Az EU-elnökségi webhely fejlesztéséről

thamas képe

Néhány napja közölte a Külügyminisztérium, hogy a soros magyar EU-elnökség honlapja a jelenlegi belga elnökség nyílt forráskódú rendszerén alapul majd. Mivel hamar kiderült, hogy egy Drupal webhelyről van szó, a hírt mi is közzétettük.

Úgy véljük azonban, hogy a szakmai közösséget a fejlesztés részletei is érdekelhetik, ezért igyekeztünk ennek is utánajárni. Kérdéseinket e-mailben kérte a minisztérium és a válaszokat is ebben a formában kaptuk.

– Pontosan mit ad át a belga elnökség? Adnak-e szakmai tanácsot a webhely fejlesztéséhez, működtetéséhez?

– A forráskódot és a kapcsolódó adatbázisokat, ezen felül rendszerleírásokat, követelményeket, 800 oldalnyi dokumentációt modulokról és admin felületről. A belga fél lehetőséget biztosított több személyes és elektronikus konzultációra. Általánosan elmondható, hogy kiváló a kapcsolat a felek között.

– A magyar verziót hány fő fejleszti? Belső munkatársak vagy külső cég? Utóbbi esetben milyen cég?

– Körülbelül 5 fő (drupal fejlesztők, sitebuilderek, webgrafikus) dolgozik majd az elnökségi portál fejlesztésén. A munka elvégzésére még folynak a tárgyalások.

– A fejlesztők dolgoztak-e már korábban a Drupal rendszerrel? Ha igen, vannak-e általuk készített, elérhető Drupal alapú webhelyek?

– Az elnökségi portál fejlesztéseinek elvégzésére még folynak a tárgyalások, de több éves Drupal tapasztalattal rendelkező szakértőket kívánunk majd megbízni.

– Várható-e, hogy a fejlesztési tapasztalatokat, fejlesztési eredményeket (modulokat) megosztják a Drupal közösséggel?

– Ez a kérdés részben a belga féltől is függ. Valamennyi fejlesztő és a megrendelő is tisztában van a Drupal GPL és a Drupal közösségek által felállított elvárásokkal. A biztonsági előírásokat is figyelembe véve igyekszünk majd az elért eredményeket közzétenni a projekt egy későbbi szakaszában.

– Milyen módon határozza meg a munkájukat, hogy egy működő rendszert vesznek át, alakítanak tovább?

– Tekintettel a jó partneri viszonyra a belga féllel és a széleskörű dokumentáltságra, az elsődleges, mindenképpen idő és költségkímélő a rendszer átvétele. A munkát ugyanakkor sokkal inkább a magyar elvárások és igények határozzák majd meg, mintsem a jól dokumentált belga forráskód.

– Milyen fő feladatokból áll a fejlesztés?

– Nagyvonalakban:

  • A belga forráskód vizsgálata
  • Információs architektúra tervezés és wireframek
  • Grafika kialakítása és véglegesítése
  • Főbb programozási feladatok, sitebuilder munkálatok
  • Tesztelés, további programozási teendők, alakítások
  • (Biztonsági audit)
  • Akkreditációs weboldal élesítése
  • Élesítés

– Mit éreznek a legnagyobb kihívásoknak a magyar verzió kialakítása (fejlesztése) kapcsán?

– Egy ilyen oldal esetén egyszerű a válasz: a határidőt!

Kategóriák: 

Hozzászólások

Közszolga képe

Ez egy szimpatikus dolog és üzenem a minisztériumnak, hogy minél hamarabb ajánlják fel ugyanezt az utánunk következő lengyel EU-elnökségnek is, hátha hagyománnyá válik.