Megjelent a Drupal 7 béta 2

nevergone képe

A legutolsó Drupal 7 kiadásunk körülbelül egy hónapja jelent meg. Ma büszkén jelentjük be a Drupal 7 második (és lehet, hogy az utolsó!) béta kiadását további tesztelés és visszajelzés céljából. Az első alfa bejelentés tartalmazott egy kimerítő listát a Drupal 6.x óta történt változásokról, így ebben a bejelentésben arra koncentrálunk, hogyan tudsz segíteni a Drupal 7 mielőbbi és minél stabilabb állapotban történő megjelentetésében - ahogy ahhoz már hozzászoktál!

Ez a kiadás tartalmazza a következőket:

  • Még jobb hibakezelés a telepítés és frissítés során különféle inkompatibilis rendszerek esetén - olyan srácok hibabejelentései alapján, akik újonnan próbálták ki a Drupal 7-est különféle környezetekben. Úgy gondoljuk, minden hibát elkaptunk, de azért küldjétek továbbra is a hibákról a bejelentéseket!
  • Az új Form API-ban még jobb exportálhatóság támogatás van a „gépi_név” típus formájában, valamint a formátum azonosítója már nem egész szám, hanem szöveges típusú.
  • A hivatkozások már részt vehetnek a D7 AJAX keretrendszerében, amely eddig csak az űrlapokat támogatta.
  • A szükséges PHP verziószámot 5.2.4-re emeltük, hogy előmozdítsuk a stream wrapper biztonságot.
  • Az információ-túlterhelést elkerülendő számos egyszerű navigációs javítás készült az alapértelmezett profilhoz.
  • Javítottunk egy Schema API regressziót, amely megakadályozta a mag által szállított oszloptípusok bővítését (pl. a Date modulban).
  • Az új webhelyek modullistájában már nem jelenik meg a Profile modul, cserébe a felhasználói entitások mezőkkel bővíthetőek.
  • A Bartik és a Seven sminkben rengeteg stílusbeli és RTL (jobbról balra) hibát javítottunk. Maradt még egy halommal, szóval kérjük, segíts a Drupal 7 megjelenítését a lehetőség szerinti legjobbra polírozni!

Mikor lesz a beta RC (kiadásra jelölt)?

A betából akkor válik RC, ha már egyetlen kritikus hibánk sem maradt. Ez a szám jelenleg 5. Úgy tűnik, nagyon közel vagyunk, de a te segítségedre is szükségünk van ahhoz, hogy az összes komisz hibát elkapjuk még az első kiadásra jelölt változat előtt.

Ezenfelül az RC1 kemény sztring fagyasztást is jelöl, tehát ha van olyan hibád, ami a felhasználói felület szövegét is érinti, mihamarabb javítsd! Kérjük, az efféle hibákat az issue queue-ban lásd el a "string freeze" címkével, ha az RC1 előtt be kell kerülniük.

Frissítés korábbi változatokról

A 7.x-beta1 => 7.x-beta2 frissítésnek működnie kellene. Kérjük, szólj, ha mégsem. (Ne felejts el előbb keresni!)

Mindig legyen biztonsági mentésed az adataidról és soha ne tesztelj az éles oldaladon! Ez biztosítja adataid sértetlenségét, ha valami rosszul sülne el.

Tehát mikor jelenik meg a 7.0?

A Drupal 7.0 kiadási változata elkészül, amint (a) nincs több kritikus hiba és (b) legalább egy kiadásra jelölt (RC) változatot megjelentettünk anélkül, hogy további hibák kerülnének a listába.
Ez mikor fog megtörténni? Nos, ez teljesen attól függ, hány ember száll be és segít! Minél többen segítenek, annál gyorsabban tudjuk a hibákat megtalálni és javítani, azaz a Drupal 7.0-t megjelentetni. Minél hamarabb jelenik meg a 7.0, annál hamarabb kezdhetünk új funkciókat adni a Drupal 8.0-hoz. Tehát segíts, ahol tudsz, és készítsük el együtt az eddigi legjobb és legstabilabb Drupal kiadást! :)

Hogyan segíthetek a béta tesztelésében?

Kezdd egy új Drupal 7 telepítéssel, vagy egy Drupal 6-ot futtató webhely frissítésével (ehhez útmutató a telepítő csomag INSTALL.txt vagy UPGRADE.txt fájljaiban található). Az oldal felállításához, tesztadatokkal való feltöltéshez (tartalmak, felhasználók, stb.) használhatod a fejlesztést segítő Development modult és máris tesztelhetsz. Mint minden fejlesztés alatt álló szoftver esetén, most sem ajánljuk a végleges kiadás előtti verziók használatát éles oldalakon, ezen kívül minden esetben mentsd el az adataidat, mielőtt korábbi verzióról frissítenél, vagy elkezdenéd a tesztelést.

Új Drupal felhasználók

Teljesen, vagy majdnem teljesen ismeretlen számodra a Drupal? Vagy csak annyit tudsz, hogy meredek pálya? Használtál már más tartalom kezelő rendszert és szeretnéd látóköröd szélesíteni a Drupal működésének megismerésével? Ha igen, akkor te tudsz a lehető legjobban segíteni a használhatóság tesztelésében és a dokumentáció javításában! Ahogy keresztülrágod magad a Drupal 7-en, jegyezd le, mit találsz bonyolultnak vagy zavarbaejtőnek, majd fordítsd ezeket a jegyzeteket egy hibajegybe, amelyik a hibalistán jelenik meg. Győződj meg róla, amilyen pontosan csak tudsz, hogy mi a probléma, és adj tippeket, hogyan lehetne megjavítani, jobbá tenni – ez nagy segítség a fejlesztőknek!
Segíthetsz még a Drupal 7 Telepítési Útmutató tesztelésében is feljegyezve a hibákat az ehhez tartozó hibajegyben.

Tesztelők

Ismerőseid gyakran gratulálnak neked amiért jó vagy a dolgok elrontásában? Kreatív személysiég vagy, aki szeret új, ismeretlen utakon járni, kísérletezni? Szereted mások munkáját átnézni és minden apróságot észrevenni, így segíteni másoknak, hogy munkájuk eredménye a lehető legtökéletesebb legyen?
Ha ezek bármelyike igaz rád, akkor remek tesztelő válhat belőled!
Nagy szükség van tesztelőkre. Egyrészt, hogy a Drupal különféle lehetőségeit kipróbálják, másrészt, hogy segítsenek a bejelentett hibák valódi létezésének ellenőrzésében, illetve a beküldött foltok tesztelésében.
További információkat találsz a teszt környezet beállítása és a foltok készítése témakörben ezeken az oldalakon.

Modul és smink fejlesztők

Nincs jobb módja annak, hogy megszabaduljunk az API-ban található szövevényes hibáktól, illetve meggyőződjünk arról, hogy az általad készített modulok és sminkek az új Drupal verzióban is megfelelően fognak működni, mint hogy frissíted az általad karbantartott modulokat és sminkeket.
Nagyon fontos, hogy minden hibát feljegyezz. Próbálj frissítési rutinokat írni, hogy a következő embernek könnyebb dolga legyen.

Drupal nindzsák és nindzsa-tanoncok

Ha szakértő vagy Drupal kódolásban, vagy elszántan vágysz a tanulásra, nagyszerű hely a kezdésre a hibakövető rendszer vagy a folt lista.
Még ha nem is tudsz teljes megoldást egy problémára, gyakran már az is elég lehet egy másik fejlesztőnek a befejezéshez, ha te egy lépést teszel előtte a helyes irányba.
Olvass a foltkészítés rejtelmeiről.

Drupal felhasználói felületének fordítása

A Drupal 7 felhasználói felülete nagyjából végleges. Nagyobb változások már nem várhatóak a felhasználói felület szövegezésében, kivéve hibás szöveg esetén, vagy ha a jobb fogalmazás egyértelműbbé teszi a mondandót.
Az RC 1 verzió körül várható, hogy a felhasználói felület már nem fog változni, ez az a pont, amikor már biztonságosan nekiállhatsz a felhasználói felület fordításának.

Eredeti hír: http://drupal.org/drupal-7.0-beta2
A fordításért köszönet: Den, nevergone, boobaa

Drupal verzió: 
Kategóriák: 

Hozzászólások

FleetCommand képe

Be is állítottam egy D7b2 tesztoldalt magamnak azért, hogy végre jobban megismerkedhessek a "hetessel". Egyelőre nagyon tetszik :)

05storm26 képe

Én örülök hogy ilyen interaktív lett ezt eddig hiányoltam belőle. Igy elég szép web2 es felülete van alapból. Sokan hiányolták az adminisztrációs felület megjelenésileg való elkülönítését, sztem. ez az integrált javascriptest megoldássokkal létrejött. Az új deisign-is nagyon szép.
A 6.x ről történő frissítéskor mitörténik pl a 6.x -es modulokkal?