Drupalt frissítettünk 6.1 -ről 6.2 -re...

nevergone képe

1.) Adminisztráció -> Webhely beállítása -> Webhely karbantartás: offline

2.) Mentesz mindent, adatbázist és teljes könyvtárat:
mysqldump -u adatbazis_usernev -p adatbazis_nev > mentett_fajl_neve.sql
Itt majd bekéri a jelszót, ha van (ha nincs adatbázis-jelszó, nem kell a -p kapcsoló)

3.) Ha ez megvan, akkor az elkészült fájlt elpakolod valahova a könyvtárral együtt

4.) Belépsz a telepített Drupal 6 könyvtárába, és mindent letörölsz, kivéve ezeket: files és sites alkönyvtárak. Csak ez a kettő maradjon meg, az első a feltöltött fájlok miatt, a második a telepített modulok, sminkek, és beállítások gyűjtőhelye

5.) Fogod a letöltött _teljes_ Drupal 6 -ot, kicsomagolod, és a tartalmát egy az egyben felmásolod a régi helyére, ha valahol megkérdezi, hogy felülírja -e a régit, ott igen: írja felül. Ha szükséges (mert mondjuk nem történik meg automatikusan, és van shell-hozzáférésed), akkor a felmásolt fájlokra megadod a webszerver jogosultságait:
chown www-data:www-data -R /var/www/_a_drupal_6_helye

6.) Megnézed, hogy milyen kiegészítő modulokat és sminkeket használsz, és azokból van -e újabb. Ha van, akkor letöltöd, megnézed a dokumentációjukat, a legtöbb esetben ("ha az orvos másképpen nem rendeli...") elég, ha a régi modult/sminket letörlöd, és az újat felmásolod pontosan oda, pontosan ugyanúgy. Ha frissítettél modulokat és sminkeket, és szükséges, a chown -os jogosultság-megadást újra végezd el.

7.) Mivel komolyabb változtatások is voltak a Drupal 6 kódján a 6.2 megjelenése kapcsán, ezért itt kapsz egy hibaüzenetet, ami elég csúnya. Ez a lépés opcionális, és csak most kell, a későbbiekben inkább a 8.) -as pontra lesz szükség. Szóval:
A Drupal 6 -ból kimásolod a sites/default/settings.php fájlt, megkeresed benne az "$update_free_access" kezdetű sort (idézőjelek nélkül), és a FALSE értéket módosítod TRUE -ra, majd visszatöltöd a tárhelyre, felülírva az eredetit.

8.) Ha erre a módosításra nem volt szükség, ellenben kiléptetett a Drupal 6 (mondjuk bezártad a böngészőfület), és csak a karbantartási oldalt látod az offline működés miatt, nyugodj meg: a http://drupal6_oldalad_cime/user oldalon az adminisztrátor újra be tud jelentkezni.

9.) Miután elvégezted a 7.) -es, vagy jobbik esetben a 8.)-as pontot, futtasd le az adatbázis-frissítést: http://drupal6_oldalad_cime/update.php

10.) Opcionális: ha lefutott sikeresen az update.php fájl, és szükség volt rá az elején, újra töltsd le a sites/default/settings.php fájlt a Drupal 6 telepítésedből, az "$update_free_access" kezdető sorban módosítsd az értéket TRUE -ra, majd töltsd vissza a szerverre, felülírva az eredetit

11.) Ha ez megvan, és nincs semmi gond, akkor már csak egy valami kell: a karbantartási mód kikapcsolása, hogy a látogatók is lássanak valamit:
Adminisztráció -> Webhely beállítása -> Webhely karbantartás: online

12.) Ha bármilyen gond lenne a frissítés során, a mentés visszaállítása:
a Drupal 6 könyvtárát letörölni, a legelején elmentett könyvtárat visszamásolni a helyére, majd törölni az adatbázist:
mysql -u adatbazis_usernev -p adatbazis_nev;
drop database adatbazis_nev;
create database adatbazis_nev;
exit;
végül pedig visszaállítani a mentett adatbázist:
mysql -u adatbazis_usernev -p adatbazis_nev < mentett_fajl_neve.sql

Címkék: