Akár a Drupal 6 is tartalmazhat csak PHP 5-tel működő elemeket

Hojtsy Gábor képe

A Sunnyvale-ben (a Yahoo területén) megtartott Drupal konferencia előtt is, de különösen azóta egyre emelkedett a Drupal fejlesztői közösségben a PHP 4 vs. PHP 5 vita. A Yahoo egyik vezető technológusa Rasmus Lerdorf, a PHP atyja próbálta meggyőzni a Drupal fejlesztőket a konferencián, hogy mindenképpen térjenek át PHP 5-re, az általános meglátás viszont az maradt sokáig, hogy amíg a hosztoló cégek nem teszik elérhetővé a PHP 5-öt nagyobb arányban, addig nem lehet váltani.

Ezért nem is a "váltás" volt a vezető téma a vitákban, a kompromisszum ott látszott kialakulni, hogy néhány gyakran használt kiegészítő (CCK, Views, Panels) lehetne PHP 5-re építő, így aki alap blogokat épít, annak a webhelye PHP 4-gyel is működne, de aki haladóbb, összetettebb oldalakat állít elő, az nem kerülhetné el a PHP 5-öt. Ez a Drupalnak azért jó, mert végre jobb teljesítménnyel működő, praktikusabban programozható eszközöket vehetne igénybe, a PHP 5 terjedését pedig ezzel is tudná segíteni (ami hosszabb távú előnyként visszaszáll a Drupalra, még jobb fejlesztői lehetőségeket teremtve).

A mai hírt valószínűleg Nick Lewis "a PHP halódik a 4-es verzió mellett maradás miatt, és ne hagyjuk, hogy a Drupal is meghaljon vele együtt" blog bejegyzése is kiváltotta. Dries Buytaert ugyanis publikált egy bejegyzést, amely a PHP 5 várható elterjedési változását mutatja (optimistán exponenciális növekedést feltételezve), és egyben azt javasolja, hogy akár a Drupal 6 bizonyos, alapműködéshez nem kritikus, de beépített részei igényelhetnének PHP 5-öt a működésükhöz. Ennek példájaként a várhatóan újonnan beépülő, rendelkezésre álló modul és smink frissítési lehetőségeket listázó funkciót hozta fel.

Ez tehát azt jelentené, hogy alapvetően továbbra is PHP 4 kompatibilis maradna a Drupal, bizonyos kényelmi alapfunkciói azonban csak PHP 5-tel lennének elérhetőek.