Megalakult a Drupal Association

Hojtsy Gábor képe

A mai napon jelentették be, hogy a hosszú ideje előkészített Drupal Association immár hivatalosan is megalakult.

The Drupal Association announces the creation of a non-profit corporation to support and further advance the industry-leading Open Source CMS. The Drupal project powers hundreds of thousands of web sites -- including political sites for Hillary Clinton and Redstate.com, social networking community sites like MTV UK and Sony Musicbox, citizen journalism sites such as NowPublic, and sites for government agencies including NASA, NATO, and the World Bank -- and is developed by thousands of contributors from around the world.

A Drupal számára a legfontosabb, hogy immár egy támogató nonprofit szervezet áll mögötte, ami a technológiai, a Drupal jövőjét érintő kérdésekben nem kapott rendelkezési jogosultságot, viszont a fejlesztést és a marketinget segíti az infrastruktúra működtetésével, marketing anyagok készítésével és konferenciákon való megjelenéssel. Az, hogy a fejlesztésbe az egyesületnek nincs beleszólása ott kap fontos szerepet, hogy várhatóan (remélhetőleg) az egyesületet különböző összegekkel támogatják majd a Drupalban érdekelt cégek, ez azonban közvetlenül nem szabhatja meg a fejlesztés irányát.

A Drupal Association megalakulása történelmi lépés a rendszer életében, melynek reményeink szerint rövidesen gyümölcseit is élvezhetjük.

Kategóriák: 

Hozzászólások

aries képe

Ez sokkal jobb hír, mint amennyire első ránézésre tűnik, hiszen az egyesület közvetlenül megbízhat fejlesztőket egy-egy feature kifejlesztésével, koordinálhatja azt stb.

Idehaza az adózási előnyöket mennyire lehet élvezni anyagi támogatás esetén?

Aries
http://aries.mindworks.hu

pp képe

Szerintem(mégeszer szerintem, ergo nem jelent semmit) nem egyszerű egy külföldi alapítványnak utalt pénzt elszámolni. Az 1%-ot meg szerintem biztos nem utalhatsz neki.
Na majd jól meg is kérdezem a könyvelőmet.

pp

pp képe

Megkérdeztem, azt mondta külföldi alapítványnál semmi esély, és magyarnál is csak közhasznúnál van valamicske (30% max 50e Ft).
Továbbra se vegye ezt senki kézpénznek amit ide írtam, hanem nézzetek utána vagy kérdezzétek meg a könyvelőtöket. (hisz Ti nem biztos, hogy ugyan olyan vállakozások vagytok mint én, és lehet már 10 évvel ezelőtt írtam ezt a bejegyzést ;))

pp

aries képe

Nem erre gondoltam, hanem mint adóalapcsökkentő tényező. Magyarul ha utalok az egyesületnek, akkor annyival is csökken az adóalapom, azaz költség.

Aries
http://aries.mindworks.hu

kopexy képe

Inkabb rajottek a project kinotte magat es nemi profeszionalis hatter kell a tovabb haladashoz.....

Anonymous képe

Ha egy külföldi alapítvány akar egy magyar fejlesztőnek pénzt adni, akkor azt 3 féle képpen teheti. (lehet hogy több, de ennyi jut eszembe)

1. Józsinak, aki magánszemély, ad pénzt csak úgy, mert Józsi olyan, akinek a támogatása az alapítvány célja. Ilyenkor Józsi ezt le kell hogy adózza majd az év végén, SZJA szerint

2. Megbízza Józsit, mint eseti megbízás, hogy Józsi készítsen el valamit, és erre az időre megbízási díjat fizet neki. SZJA alá tartozik, de maximált az összeg évente.

3. Józsinak van egy vállalkozása, ami számlát bocsát ki egy munka ellenértékeként, amivel az alapítvány megbízta és ő elvégezte. Ilyenkor sincs ÁFA felszámítás, mivel a vevő és az eladó nem azonos országban van, a befolyt összeg után a társasági adózás szabályai az érvényesek.

Valahogy így.

aries képe

ÁFÁ-t kell fizetni, mégpedig az igénybevétel helye szerinti országét.

Aries
http://aries.mindworks.hu

Illyés Edit képe

Tudtommal csak akkor, ha magánszemély veszi igénybe a szolgáltatásodat. Ha cégnek számlázol, akkor nem kell.

aries képe

Dehogynem kell. Vegyél autót külföldről. Melyik ország ÁFÁ-ját kell fizesd, ha idehaza akarod használni (itt akarod költségként elszámolni)? Annak az országnak az adóit/járulékait kell fizetned, ahol igénybe veszed. Francia sajtot Magyarhonban magyar áfa sújtja. Az, hogy ezt költségként hogyan tudod elszámolni, visszaigényelni egy másik dolog.

Aries
http://aries.mindworks.hu

Illyés Edit képe

Szolgáltatásról beszélünk, nem termékről. Itt meg kell állapítani a teljesítés helyét (néha nem egyszerű), valamint azt, hogy a megrendelő EU adóalany-e vagy magánszemély:

Egy gyakorlati példán megvilágítva: ha egy magyar internetes cég 2004. május 1-je után szoftverfejlesztést végez egy német adóalanynak, akkor a számlát adómentesen állítja ki (mivel a szolgáltatás kívül esik a magyar áfa-törvény hatályán), ám, ha megrendelője nem áfa-alany magánszemély, akkor magyar áfát kell felszámítani az általa nyújtott szolgáltatásra. Viszont, ha ugyanez az internetes cég Romániába nyújt szolgáltatást (azaz román magánszemélyek és adóalanyok tölthetik le a továbbfejlesztett szoftvert), akkor erre a szolgáltatásra (magyar) áfát nem kell felszámítania.

Forrás: EUvonal. (Közben Románia is belépett az unióba, tehát a németekkel azonos elbírálás alá esik.)

De persze csak kóklerkedünk itt, valójában még az átlagos könyvelő sem igazodik ki ebben.

aries képe

Ez az EU-ra vonatkozik. ÁFÁ-t pedig a célországban kell megfizetni. Mindig kell fizetni. Magyarországon is, ha veszek egy csomag papírt, kifizetem az ÁFÁ-t, az más kérdés, hogy ezt az ÁFÁ-t vissza tudom-e igényelni. Azt is csak akkor, ha ÁFA-körbe tartozol.

Aries
http://aries.mindworks.hu

Illyés Edit képe

Lehet, hogy félreértem, miről szól ez a szál, de ha a belga székhelyű Drupal Alapítvány megbíz téged valamilyen fejlesztéssel (pénzért), akkor az alapítványnak a fenti szabályok szerint számlázod az ÁFÁ-t — azaz esetünkben konkrétan nem számlázod.

Bár rá kell kérdezni, hogy konkrétan milyen alapítványról van szó, van-e rendes adószámuk, stb. A "non-profit corporation" számomra azt jelenti, hogy igen, de jobb biztosra menni.

aries képe

  • Nem alapítvány, hanem egyesület, legalábbis a megnevezése
  • Nem csak a magyarországi székhelyű magyar cégek lehetnek érdekeltek ebben ;) Sőt, van egy gyanúm, hogy nem a magyar cégek fognak tolongani ezért. :)

Tehát, az egyik lehetőség a közösségi adószám(ok) alkalmazása mellett, az adómentes (áfa) számlázás. Ennek szigorú kritériuma, hogy mindkét Közösségen belüli gazdasági társaságnak legyen Uniós adószáma, és ezek az adószámok a számlán is szerepeljenek.

Amennyiben valamelyik társaságnak nincs, vagy valamilyen ok miatt (pl. szolgáltatásnyújtásra vonatkozó kizáró ok, Áfa-törvény 15.§) nem alkalmazza a közösségi adószámot a számlázás során, akkor a hagyományos, azaz a belföldi számlázáshoz igazodóan állítja ki a számlát a közösségi partner részére. Ebben az esetben az áfa felszámításra kerül, a külföldi partner ezt megfizeti, költségként elszámolhatja, vagy külön procedúra alkalmazása mellett a magyar adóhatóságtól visszaigényelheti.

Bővebbet a cégalku.hu -n találtam.

Aries
http://aries.mindworks.hu