Beszámoló az első Szegedi Drupal Használói Találkozóról

Hojtsy Gábor képe

Volt szerencsém részt venni a Szegedi Drupal Használói Találkozók (Drupal User Group meeting) első eseményén a minap. A MÁV sztrájk túlhúzódó hatásai miatt kis késéssel érkeztünk a helyszínre (még két nappal később ma is késtek a vonatok, bár ez talán már nem annak tudható be). Így Kristof Van Tomme előadásáról annyi derült ki számunkra, hogy főleg kedvcsinálót mutatott be a Drupal rendszert illetően. Ez a közönségről később kiderült összetételt tudva jó pozícionálás volt. A jelenlévők között jelentős volt Kristof hallgatóinak a koncentrációja, ugyanakkor környékbeli fejlesztők is képviseltették magukat. Meglepő volt számomra a temesvári IT inkubációs központ és más ottani cégek részéről megjelentek komoly száma, mondván Temesvár közel van, csupán 200 km (Budapest is ugyanennyi).

Az előadást követő beszélgetésen kiderült, hogy mindenütt alapvető hiány van Drupal-lal dolgozó grafikusokban illetve site builderekben, és lehetséges, hogy ebben előrelépést jelenthet, ha Kristof kezdeményezésével megindul egy "szabványosítási" folyamat a különböző munkafolymatok bemeneti és kimeneti formátumainak egyesítését illetően. Ez természetesen további finomítást kíván, a találkozón csak az alapproblémákat tudtuk megbeszélni.

Ezután következett a borkóstoló, melyen az Agancsos pincészet kiváló borait kóstolhattuk meg, majd belátásunkra bízták, hogy mit vásárolunk a borszaküzlet ajánlataiból. Itt már kevesebben vettünk részt, de Kristof hallgatóival beszélve az is kiderült, hogy az aktuális téma és a hasznosítható tudás nagy vonzerőt jelent, amikor a választható tárgyak közül kellett szemezgetni.

Végül a Fabulara Rasa együttes koncertjére sikerült még időben megérkeznünk (bár eddigre tényleg csak a kemény mag maradt). A kellemes világzene érdekes kerettörténetekkel mindannyiunknak tetszett, így a ráadás utáni CD dedikálásra is maradtunk.

Összességében azt kell mondjam, hogy egy nagyon kellemes Drupal rendezvényen vettem részt, ahol a kapcsolatépítés és a kellemes időtöltés nagyobb hangsúlyt kapott, mint a szakma, így lehetőséget adva az új érdeklődőknek is az aktív részvételre.