A Drupal.org frissítésére és a redesign megvalósítására gyűjtünk

Hojtsy Gábor képe

Bár mint Dries Buytaert is megírta és én is blogoltam róla, 2009 a Drupal 6 éve lesz (a Drupal 7 csak az év vége felé jelenik majd meg), a rendszer honlapja a Drupal.org továbbra is Drupal 5-ön fut. Az ok egyszerűen az, hogy számos olyan modult futtatunk, amiket nem sokan mások használnak, vagy egyáltalán nem használ más, és ezek karbantartása és frissítése folyamatos munkát igényel, melybe nem tudjuk jelentősen bevonni a közösséget. Ugyan jópáran tettek már a Drupal 6-ra frissítésért (én például a sminket és néhány modult illetően), egy jobban szervezett, és a nagyobb feladatokra összpontosító erőfeszítésre van szükség. Ezért határozta el Dries, hogy Drupal.org frissítő és redesign megvalósító sprinteket szervez.

A sprinteken több fejlesztő a világ minden tájáról gyűlik össze, hogy a cél érdekében együtt dolgozzon. Egy helyen lesz a project modul két vezető fejlesztője például, lehetővé téve, hogy az egymás által írt kódokat gyorsan áttekintsék, és ne az aszinkron email kommunikációra kelljen hagyatkozniuk.

A tervezett sprintek sorban Kölnben (a Drupalcamp Cologne részeként), Bostonban (a One Laptop Per Child irodáiban) és Párizsban (egy bérelt lakásban) kerülnek megrendezésre. Ezek célja sorban, hogy megtervezzük a Mark Boulton által vízionált megjelenés és funkciók megvalósítási hátterét, ezt szem előtt tartva, de csak a frissítésre koncentrálva emeljük át a meglévő Drupal 5-ös webhelyet Drupal 6-ra és végül álljunk neki a redesign megvalósításnak. A helyszíneket azért választottuk így, mert ezeken a helyeken tudtunk egy alkalmas csapatot összehozni (nem azért, hogy körbeutazzuk a világot pár hét alatt). Az Észak-Amerikában és Európában szervezett csapatok között kicsi az átfedés, éppen azért ez a kettősség, hogy az európai hozzájárulók is aktívan részt tudjanak venni (pl. az Egyesült Királyságból Mark Boulton is utazni tervez a Párizsi sprintre).

Már számos cég hozzájárult a sprinthez szervezési, személyi és más segítségekkel: Acquia, One Laptop Per Child (OLPC), AF83, Four Kitchens, DrupalTherapy, OpenBand és Looforyoo. Az Acquia például részben finanszírozza számos munkatárs utazását és szállását, és ráadásul hozzájárulnak, hogy a drupal.org munkálataival foglalkozzunk a cég feladatai helyett (a bostoni sprinten Dries Buytaert, Kevin Hankens és jómagam veszünk részt az Acquiától, a párizsin és a kölnin Kevin-t Robert Douglass váltja). Ez azonban nem elegendő, további hozzájárulókra van szükségünk, hiszen nem minden résztvevő munkáltatója tudja támogatni az utazás és szállás költségeket.

Aki úgy érzi, hogy a fejlesztésben, előkészítésben részt tudna venni, az Dries írásában találhatja meg a további részleteket, dátumokat, helyeket. Aki anyagilag szeretne hozzájárulni a sprinthez, az a fenti chipin segítségével adhat anyagi forrásokat a fejlesztők összehozása érdekében.

Kategóriák: 

Hozzászólások

nevergone képe

Az megtudható, hogy milyen modulokat használ a drupal.org?

Hojtsy Gábor képe

Nem sokat, de azok nem annyira népszerűek (pl. projekt modul). Részletes lista a PDF-ekben itt: http://groups.drupal.org/node/16246