Hírek a Drupal háza tájáról

tolmi képe

Az elmúlt pár héten számos érdekes hírrel találkozhatott az aki nyomon követi a Drupal körüli eseményeket. Komoly előrelépések történtek a Drupal 7 megjelenésével kapcsolatban valamint az idei észak-amerikai Drupalcon is indulásra kész. Emellett az elmúlt héten is tanulságos cikkek jelentek meg a drupal.org bloggyűjtőjében.

Bővebben a tovább mögött.

Drupal 7 újdonságok

Mint azt már bizonyára sokan tudják, a Drupal 7 karbantartója, webchick úgy döntött hogy un. point-release-eket fog kibocsájtani a készülő Drupal 7 aktuális forrásából. Ezek az alfa csomagok elérhetőek a drupal.org-ról a megfelelő bejelentésben található linken keresztül. A jelenlegi legfrissebb ilyen kiadás a Drupal 7 Alpha 3, amely bár számos kritikus hibát tartalmazhat, ám aki ki szeretné próbálni, könnyen megteheti a CVS verziókövető rendszer ismerete nélkül is. A szoftver jelenlegi állapotában éles használatra nem alkalmas, de mindenképpen érdemes kipróbálni, hiszen számos újdonság és felhasználói élményt növelő változtatás lesz majd elérhető a Drupal 7 megjelenésével.

Mindemellett a drupal.org életében is számos változásra számíthatunk. Ilyen lesz a fejlesztőket érintő verziókövető változás, amely a központosított és meglehetősen elavult jelenlegi CVS rendszerről egy modern, elosztott rendszerre kerül migrálásra, melynek alapja a Git verziókövető lesz. A Git-et Linus Torvalds hozta létre, a Linux kernel fejlesztésének karbantartására és ma már számos nyílt forrású projekt fő verziókövető rendszere. A Git segítségével a fejlesztők még könnyebben tudják végezni a munkájukat és így a várakozások szerint sokkal jobb minőségű szoftvereket tudnak előállítani. Akit bővebben érdekel, az egy jól összeszedett bejegyzést olvashat webchick blogján a körülményekről és érvekről.

És egy kis kitérő gyanánt, Dries blogjában arról olvashatunk hogy elérhetőek a Druplipetek, amelyek a Drupal Gardens Acquia projektet igyekeznek népszerűsíteni.

Válogatás az elmúlt hét híreiből

Jó hír hogy már majdnem 3000 drupalista lesz jelen az idei észak-amerikai Drupalcon-on, San Fransiscoban. Magyarországról is számos neves drupalista látogat el egy hétre hogy találkozhasson a Drupal fejlesztőkkel a világ minden tájáról.

A Trellon, LLC. blogjában egy sorozatot indított útjára, amelyben 20 Drupal API-t mutatnak be 20 napon keresztül. Eddig bemutatásra került a CCK API, Hooks API, Views API, Forms API. A továbbiak nyomon követhetőek a 20-apis-20-days cimkén keresztül.

Ben Jeavons blogjában bemutat egy újabb érdekességet a többlépéses űrlapok programozására, amelyben leírja hogy változó-függvények segítségével olvashatóbbá tehetjük a kódunkat.

Edison Wong bejegyzésében az FCKEditor-t használó Drupal oldalak egyik igen zavaró stílushibájának megoldását mutatja be az olvasóknak. Aki már próbálta használni az FCKEditor modult, az bizonyára tapasztalta, hogy az editor háttere átveszi az oldal háttérbeállítását. A megoldás az editor konfigurációs állományában való stílusmódosítás.

Négyesi Károly (chx) érdekes felvetést tett közzé blogjában a modulok hookjainak lecserélésére. Bejegyzésében arra tesz javaslatot, hogy PHP interfészekkel és osztályokkal helyettesítsük a moduljaink struktúrálatlan függvényhalmazát. A kommentekben Larry Garfield (Crell) rávilágít a vázolt megoldás problémáira.

Djun Kim Drupalcon SF előadására készülő diasor alapanyagát publikálta blogján, amelyben a Drupal komplexitását ábrázolja mind historikusan, mind pedig hasonló tartalomkezelő rendszerekkel összevetve. A diagramok letölthetőek PDF formátumban.

Kategóriák: 

Hozzászólások

aksza képe

Én örülnék ha több ilyen jellegű hír is megjelenne a drupal.hu-n. Köszi Tolmi. Annak viszont kevésbe örülök, hogy a Drupal legutóbbi frissítéséről szóló hír nem került ki (6.16-5.22)