Works well

Balogh Zoltán képe

Velünk Drupalosokkal sokszor előfordul, hogy modulokat próbálunk ki. Letöltjük, állítgatjuk, nézegetjük, próbálgatjuk, és azokban néha hibát vagy hiányosságot találunk. Elkezdjük keresni, hogy vajon mi lehet a megoldás? Más is találkozott már vele? Esetleg már meg is oldotta? És gyakran meg is találjuk a megoldást a drupal.org-on. Ott figyel az issue, pontosan az ÉN problémámról szól, ráadásul van benne egy patch is. Nosza kipróbáljuk és ráadásul még működik is. Na, pontosan ez az a pillanat, amikor NINCS VÉGE, mert ebben az esetben kér a Drupal nemzetközi közössége 5 másodpercet a Te életedből IS.

Mi ez az 5 másodperc? Amíg hozzászólsz az adott issue-hoz annyit, hogy „Works well.” Ha netán az issue még abban az állapotban van, hogy „needs review”, akkor még azt is állítsd át arra, hogy „reviewed & tested by the community”. Nézzük meg, mi történik két esetben. Az egyik az, ha nem szánod rá ezt a plusz 5 másodpercet, míg a másik az, ha igen.

Nyilván tudod, hogy egy modul megírása elég sok időt vesz el a Drupal közösség valamely tagjának szabaidejéből. Sok időt fordított arra, hogy elkészítsen egy modult, amit Te ingyenesen használhatsz. Aztán vannak mások, akik hibát, hiányosságot találnak benne. Ők is veszik a fáradtságot, értelmezik az adott modul kódját, megértik. Kijavítják az esetleges hibát, vagy csak hozzátesznek egy picit. Ez is nagyon sok szabadidőt visz el a közösség valamely tagjától.

Ha Te nem szánod rá azt az 5 másodpercet, akkor lényegében semmi sem történik. A modul hibás marad, illetve az adott, számodra is fontos és működő kiegészítés csak ott figyel egy issue-ban. Aztán ha kijön a modulból egy új verzió, akkor rakhatod fel ismét a pecset, mert abban az a hiba még ugyanúgy benne lesz. A döbbenet majd akkor következik, amikor a patch -p0 azt mondja, hogy ezt a patch-et sajnos nem tudom felrakni, mert a forrás megváltozott. Oldd meg kézzel, ha még meg tudod egyáltalán. Egy bonyolultabb patch-nél ez nem feltétlenül 2 perces művelet. És innentől az issue-ban lévő patch gyakorlatilag kuka, mert a patch készítője vagy megcsinálja a patch-et a módosított forrásra, vagy nem.

Ám ha neked van 5 másodperced annak idején, akkor nagy valószínűséggel az az issue már réges rég le van zárva, a patch már a modul forráskódjának szerves része, és többé ezt a hibát már senkinek sem kell javítania, mert a modul következő kiadása remekül, kijavítva működik.

Ezért fontos, hogy ha felraksz egy patch-et és az nálad jól működik, akkor jelezz vissza, de azonnal. Works well. Ezt az 5 másodpercet kérjük tőled.

A bejegyzést ez a remek hozzászólás ihlette, mely jó, megoldás a problémára, csak kimaradt ez az 5 másodperc a közösségért.

Címke: drupal