A beépített modulok helyettesítése azok felülírása nélkül

Hojtsy Gábor képe

A Bryght blogban jelent meg egy hasznos tipp arról, hogyan tudjuk helyettesíteni egy beépített Drupal modul kódját anélkül, hogy az eredeti kódon bármilyen változtatást végeznénk. A turpisság arra épül, hogy a Drupal több helyről is be tud tölteni egy modult, az alap modul lista mellett a webhelyhez kapcsolódó modulok könvyvtárából is (pl. sites/default/modules vagy sites/all/modules vagy akár sites/drupal.hu/modules). Ha itt elhelyezünk egy a helyettesíteni kívánt core modullal megegyező nevű modult, akkor akár a kötelezően bekapcsolandó alapmodulokat is helyettesíthetjük anélkül, hogy az eredeti kódhoz nyúlnánk.

Ahhoz, hogy az új modult lássa a Drupal bekapcsoltnak, az adatbázisban át kell írnunk a modul elérési útját (amire a Bryght blogban egy kattingatós megoldást is javasolnak, ami legalábbis a nem kötelező alapmoduloknál beválik).

Ez azért lehet praktikus, mert így pontosan látjuk, hogy mely modulokat módosítottuk. Sajnos a módszer nem működik az alapvető include fájlok helyettesítésére, illetve nem visz bennünket közelebb ahhoz, hogy a konkrét változtatásokat is lássuk. Ehhez célszerűbb egy haladóbb módszert bevetnünk, például egy olyat, amelyet két részes "Amikor változtatni kell a Drupal kódján" című cikksorozatom első és második részében kifejtettem.

Kategóriák: