Megjelent a Drupal 6.0 (frissítve)

Hojtsy Gábor képe

Már elérhető a Drupal 6.1! Egy év fejlesztés után a Drupal 6.0 stabil kiadása végre napvilágot láthat. Köszönet a közösség kemény munkájának, több mint 1600 hibajegyet (fejlesztést, új szolgáltatásokat, hibajavításokat) sikerült lezárni az egy év alatt. A változások egyértelműek a Drupal 6 könnyebben használható felületén, a biztonsági és üzemeltethetőségi fejlesztésekben, a barátságosabb telepítőt nézve és a bővített fejlesztői keretrendszert tekintve. Az új funkciók és hibajavítások nagy száma mutatja a Drupal fejlesztők elkötelezettségét a fejlesztők és webhelyarculat-tervezők irányában.

A Drupal manapság olyan nemzetközi nagyságok honlapjait működteti, mint a Warner Brothers Records, a The New York Observer, a Fast Company, a Popular Science és az Amnesty International. Különböző projektekhez használja a Drupalt a SonyBMG, a Forbes, a Harvard és sokan mások. Drupal-t használ az internet atyja is személyes blogjához (Tim Berners-Lee), de podcast (TWIT.tv), online közösségi (SpreadFireFox.com), művészeti (Terminus 1525) és szatirikus (The Onion) webhelyeket is ez a rendszer működtet. A magyar példák között hasonlóan találunk médiavállalatokat, közösségeket, önkormányzatokat és személyes blogokat egyaránt.

Az újdonságok

A Drupal 6.0 stabil kiadása számos fejlesztést tartalmaz. Ezek közül néhány már az első kattintások során szembetűnik, mások mélyen rejtve maradnak a szemlélődök előtt. Greg Knaddison előkészített egy (angol nyelvű) "útifilmet" New features in Drupal 6.0 címmel, de számos más videó bemutató is elérhető. Habár a teljes változási lista túl hosszú lenne a könnyen érthető közzétételre, az alábbiakban igyekszünk összefoglalni néhány okot, amiért el vagyunk ragadtatva az új kiadástól.

Bemutatjuk a Drupal legkönnyebben használható verzióját.

A Drupal 6 új telepítője percekre rövidíti a beállításhoz szükséges időt, több lehetőséget adva az új fogd és vidd felület megismerésére.

Gyors és könnyű telepítés
Az új telepítő végigvezeti a felhasználót a szükséges lépéseken, jelezve, hogy mi van még hátra. A telepítés bármilyen nyelven végezhető, így a beállított rendszer már anyanyelvünkön köszönthet bennünket. Perceken belül meg tudjuk kezdeni a tartalmak beküldését. Addison Berry készített a telepítésről egy (angol nyelvű) bemutató videót.
Fogd és vidd adminisztrációs felületek
A fogd és vidd technikát használhatjuk immár a menük rendszerezésére is. A blokkok átrendezése egérrel könnyedén megtehető, de a könyvek tartalomjegyzékének szerkesztése is hasonlóan egyszerű lett. A fogd és vidd technika elérhető a menüpontok, fórumok, taxonómiakategóriák, feltöltött fájlok, beviteli formák, profil mezők és más listák rendezésére.képernyőkép: fogd-és-vidd
Több nyelven beszél!
A Drupal 6 beépített támogatást biztosít tartalmak több nyelvre fordításához. A látogatott webcím, felhasználói vagy böngésző beállítások alapján automatikusan ki tudja választani a rendszer a használt nyelvet. Lehetőség van balról jobbra és jobbról balra írt tartalmakat is megjeleníteni. Michael F bemutató videója és Greg Knaddison videója ismerteti az új nyelvi szolgáltatásokat.screenshot: right-to-left language support
Fejlett többnyelvű felület
A felületfordítások automatikusan betöltődnek, amikor egy új nyelvet veszünk fel, modult telepítünk vagy bekapcsolunk egy sminket.
Gyors felületfordítás
Az opcionális kiegészítőkét letölthető localization client modul rendkívül egyszerűvé teszi a felület böngészés közbeni fordítását.

Szuper új beépített modulok.

Három új alapmodul társul az eddigiekhez.

Akciók és triggerek
Egyedi munkafolyamatokra van szükség? Megadott formátumú levelet kell küldeni, amikor valamilyen tartalmat beküldenek? Az ilyen jellegű folyamatok automatizálhatók néhány kattintással az új "akciók" funkcióval. Nem kell tudni programozni ennek használhatához. A beépített akciók tartalmak, felhasználók, hozzászólások és más elemek változásainál futhatnak le.
OpenID-támogatás
logo OpenIDAz OpenID-támogatás immár be van építve az alaprendszerbe, megkönnyítve a regisztrációt és a későbbi belépést is. Az OpenID ingyenes és könnyű mód arra, hogy egyetlen azonosítót tartsunk fent az egész interneten. Az OpenID azonosítónk lehetővé teszi, hogy számos webhelyen belépjünk, és elfelejtsük az online papírmunkát.
Frissességiállapot-figyelő modul
Ki ne szeretné tudni, hogy elérhetőek-e a használt moduljaihoz és sminkjéhez biztonsági vagy hibajavító kiadások? Az update status modul kapcsolatban van a drupal.org szerverével, aktuális információkat adva arról, hogy vannak-e új kiadások melyekre érdemes lehet frissíteni.screenshot: update status module

A sminkelés soha nem volt ilyen könnyű.

A webhely megjelenésének testreszabása jelentősen könnyebb lett, de lehetőségeiből
semmit sem veszített, sőt új távlatokat is nyit.

Csak CSS-t használó sminkek
A régiók, függőségek és a smink képességei egyszerű .info fájlokban adhatók meg, egy sor PHP kód írása nélkül, mely lehetővé teszi, hogy PHP nélkül, csak CSS-t használva készítsünk sminkeket.
Sminkkészítőket segítő funkciók
A Drupal 6 lehetővé tette a Theme Developer modul (különállóan letölthető) kifejlesztését. Leginkább a Firebughoz hasonlíthatnánk, csakhogy ez a modul a Drupal sminkek készítését könnyíti meg, rámutatva, hogy a webhely mely elemei milyen sminkekből és paraméterekkel álltak elő. Moshe Weitzman készített erről egy videó bemutatót.screenshot: theme developer module
A legfrissebb jQuery
A Drupal 5 megjelenése óta a rendszerbe épített jQuery számos segítséget nyújtott a fejlesztőknek a fejlett felületi megoldások és Ajax funkciók megvalósításában. A Drupal 6 a tradíciót folytatva a legújabb jQuery kiadást, a 1.2.3-as verziót tartalmazza.
Sminkek testreszabása
Meg kell változtatni valamely elem megjelenését? A legfontosabb testreszabható elemek egyszerű HTML fájlokban vannak, melyeket csak át kell másolni a smink könyvtárába, és a kívánt módon lehet módosítani. Earl Miles Drupal Dojo bemutatója több információt ad.screenshot: theming tpl files
Egységes megközelítés
A Drupal 6 a felületfordítást JavaScriptben használt karaktersorozatokra is kiterjeszti.
Fejlett előfeldolgozás
Az előfeldolgozó függvények kiemelik a PHP kódokat a sminkekből (így ritkán lesz szükség template.php fájlra). A sminkek azonban továbbra is sokoldalú lehetőségekkel rendelkeznek, a használható változók pedig még sohasem voltak ennyire dokumentálva.

Minden idők legbiztonságosabb kiadása.

Az alapvető update status modultól kezdve számos kisebb újítás szolgálja a biztonságosabb üzemeltetést.

Mi tartjuk a hátunkat!
A Drupal biztonsági csoportja segít a webhelyek védetten tartásában. A csoport nem csak az alaprendszer, hanem a körülbelül kétezer kiegészítő biztonsági felügyeletét is ellátja, koordinált kiadásokat téve közzé, amikor ez szükséges. A beépített update status modullal és a Security Announcements levelezőlistára feliratkozva biztosan az elsők között értesülhetünk az új kiadásokról.
Finomított jogosultságrendszer
A felhasználói csoportokon alapuló jogosultságok jobban fókuszálnak az egyes feladatokra, így könnyebb a kívánt jogosultságokat kiadni.
Jelszóerősség-ellenőrzés
Azonnali visszajelzés a jelszavak erősségéről.képernyőkép: jelszó erősség ellenőrzés
A PHP szűrő külön modulban
A PHP szűrő egy külön bekapcsolandó modulba került, így csak az fogja használni, akinek tényleg szüksége van rá.

Teljesítmény és karbantarthatóság.

Az új funkciók és fejlesztések hozzáadása mellett a teljesítmény javításán is dolgoztunk. Minden letöltéskor kevesebb PHP kód töltődik be, ezért több modul használható azonos PHP memória limittel.

Optimalizált kód
A Drupal 6-ban a legtöbb modult kisebb fájlokra bontottuk szét, csak azt betöltve, amire éppen szükség van, így kevesebb PHP kóddal kell foglalkoznia a szervernek. A JavaScript összevonás és a blokkok gyorstárazása az látogatóknak és a belépett felhasználóknak is jobb összesített teljesítményt jelent.
Jobb skálázhatósági lehetőség
A nagyobb webhelyek igényeit kielégítendő a Drupal 6 jobban együttműködik az Squid és Pound szoftverekkel.
Új menürendszer
A Drupal menü rendszere teljesen újra lett gondolva, optimalizálva a belső megoldásokat.
Jobb fájl kezelés
A fájlokat a rendszer most már felhasználókhoz és nem tartalmakhoz köti, ráadásul új fejlesztői funkciók érhetőek el a fájl méretek, kiterjesztések és képfelbontások ellenőrzésére.
Parancssori fejlesztés
Az új drupal.sh szkript lehetővé teszi Drupal alapú szkriptek könnyű parancssori futtatását.
Sémaprogramozói felület
A Drupal 6 adatbázisséma-kezelése az adatbázis szerver típusától független táblaszerkezet-leírást tesz lehetővé, jobb kompatibilitást biztosítva a MySQL mellett más adatbázis-megoldásokhoz is.
Kötegelt végrehajtás
A hosszú ideig tartó feladatok futtatásához kifejlesztett kötegelt végrehajtórendszer egy folymatjelző sávot jelenít meg a felhasználó számára, miközben több HTTP kérést futtatva végzi el a folyamat egyes lépéseit.
Kiterjesztett naplózás
Az adatbázis alapú naplózás helyett immár választható az operációsrendszer-szintű naplózás is, ezzel lehetővé téve, hogy nagyvállalati szintű rendszermenedzsment eszközökkel is integrálható legyen a Drupal. A 3164-es RFC-ben lefektetett szabályokat követi a rendszer.

Az apróságok…

Számos kisebb fejlesztés is növeli a rendszer kényelmét.

Jobb szavazások
Kompaktabb szavazásszerkesztő, gyors opcióhozzáadási lehetőség.
A fórum fejlesztései
Lehetővé vált szavazás, kvíz vagy bármilyen más típusú tartalom beküldésére a fórumokban. A finomhangolható jogosultságoknak köszönhetően végre lehetőség van dedikált fórummoderátori jogok kiadására.
Könnyebb útvonalálnév-kezelés
Gyorsan megtalálhatók az álnevek az új kereső és szűrő funkcióval.
Email alapú figyelmeztetések
Az adminisztrátorok automatikusan értesülhetnek amikor egy felhasználót aktiválnak, blokkolnak vagy törölnek.
Jobb látogatói hozzászólások
A Drupal 6 megjegyzi a látogatók által beküldött hozzászólások adatait, automatikusan kitöltve azokat a következő hozzászóláskor.
Ragaszkodó táblázat fejlécek
A magas táblázatok fejlécei az oldal görgetésével a képernyő tetején maradnak, megkönnyítve a fejlécek adatokhoz kötését.
Egyedi dátumformátumok
Lehetőség van a beépített formátumokon túl teljesen saját formátum definiálására is.
Jobb aláírások
A felhasználók aláírásai immár a hozzászólásoktól külön állnak, egyedileg sminkelhetőek.
Új bevezetőkezelés
Az új interaktív bevezetőt meghatározó eszközök könnyűvé teszik a szöveg strukturálást. A Drupal nem csak bevezetők, hanem összefoglalók beküldését is lehetővé teszi.

Hibajavító kiadások

A Drupal 6-os verziójának karbantartását a hibajelentő felületen keresztül érkező visszajelzések alapján Hojtsy Gábor végzi, munkáját Dries Buytaert segíti. Az első hibajavító kiadás a 6.1-es lesz. Felhívjuk a figyelmet, hogy mostantól a Drupal 4.7-es sorozatát nem tartjuk karban – az 5-ös vagy 6-os verzióra váltás erősen ajánlott.

Telepítés és verzióváltás

A telepítés lépéseinek leírása a Drupal 6.0 csomag gyökérkönyvtárában lévő INSTALL.txt fájlban található. A telepítést bemutató angol nyelvű videót Addison Berry készítette.

A verzióváltással kapcsolatos instrukciókat a Drupal 6.0 gyökérkönyvtárában lévő "UPGRADE.txt" tartalmazza. A Drupal 6-ra történő verzióváltást bemutató angol nyelvű videót Greg Knaddison készítette.

A Doug Green által gondozott Coder kiegészítő modul segítséget nyújt saját fejlesztésű Drupal 5 moduljaink Drupal 6-ra történő frissítéséhez.

A Drupal közösség számos formában nyújt támogatást a programcsomag használóinak. A fórumokon segítséget kaphatunk telepítési problémák esetén, vagy megoszthatjuk a verzióváltással kapcsolatos tapasztalatainkat. A hazai Drupal használók a Telepítés, migráció, beállítások című fórumunkon találnak magyar nyelvű információkat.

Verzióváltás Drupal 4.7-es vagy korábbi kiadásról

  • A Drupal 5-ös verziójáról közvetlenül lehet váltani Drupal 6-ra. Korábbi verzió esetén előbb a legfrissebb 5-ös sorozatú kiadásra kell frissíteni, és utána lehet a 6-os verzióra lépni.

Verzióváltás Drupal 5.x-ről

  • Győződjünk meg arról, hogy a webhelyünkön telepített sminkeknek és moduloknak van-e a Drupal 6-os verziójával kompatibilis kiadása, valamint ellenőrizzük és szükség esetén frissítsük a webhelyen alkalmazott saját fejlesztésű kódokat.
  • A verzióváltás megkezdése előtt mindig készítsünk biztonsági mentést a meglévő fájlokról és az adatbázisról.
  • A váltási folyamat megkezdése előtt kapcsoljuk ki a kiegészítő sminkeket és modulokat – ezeket az alapcsomag frissítését követően tudjuk a Drupal 6-tal kompatibilis példányokra cserélni.
  • Mivel egyes modulok új nevet kaptak vagy kikerültek a Drupal alapcsomagból, ezért ne másoljuk a Drupal 6.0-s kiadást a meglévő telepítésre. Helyette frissítsük a fájlokat, majd ezután másoljuk fel a kiegészítő modulokat, sminkeket és a konfigurációs fájlt.
  • Ha Drupal 5.x webhelyünkön használjuk az Update status modult, ezt a Drupal 6.0-ra történő váltás előtt ajánlott kikapcsolni és eltávolítani. Az Update status modul egyes emelt szintű szolgáltatásai nem kerültek be a 6.0-s alapcsomagba – ezeket az Update status advanced settings kiegészítő modul tartalmazza.
  • A Drupal 6-os verzió a fordításokat sok kis fájlra szétosztva tartalmazza (mivel a nagy fordítási állományok importálása egyes tárhelyszolgáltatóknál akadályokba ütközött). Az összes fordítás automatikus importálásához csomagoljuk ki a fordításokat a Drupal gyökérkönyvtárába, telepítsük a Localization client kiegészítő modult, és kattintsunk a modul által létrehozott Reimport fülre (ez a Felület fordítása adminisztrációs oldalon keresztül elérhető Import oldalon található). A Localization client számos hasznos szolgáltatást kínál többnyelvű webhelyek működtetéséhez és fordításához. Más kiegészítő modulok, például az i18n és a localizer Drupal 6-os verziói segítségével pedig még tovább bővíthetjük a Drupal 6 többnyelvűsítő képességeit.

Frissítés Drupal 6.0 kiadásra jelölt csomagról

  • Az új fájlokkal írjuk felül a meglévő telepítést, majd futassuk le az adatbázist frissítő update.php szkriptet.

További megjegyzések

  • Ha webhelyünkön a telepítendő Drupal fájlokat közvetlenül a CVS kódtárból kérjük le, az új Update status modul megfelelő működéséhez szükségünk lesz a CVS deploy kiegészítő modul Drupal 6.x-hez készült verziójára.

Az újdonságok listáját Roy Scholten (yoroy) állította össze, és másokkal együtt Keith Smith szerkesztette – köszönet a segítségükért.

Kategóriák: 

Hozzászólások

aries képe

Hurrá! :)

taltos képe

Köszönöm a sok beleölt munkádat / munkátokat! :)

Viszont lenne egy kérdésem. Felraktam, és rögtön figyelmeztet 3 db kritikus hibás patchelésre is. Ezek még korábban lettek megcsinálva (januárban) még rc3-4, stb -hez. Most nem teljesen értem, ez a véglegesbe nincs beépítve (azaz fel kell rakni a frissítést), vagy ez egyenlőre csak valami probléma amiatt, hogy frissen jött ki a végleges 6.0, és később már nem fog kérni patchelni, csak ha korábbi rc(Valami) van felrakva? (na jó, ezt az utolsó pár mondatot már én sem értem, remélem Ti igen :D)

A másik, ami nekem nem aktuális, de nektek hátha mond valamit. Mikor felraktam, akkor beállítotottam, hogy csak az admin regelhessen új felhasználót, plusz megadtam a "taltos" nevet admin névnek. Ezután próbáltam belépni a myvidoop.com -os openID-mel, ami szintén "taltos" nevű (korábban nem teljesen értettem hogy működik ez az openID), és ez fogadott:
http://taltos.unidev.hu/public/error.png
Mivel már beállítottam, hogy bárki regisztrálhat, etc, így nekem ez már nem fog bejönni valószínűleg, de ez nálam volt csak hiba, vagy másnál is ilyen warningolást fog dobni? (itt a másnál nem az én oldalam másik felhasználóját értem, hanem egy olyan másik embert, aki szintén drupal6-ot telepít, szintén beállítja, hogy nem regelhet más, és valaki mégis megpróbál openIDvel belépni)

Ennyi. Köszönöm mégegyszer! :)

charlie képe

ha openid-vel lépsz be egy oldalra az az oldal szemszogebol uj reisztracionak szamit.
tehat mivel letiltottad a reget, ezért dobta vissza.

viszont ha még engedelyezve is lett volna a reg. a drupal szolt volna, hogy ilyen user mar van.

meglevo userrel elobb hozza kell tarsitani az openid azonosítodat.

taltos képe

Igen, most már tudom mindezt amit leírtál (második lépésnek utána bele is futottam a "már van ilyen felhasználó" -ba, majd gyorsan meg is találtam a társítást, no problem). Én inkább arra a warningra gondoltam az első hibasorban, amiben függvényre is kitér. Azt nem tudtam, hogy nálunk fura a PHP, vagy abban a fileban van esetleg furán használva az a függvény.

andrew képe

remek, jól sikerült darab!

remélhetőleg ritkábban lesz majd szükség drupal core esetén security fix és egyéb más bug fix miatti alverzió ugrásra, nem úgy mint 5.x esetén az elmúlt időszakban...

ps: a főoldalon a "Aktuális kiadás" rész még 5-öt verzióra mutat a fordítással együtt

Hojtsy Gábor képe

A honlap linkjét még ki kell sütni, hogy hogyan oldjuk meg a legújabb 5.x és a 6.x-es verzió megjelenítését. Kösz a figyelmeztetést.

macat képe

Hurrá!

Köszönjük a fejlesztőknek!

edgarpe képe

Nem tudok mást mondani, csak amit a drupal.org-on is írtam kommentben:
sok-sok millió köszönet érte!

http://www.hallmark.com/wcsstore/HallmarkStore/images/products/ecards/nf...

eMeLA képe

Ezúton gratulálok én is a fejlesztőknek !

Megragadnám az ünnepélyes alkalmat, és felvetnem, hogy nem lenne érdemes indítani a fórumban egy "Drupal 6.x" csoportot, ami alá bekerülhetne legalább egy új "Modulok használata" és "Modulok fejlesztése" fórum. Egy kicsit rendeződne a fórum és nem kellene leírni és megkérdezni állandóan, hogy éppen milyen verziójú drupal-ról szól a kérdés.

...mit tudok: http://web.termuves.hu

gdavid képe

szuper, gratula hozza.
lehet tudni mikor lesz cck modul hozza?

eMeLA képe

hohó, épp mai dátummal jelent meg a DEV változat !

...mit tudok: http://web.termuves.hu

Sipi képe

Én már nagyon vártam, hamarosan átállok én is erre a verzióra.

Hojtsy Gábor képe

A bejelentés első részének (gyors)fordítása már idefent elérhető. A kettő hasábra tördelés miatt kicsit át kellett rendezni / szerkeszteni. Bízom benne, hogy így még többekhez eljut az információ. A bejelentés második (technikai) részének fordítása kicsit később várható.

xmarket képe

Sziasztok!

Szeretnék gratulálni a sikeres frissítéshez, és persze a 6.0 stabil kiadáshoz! Ennek apropójából megprobálkoztam is a frissítéssel egy 5.7-es alap Drupal-on, aminek a vége egy kis cikk lett. A cikk howto jelleggel készült, bár nem teljesen az.

A cikk elérhetősége: http://www.xmarket.hu/cikkek

-----------------------
2 ok a Drupalra:
1. A Drupal az egy Drupal (magyarul: Drupal). Valamikor tartalomkezelőnek indult....
2. Ha kilép az alapító folytathatjuk magyarul. :)

Hojtsy Gábor képe

Sajnos nálad nem lehet kommentelni, pedig oda illene ezeket írni:

- Nem a régi kódra kellene az új kódot rámásolni (akkor nem is lesznek Drupal, Legacy, meg hasonló modulok a Drupal 6-ban).
- A default.settings.php-be felesleges bármit is beírni. Ajánlott az új settings.php-t használni, és abba átvezetni a korábbi Drupal 5-ösben tett módosításokat (különösen az adatbázis adatokat).
- Az angol nyelvre térés nélkül, a bejelentésben is említett l10n_client modullal könnyen lehet importálni az új fordításokat a frissítés után.

xmarket képe

Köszönöm az észrevételeket! A hozzászólásokat jómagam is hiányoltam, de már ez a hiány is orvosolva :D Minimális mértékben, de igyekeztem a hivatalos frissítési metódushoz igazodni. Várom a további észrevételeket, javaslatokat.

-----------------------
2 ok a Drupalra:
1. A Drupal az egy Drupal (magyarul: Drupal). Valamikor tartalomkezelőnek indult....
2. Ha kilép az alapító folytathatjuk magyarul. :)

docker képe

1000 hála és köszönet, teljes mértékben le vagyok nyűgözve.

nevergone képe

Nagyon köszönöm, hogy elkészült a bejelentés teljes magyar fordítása, nagy öröm volt számomra magyarul olvasni. Köszönöm minden közreműködőnek, aki valamilyen formában hozzájárult a fordítás elkészítéséhez.

(Amúgy nagyon jó lett a Drupal 6, sokkal gyorsabb és hatékonyabb... pici szívem bánata, hogy az új hozzászólások kezelését nem sikerült megoldani lapozáskor, de talán majd legközelebb.) :)

nevergone képe

A következő levelet küldtem el tegnap a fordítói listára, de nem jelent meg, valószínűleg előbb csatlakozni kellett volna hozzá.

„Feltelepítettem a frissen megjelent Drupal 6.0 -t (nem frissítés, hanem teljesen új telepítés) a megjelent magyar fordítással, és apró mizériákat találtam.

Bár meg nem állítottam semmit a rendszeren, mégis 2508/2522 (99.44%) a fordított sztringek aránya, és nem tudom, hol bújhatnak a hiányzó szövegek. Bár ez csak kis dolog, és a gyakorlatban eddig fel sem tűnt, csak érdekes.

A másik, nagyobb probléma a node modul jogosultságaihoz kapcsolódik, ahol a fordított felületen is »create page content«, »delete any story content«, és hasonló fordítatlan szövegek jelennek meg. A megoldást nehezíti, hogy ha jól látom, ezek nem szerepelnek a fordításhoz használt mintaállományban, hanem a hook_perm() függvényben látható módon dinamikusan generálja ki a rendszer a létrehozott tartalomtípusok alapján.
Lehetne erre valami normális és használható megoldást találni?”

Hojtsy Gábor képe

Az a 14 karaktersorozat, ami nem fordított simán lehet például a jogosultságok körül is. Lehet keresni ezekre és kapni egy pontos listát a Drupalban. A dinamikus dolgokat nem tudjuk lefordítani, a jogosultságokat csak teljes egészében lehet fordítani, így te bármilyen tartalom típust létrehozhatsz, amihez nem lehet fordítást adni sajnos egyelőre. Valamennnyi fejlesztéssel biztos megoldható lenne Drupal 7-ben, hogy a "create %type content" lefordítható legyen, és %type mindig csak behelyettesítődjön.

Felhő képe

Szia!

Gratula az új kiadáshoz, elég sok melóok lehetett vele.

Egy dolog viszont megütötte a szemem:
"A Drupal 6-ban a legtöbb modult kisebb fájlokra bontottuk szét, csak azt betöltve, amire éppen szükség van, így kevesebb PHP kóddal kell foglalkoznia a szervernek."

Ez így pont negatív hatással lesz a teljesítményre, ugyanis ez akkor lenne jó megoldás, ha nincs opcode cache, viszont egy olyan helyen, ahol a teljesítmény kérdése előkerül, ott alap, hogy van ilyen. És opcode cache mellett már akkor jársz jobban, ha kevesebbet és nagyobb adagokban include-olsz.

Üdv,
Felhő