Új Drupal telepítési kézikönyv aktuális információkkal

Hojtsy Gábor képe

Örömmel jelentem be, hogy a Drupal.hu kézikönyve immár felkészült a Drupal 5.0 telepítésére, sőt eleve a magyar telepítési profil használatát mutatja be, mely segítségével az első lépésektől magyarul tudjuk használni a rendszert. A dokumentáció gyenge pontja egyelőre a PostreSQL információk hiánya és az ingyenes szolgáltatók leírásai sem frissültek még. Mindkét területen segítő kezek jelentkezését várjuk. Mivel a telepítési dokumentáció több oldalra tördelődött, ezért egyben csak a nyomtatóbarát nézetben olvasható vagy tölthető le a képekkel együtt.

Kategóriák: 

Hozzászólások

tomsolo képe

1. Nekem kedvenc szerveremen még mindig nem megy a magyarul beszélő telepítés. Az egyetlen érdekes dolog amit észrevettem hogy DUPLÁN kell kiválasztani a localized és hungarian telepítést a művelet során.

Magyarul az első selectek után bejön az adatbázis konfigoló rész -angolul - majd újra ki kell választani hogy localized majd hogy hungarian és kész az install - angolul. Itt a localization menüpontra kattintva az autolocale-lal betudom importálni a magyar fájlokat. Semmilyen hibaüzenetet nem kapok - pedig még a notice-t is engedélyeztem.

2. A Full Manuális install nem is lesz többet támogatva? Egy nagy sql fájlt feltolni mint régen?

-ts-

-ts-

Hojtsy Gábor képe

A bejelentéshez ugyanúgy nem kapcsolódik egy hibajelentés, mint a dokumentációhoz (szerintem). Nyilván sokan sokféle problémával fognak majd küszködni a Drupal 5 telepítése során is, nincs tévképzetem csupa boldog felhasználóról. Jobb lenne, ha ők nem mind itt vetnék fel a problémáikat ugye, hiszen a Drupal 5 eléggé sokáig lesz velünk. Szóval a konkrét problémát (részletesebb leírással, például a szerver paramétereivel) a fórumban lenne célszerű feltenni, ahogy egyébként a telepítési leírás is javasolja több helyen, még linket is adva rá.

Ami a manuális telepítést illeti, lehet egy teszt szerveren telepíteni az adatbázist a telepítővel, majd annak adatbázisát egy másik szerveren mondjuk importálni 'full manuálisan'. A settings.php továbbra is beállítható kézzel, ha ez be van állítva már, de nincsenek még meg a táblák, akkor fogja csak a telepítő importálni a táblákat (de akkor nem kérdezi már meg az adatbázis adatokat, látva, hogy beállítottad). Ha táblák is vannak, meg a settings.php is megvan (akár manuálisan), akkor ugye nincs dolga a telepítőnek.