Drush 5.x telepítése Windows alá

nevergone képe

Ott kezdted a ma estét, hogy feltelepítetted a Git verziókezelőt, majd SSH kulcsot is készítettél a hitelesítéshez. A ma esti történet harmadik, befejező része következik.

Létezik a Drupalhoz egy Drush nevű jóság, igazi svájci-bicska. Arra való, hogy parancssoros eszközökkel készíthess mentést majd visszatölthesd azt, futtathatod az időzített feladatokat, ürítheted a Drupal gyorsítótárát, és még ezernyi mást. Vigyázz vele, mert addiktív: Ha elkezded használni, könnyen rákaphatsz az ízére és utána mindig hiányolni fogod, ha nincs kéznél.
Viszont Drush-t használni eddig Windows alatt nem volt könnyű. Mondhatni, kicsit szívás volt. Eddig.
Szerencsére közeledik az 5-ös verzió kiadása, amelyben többek közt már a Windows támogatást is rendbeszedték, így már semmi akadálya, hogy beizzítsd te is a gépeden! :)

  1. Ehhez a művelethez szükség lesz arra, hogy a Git telepítésénél a 3. pontban a 3. lehetőséget válaszd. Ugyanis szükség lesz a Unix parancssori eszközökre is.
  2. A Drush honlapjának „Resources” részén megtalálod a „Drush Windows Installer” aloldalt
  3. Ott a „Download Drush 5.x-dev Windows Installer” kell neked (a végleges megjelenést követően változhat a neve), linket nem adok, mert úgyis pár nap múlva változik.
  4. A telepítés „Custom setup” fázisában jelöld ki a „cwRsync Optional Components” és „Register Environment Variables” komponenseket. Így használhatsz majd Rsync-et és nem kell szórakoznod az elérési útvonal megadásával.
  5. Ezeket érdemes kiválasztanod a „Custom setup” részben.

Ha ügyesen csináltad, akkor a drush help parancsot futtatva részletes listát kapsz az elérhető parancsokról.

Ennyi volt a móka mára! :)