Frissítettünk Drupal 6-ra!

Hojtsy Gábor képe

A mai délelőtti karbantartás célja nem volt más, mint a Drupal.hu háttérrendszerének frissítése Drupal 6-ra. A körülbelül két órán át tartó folyamat során főleg a két verziókezelő rendszer (a Drupal kódja CVS-ben, a drupal.hu kódja SVN-ben van) konfliktusait kellett feldoldanunk, amihez a Drupal 6-nak nem sok köze van. Ami a Drupal-ra tartozik, az akadály nélkül, korrekten lefutott, a frissítés gond nélkül végrehajtódott. A fordítások frissítéséhez a Localization client új fordítási csomag újraimportáló funkcióját használtuk, ami pillanatok alatt betöltötte az új Drupal 6-os fordításokat. Így egyben annak tesztelését is végezzük, az észrevett hibákat a fordításban is korrigáljuk.

Felmerülhet a kérdés, hogy mégis hogyan tudtuk meglépni a frissítést most, amikor még sok kiegészítő nem készült el. Nos, abban a "szerencsés" helyzetben vagyunk, hogy kevés kiegészítőt használunk, egyelőre pedig a codefilter (és a már említett l10n_client) kiegészítő elérhetősége elegendő volt a frissítéshez. A link galériánk egyedi fejlesztés és még pár kisebb saját modulunk van, amit magunknak kellett frissíteni. Ez a coder modullal igen könnyű volt, hiszen a coder pontosan rámutatott a Drupal 6-tal nem kompatibilis részekre, és javaslatot tett a kompatibilis kódra. Ezeket a frissítéseket természetesen előkészítettük, nem az elmúlt két órában tettük meg.

A felhasználók, látogatók számára reméljük, hogy csupa kellemes élményt jelent majd az új verzió. Bár a drupal.hu külsőjében nem változott a frissítéssel (a smink Drupal 6-ra alakítása 15 percet vett igénybe), új funkció viszont az OpenID belépés, amihez egyszerűen a Drupal 6 beépített OpenID modulját használjuk. Előfordulhat, hogy valamilyen hiba merül fel, de tekintettel arra, hogy a Drupal 6 már nagyon közel van a megjelenéshez, reméljük, hogy zavartalan lesz az új verzió használata. Ha mégis kiderülne valamilyen hiba, azt még a végleges kiadás előtt javítani tudjuk majd mindannyiunk megelégedésére.

Kategóriák: 

Hozzászólások

pp képe

Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Mi a Goba volt mi többiek csak szurkoltunk.

pp

Hojtsy Gábor képe

A keresés indexeléssel van némi probléma, ezért amíg rendszeresen újraindexelhetjük a teljes webhelyet, a kellemetlen élményeket elkerülendő a keresés nem lesz elérhető. További információ annak, aki segíteni szeretne a hiba javításában: http://drupal.org/node/218403

Pasqualle képe

Gratulalok a frissiteshez, szep munka. Megeloztuk a drupal.org-ot es be lettunk fogva tesztelesre. :)

Ez a hiba nalam is jelentkezett, de meg nem jutottam odaig, hogy megbizonyosodjak tenyleg a drupallal van a problema. Orulok, hogy elojott..

aboros képe

nehogy az legyen, hogy "akartam keresni, de nincs kereső, úgyhogy egyből megkérdezem" attakkal árasszuk el a fórumot, a drupal.hu -n továbbra is tudsz keresni például google -el, azt írod a keresőbe, hogy:
ezt a dolgot akarom megkeresni site:drupal.hu

ahol az "ezt a dolgot akarom megkeresni" rész szabadon cserélendő igény szerint. ;)

tudom, hogy ez nem valami nagy trükk vagy húmekkora vagyok, de szerintem ez sokaknak nem evidens és gondoltam nekik hasznos lehet. talán ki lehetne tenni erről egy magyarázat a keresés blokk helyére. mikor orgon nem volt keresés (valami terhelés problémák miatt... skálázás c-c-c :) akkor ott is volt a blokk helyén, hogy plíz júz gúgel szájtszörcs for szörcsing on durpal.org .. és egy példa.

-
clear: both;

Hojtsy Gábor képe

Az eddigi kereső doboz helyére tettem egy Google Site Search dobozt, úgyhogy a javasolt módszer automatizálva.

aboros képe

mekkora jó! gratz. köszke.
(kicsit félrevezető lehet, hogy nincs odaírva, hogy a drupal.hu -n keres, nem pedig az egész univerzumban:)

-
clear: both;

Hojtsy Gábor képe

Rengeteg változás van, amiből egyszerű egyébként ráismerni egy Drupal 6-os oldalra. Néhány tipp a HTML kódot nézegetőknek:

  • A CSS és JS fájlok után egy karakteres jel van az elérési útjukban.
  • A /files/languages mappából betöltött fájlok is megjelennek (csak nem Angol nyelvű lapnál).
  • A basePath érték megtalálható a JavaScript számára generált adatok között az oldal tetején.
Pistooli képe

be lehet lépni OpenID-vel... :) hurrá...

gratula a frissítéshez...