • share elemek
  • olvasatlannak jelölés

Összegzés

Egy egyszerű felhasználónak a fenti Drupallal kialakított RSS olvasó éppen ideális lehet. Én használnám.

Továbbá egy szép sminkel, pár feature-el el tudok képzelni egy Drupal alapokon működő szolgáltatást, ami kinőne a földből júliusig. Szerinted?