Videósorozat - Bevezetés a Drush használatába

zionduc képe

Létrehoztam egy oktatóvideó sorozatot azok számára, akik már készítettek weblapokat Drupallal, és szeretnének megismerkedni egy parancssoros eszközzel, ami megkönnyíti a sitebuilderek életét.

A videók megtekinthetőek az alábbi oldalon:
http://www.nivonet.hu/video

Illetve a youtube csatornán: http://www.youtube.com/channel/UCj7HXUl8lEikA--2Xbcui_g

Taxonomy upgrade extras: 
Időpont: 
2012. október 6., szombat 20.30
Drupal verzió: 
Kategóriák: 

Hozzászólások

Illyés Edit képe

Nagyon jó sorozat, köszönjük!

zionduc képe

Örülök, hogy tetszik.
Ha valakinek kérdése vagy észrevétele van (pozitív vagy negatív), nyugodtan írjon.

Írj rám, ha érdekel a Győri Drupal Használói Találkozó.

zionduc képe

A feltöltéseknél kimaradt az egyik rész:
Project manager parancsok

Írj rám, ha érdekel a Győri Drupal Használói Találkozó.

IanChak képe

Hasznos és informatív videósorozat lett. Meghoztad a kedvemet, hogy gyakrabban használjam a Drush-t. ;)

Szakmai blogom: blog.serpens.hu

zionduc képe

Köszönöm az ajánlást a blogodban.
Jó lett az cikk, amit írtál.
Hozzászólásként küldtem egy kis kiegészítést a PATH környezeti változó kezelésével kapcsolatban.

Írj rám, ha érdekel a Győri Drupal Használói Találkozó.

Robert Petras képe

Szeretném megköszönni a belinkelt oktatófilmeket, melyeket készítettél. Végignéztem az összeset, habár az utolsó két rész úgy gondolom, hogy nem nekem szólt frontend fejlesztőként.

Külön örültem a biztonsági mentés készítés és a visszaállítás témakörnek. Ráadásul újonc Terminál felhasználóként nem csak Drush, hanem egy-két egyéb parancssori filter opciót is elleshettem Tőled.

Tiszta és érthető volt minden a számomra, mert nagyon jó az előadásmód ahogy felvetted a filmeket.

Szuper és kár, hogy "csak" egy hírben tudod ez itt közölni. Nem tudom, hogy mi lesz, ha már nem elérhető a cím a főoldal alján lévő kis hírblokkban, ki fogja ezt megtalálni később?

Nem lehetne valahogy a Kézikönyve csempészni vagy csak én vagyok ilyen vak, hogy nem találom ott?

Felajánlottad, hogy szivesen segítenél még több infót adni a Drush használattal kapcsolatban és szeretném most megragadni az alkalmat arra hogy ha már lúd, akkor legyen kövér elven megkérjelek arra, hogy mutasd be a Drush Make-t is. Nem lenne gond a számodra?

Jól tudom, hogy ezzel lehet komplett installációs Drupal profile-okat létrehozni?

Hány videót is néztem meg ezen az esős hétvégén? Talán 10-et? És mindegyik hasznosnak bizonyult, még így ismétlésként is egy angol Drush sorozat után. Nyugodtan hívhatod magad a Mentoromnak, mert egy újabb létrafokot tettem meg. Még 1x köszönöm!

Ui: létrehoztam egy új fórum bejegyzést, ami kapcsolódik a Drush oktatófilmekhez, mert múlt héten mikor először szerettem volna felinstallálni a Drupalt a Drush segítségével Mac-en, olyan nagyot szívtam azzal, hogy órákig kerestem a választ arra, hogy miképp lehet rábírni a Drush-t arra, hogy működjön együtt a MAMP fejlesztői környezettel egy buta hiba miatt. Esetleg Mac gépeken is otthonosan mozogsz?
Windows és Linux alatt egy-kettőre ment minden mint a karikacsapás ahogy láttam. Kicsit el is kámpicsorogtam, habár addigra már nálam sem volt gond a Drush-t futtatni localhoston.

pp képe

"Jól tudom, hogy ezzel lehet komplett installációs Drupal profile-okat létrehozni?"

Nem, létrehozni nem lehet, de már létrehozott installációs profilból saját letölthető distribet lehet vele készíteni. Meg tesztkörnyezetet meg mindenfélét, ahol össze kell fogni a különböző modulokat, sminkeket, telepítési profilokat, külső libeket.

Lásd pl:
https://github.com/tanarurkerem/tanarurkerem_ckeditor

Itt én készítettem egy feature-t amihez van egy make fájl, ami lerántja a feature-höz szükséges modulokat, külső lib-eket. Tavalyi konferencia videókat nézted? Javaslom.

pp

Robert Petras képe

Igazad van és köszönöm a jó példát amire rápislantottam. Egyenlőre még csak az a célom, hogy rutinszerűen tudjam a Core és a PM Drush parancsokat futtani a lokálisan majd a távoli szervereken. Később azonban biztosan szükségét fogom látni az installációs fájlok elkészítésének és majd az abból Drush Make segítségével készített letölthető csomagoknak.

Csak azokat a felvételeket néztem meg a 2011-es DHU konf-on készültek közül, melyek az akkori Drupal tudásom szintjén el tudtam sajátítani/befogadni.

A Drush biztos nem szerepelt a filmek között... a command line-t, drush-t, shh-t csak két hete használom. Szóval ezek az első lépések.

BlipTV vagy UStream helyen találom meg az archív felvétleket? Nem emlékszem pontosan. Megtennéd, hogy megírod, hogy hol vannak ezek? Köszönöm!

Robert Petras képe

Oké, megtaláltam a csatornát a filmekkel http://www.ustream.tv/channel/drupal-h%C3%A9tv%C3%A9ge-2011-budapest .

Számos felvételt megtekintettem ezek közül korábban, de a Drush-val kapcsolatos előadást most nem találom. Volt ilyen dekikált Drush előadás vagy nem a Prága, hanem a másik teremben tartottátok meg? Úgy látszik, hogy vak vagyok.

Robert Petras képe

Ezer köszönet! Bookmarkoltam a címet és még ma megnézem.