Gyorsabb és biztonságosabb a Drupal lighttpd szerveren

Hojtsy Gábor képe

Dries Buytaert vette a lehetőséget, hogy megvizsgálja a Drupal különböző szerver környezetekben tanúsított teljesítőképességét. Összetett kérdés lévén nem lehet röviden összefoglalni a tapasztalatait, a legérdekesebb tanulságot talán a következők adják:

Turns out that the slowest configuration is Apache 2 running PHP5 as an Apache module without using APC. Unfortunately, this is one of the most common configurations. The fastest configuration using the more secure FastCGI method, on the other hand, is Lighttpd with PHP4 in FastCGI mode using APC. For anonymous visitors, the latter is almost 4 times faster than the former, while being more secure.

Azoknak, akiknek fontos a biztonság és/vagy a sebesség, mindenképpen érdemes elolvasni Dries eredményeit, és esetleg hasonló méréseket végezni az általuk használt modulokkal, sminkkel.

Kategóriák: 

Hozzászólások

nevergone képe

Nagyon köszönöm ezt, és az ehhez hasonló cikkeket. És egyátalán azt, hogy élettől pezsdülő ujjal rajzoltátok újra a Drupal.hu -t.
Köszönöm. :)

lipilee képe

amikor a criticalmass.hu igazán felpörgött, én is váltottam Lighttpd-re, és az oldal tényleg nagyon pattant. nemhogy negyedelődött a load, inkább nyolcadolódott.
azóta viszont kénytelen voltam visszaváltani, mert a lighttpd nem támogat per-directory htaccess fileokat, sőt, egyáltalán nem parsolja az Apache-féle htaccess formátumot, hanem valami sajátja van. gondolom abban egyetértünk, hogy a Drupalt igazán "szép" URL-ekkel elegáns használni. és míg ezt egy csak-drupal oldal esetében elég könnyű belőni (4, max 5 soros rewrite rule), ha mást is használsz (pl. alleycat.hu esetében egy Gallery-t, ilyesmit), már haza van vágva az egész, ráadásul a Drupal egyes részei (admin felületen egyes funkciók) se tudnak a rewrite miatt működni.
ha valaki jól be tudta lőni Drupal alatt a rewrite-ot, attól szívesen fogadok kommentet. (de nem a drupal.org -on található 5 sornyi rewrite-ot, mert az az, ami nem 100-as.)
tehát sebességben igen, használhatódágban nem veri az Apache-ot a Lighty.
ha valakit érdekel, a criticalmass.hu és alleycat.hu tapasztalataimat a deja.hu gépházban blogolgattam, változó intenzitással. a tendencia azért látszik belőle :)
--
speak no evil - lipilee.hu

--
speak no evil - lipilee.hu

Hojtsy Gábor képe

Hát a gyorsaság a mérésben is kifejezetten a kisebb funkcionlitásért cserébe jelentkezik. Dries biztosan eltekintett attól, hogy szép webcímeket állítson be lighttpd-vel. Különben lehet, hogy számodra hasznos a rewriting URLs for sites in subdirectories (drupal) című szál, nyilván nem csak mappában lévő Drupal, hanem mappában lévő más dolgok céljára is jó lehet (nem próbáltam).