Saját magunk által fejlesztett modulok frissítése automatikusan

Hojtsy Gábor képe

Mit tehetünk akkor, hogy ha van néhány saját modulunk (talán túl sok is), melyeket adott célra alakítottunk ki, és ezen funkciók megtartása mellett szeretnénk Drupal webhelyünket frissíteni egy újabb főverzióra. A Weblabor.hu esetében ezzel szembesültünk, és ilyenkor természetesen nekünk is jól jönnek az automatizáló segédeszközök. A modulok frissítési lépései ugyan szépen le vannak dokumentálva, de ha sok modult kell így átírnunk, akkor egy idő után nehéz mindenre figyelni, és pontosan követni az új szabályokat.

A Weblabor esetében ráadásul 4.6-os Drupalról szeretnénk 5.0-ra váltani, így több lépcsőt kell egyből megugranunk. Nos, a 4.6-ost követő 4.7-es kiadás legnagyobb változásai az űrlapok kialakítását érintették. Erre szerencsére készült automatikus frissítő eszköz a Form Updater modul képében. Ezt már volt szerencsém a gyakorlatban is használni, és elmondhatom, hogy nagyon megbízhatóan alakította át számomra a kódot. Szó sincs itt fájl módosításról, a webes felületen egy űrlapban kapjuk meg az új kódokat, amiket nekünk kell a modulba másolni, közben ellenőrizve azok helyességét. Sajnos az űrlapok frissítésén túl máshoz nem kapunk automatikus segítséget.

Az 5.0-s kiadás megjelenésének közeledtével Angela Byron-ban merült fel, hogy sok változtatást lehetne automatizálni. Mivel egyelőre nem tekinti biztosan használhatónak a kódot, amit készített, a sandbox területen tette közzé a készülő modult. A Module Updater egy általános keretet igyekszik nyújtani modul kódok automatikus frissítésére, amely később is felhasználható lesz majd. Jelenleg egy 4.7-ről 5.0-ra frissítő komponense van, mely néhány dolgot már automatikusan el tud végezni a frissítési dokumentáció elemei közül. Itt is webes felületen tudjuk a konverziót végrehajtani, a kívánt modul forráskódját egy űrlapba kell bemásolnunk, amely a webes felületen adja vissza a módosított eredményt. Ezt bemásolhatjuk a modul fájlba, és tesztelhetjük a produktumot.

Fontos még egyszer zárásként kiemelni, hogy ezek az eszközök csak segítségként szolgálnak, a fejlesztői munkát nem teszik szükségtelenné. Előfordulhat, hogy olyan programozottan felépített űrlapokat használunk, melyekkel a Form Updater nem tud megbírkózni, vagy olyan trükkjeink vannak, amikkel a Module Updater nem tud semmit sem kezdeni. Semmiképpen sem ajánlott tapasztalatlan, programozásban nem járatos felhasználók számára, hogy egy az új verzióra nem elérhető modult így próbáljanak meg életre kelteni.