A Drupal 7-re átállás története

Balogh Zoltán képe

A Drupal 7-re való átállás első lépése szerintem az, hogy szétnéz az ember, hogy milyen modulokat is használt a 6-osban. Aztán elgondolkozik, hogy azok valóban létfontosságúak-e az adott oldalhoz, ami esetemben egy személyes blog? Hamar rájön az ember, hogy tulajdonképpen egyik sem pótolhatatlan veszteség. Mehet is a kukába, ami elengedhetetlen (pl. mentés), azt megoldjuk másképp. Aztán jött az ötlet, hogy ki kéne pucolni a régi 6-os adatbázisát is, hisz régóta terveztem már, hogy rendetvágok benne. Oly sok minden volt már abban, hogy ihaj, elég ha csak arra gondolok, hogy megfordult benne anno egy komplett Localization Server is. Mi lehet például a variables táblában, jaj.

A hozzászólásokkal nem lesz gond, mert a régi honlapon nem is ment a comment modul, mivel az fb_social segítségével lehetett kommentelni. Nos, mi is kell akkor a régiből? Kellenek a tartalmak a címkék és az útvonal álnevek. Csatolmányok nem nagyon voltak, de az az 1-2 mehet a levesbe, a képek pedig eleve ki voltak szervezve a Picasa-ra. Na, akkor Pathauto? Van, akkor álnevek problémája kilőve. 7-es Feeds és vonzáskörzete (CTools, Job Scheduler) van? Van, jaj de remek, akkor a tartalmak és címkék áthozatala máris megoldott lesz, az upgrade folyamatot egy az egyben ki is lehet hagyni.

Ugyebár ilyenkor meg fog változni az összes node id, az összes term id (valamint az összes guid az RSS csatornában). A tartalom azonosító változása nem probléma, hisz minden tartalomnak megmarad az eredeti álneve. A drupal.hu-n kell majd az adminoknak átírni az új term id-ra a csatorna címét, és kb. ennyi. És akkor úgy állunk majd át, hogy egyből írunk is egy cikket, és csak 1 elemet engedünk a csatornába, ezáltal minden szépen meg lesz oldva.

Szóval szumma-szummárum, egy Drupal 7 minimal telepítéssel indult a dolog, jelenleg az alaprendszerből az alábbi modulok mennek: Block, Comment, Contact, Database logging, Field, Field SQL storage, Field UI, Filter, Locale, Node, OpenID, Options, PHP filter, Path, Search, System, Taxonomy, Text, Toolbar, Update manager, User. A contrib modulokból pedig az alábbiak játszanak: Localization update, Mollom, Pathauto, Token, Transliteration. Ennyi elég is lesz egyelőre.

Így működés közben azért szépen gyűlnek a figyelmeztetések a rendszernaplóban, mennek is a hibajegyek szorgosan. Meg hát a fordításban is pár dolog, hogy khmmm, nem lett az igazi. De javulnak ezek is szép lassan.

Címke: drupal