Megérkezett a Drupal 4.7.0 negyedik bétája

Hojtsy Gábor képe

A mai napon megjelent a Drupal 4.7.0 negyedik béta kiadása. Ismét csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a 4.7.0-ra épülő webhelyet tervezők nyugodtan tesztelhetik az új kiadás funkcionalitását, a megtalált hibákra beküldhetnek javítási javaslatokat. Aki frissítésre készül, szintén kipróbálhatja a készülő új rendszert a webhelye egy adatbázis mentésén.

A Drupal 4.7.0 olyan lesz, amilyenre megcsináljuk. Minél több javítás kerül be a rendszerbe a megjelenése előtt, annál kevesebb gondunk lesz vele a használat során, kevesebbet kell vesződnünk egy esetleges későbbi frissítéssel. Aki úgy gondolja, hogy nem csak használni szeretné amit kap, hanem azt szeretné kapni, amit használni is tud, az most cselekedjen! Információk a béta bejelentésében.

Kategóriák: 

Hozzászólások

thamas képe

Mert hogy tegnap végre volt érkezésem felrakni az otthoni gépemre a 3. betát. No, ma majd frissítek!

Mezei felhasználóként (aki nem is túl járatos még a Drupalban) a menü kezelés újításainak örültem leginkább. De tetszenek az admin felület újításai is.

Amit nem értek (nem kekeckedés, kíváncsiság!):

Bár nem ördöngösség normálisan működő környezetben a Drupal telepítése, miért nem került eddig a csomagba installer? (Főleg, hogy a CivicSpace variációhoz már készült ilyen.) Nagy segítség lehetne a nem jól beállított környezet esetén, ha kiírná, mivel lehet gond.

Az alapcsomagban található 4 smink mind táblázatos szerkezetű, holott léteznek tisztán CSS alapú sminkek is. Ezen miért nem változtatnak a fejlesztők?

Ha jut egy kis időm, esetleg besegítenék a fordításba is. Ehhez beszereztem a poEditet, ismerkedem vele. Az azonban nem derült ki a számomra, hiába böngésztem a drupal.hu vonatkozó oldalait, hogy mi a munka menete a gyakorlatban. Hogyan tudathatom, hogy beszállnék, ki dönti el, mit fordíthatok, hogyan fog látszani, ha vmin elkezdtem dolgozni?

Üdvözlettel:
Hajas Tamás
http://thamas.hu

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

Hojtsy Gábor képe

Miért nincs telepítő? Ki csinálja meg? Miért nincs CSS alapú smink az alapcsomagban? Ki csinálja meg? Miért vannak open_basedir problémák? Ki csinálja meg? A Drupal legtöbb fejlesztője nem vesződik a telepítéssel, vannak rá jókis parancssori szkriptjei, vagy egy bejáratott megszokott út (amit az INSTALL.txt leír). A legtöbb profi Drupal webhelyhez úgyis van saját smink, a nem profinak meg jellemzően mindegy, mit használ, sminket telepíteni pedig igen egyszerű. A Drupal fejlesztők nem használnak open_basedir korlátozott tárhelyet, mert megfizetik a jobbat.

Az ilyen kérdésekre jellemzően az a válasz, hogy ezek azért nem készültek (még) el, mert te, Géza, George, Kate, Huong (*) és a többiek akiknek kellett volna, nem álltak a sarkukra, hogy megcsinálják. Akinek nem kell, az meg nyilván azzal fog foglalkozni, amire neki szüksége van.

A fordításban nagy örömmel fogadunk minden segítséget, most különösen a 4.7 közeledtével tesztelést, javítást. Fordítani és fordítást javítani szerencsére sokkal könnyebb, mint programozni Drupalhoz. Van a fordítás böngészőben egy munkafolyamat.txt, ami nem teljesen aktuális, de talán segít. Az utóbbi napokban több új bekapcsolódónk is volt, érdemes feliratkozni a fordítói listára, és ott kérdezni. Szívesen látunk.

(*) képzeletbeli személyek

york képe

Szia

Ezzel az open_basedirrel nem ertek egyet, en a sajat szerveremen is open_basedirben futtatom az osszes php-t, es szerintem ez a minimum amit vedelem szintjen megtehet az ember, es azert ezeket az alapdolgokat jo lenne szemelot tartaniuk a fejlesztoknek.

York.
------------------------------------------------
http://openproject.hu

Hojtsy Gábor képe

Hát akkor be tudsz segíteni ennek a tesztelésében, tudod kommentálni a javításokat, nagyon jó! Várjuk az eredményeidet!

york képe

Szivesen tennem, de most epp vanna elorebb valo dolgaim is:(.
Most epp 4.7-re fejlesztek egy modult, majd jon a kovetkezo...
Amugy eles rendszeren meg nem probaltam 4.7-et, ott megvarom a stabilt.

------------------------------------------------
http://openproject.hu

Hojtsy Gábor képe

Akkor viszont érthető, hogy másnak miért nincs ideje ugyanígy ugyanerre.

york képe

Szia

Nem akarok megbantani senkit, de ha valaki beszall egy program fejlesztesebe gondolom idot is szan ra. Az elkepzelheto, hogy sok a munka es keves a fejleszto, de akkor be kell tenni varolistaba a problemat es elobb utobb megoldjuk, vagy valaki kulsos megoldja, ekkor idot sporoltunk es csak meg kell vizsgalni a javitast...

York.

------------------------------------------------
http://openproject.hu

Hojtsy Gábor képe

Van várólista, az összes korábbi béta bejelentésben belinkeltem a bugot, amivel lehet foglalkozni (legalábbis ami a na azert.... kezdetű száladat illeti). Egyszer majd ki lesz javítva. Valamikor. Ha valaki foglalkozik vele. Ha nem fontos, akkor nem foglalkoznak vele, akkor nem is gond, ha nem lesz kijavítva.

york képe

Szia

Nekem azert is furi ez az egesz mivel drupal eleg komolyan veszi a biztonsagi dolgokat, ebbol gondolna az ember, hogy a biztonsagos kornyezetben valo futtatast is szem elott tartja.

York.

------------------------------------------------
http://openproject.hu

Hojtsy Gábor képe

Többek között a Drupal.hu is open_basedir környezetben fut, mindenféle probléma nélkül. Sajnos az ingyenes szolgáltatók nem úgy állítják be az open_basedirt, hogy az elegendő legyen a biztonsághoz, de mégis működőképessé tegye a Drupalban jelenleg használt fájlkezelési módszereket. Nem állítom, hogy a nagykönyv (PHP kézikönyv) irányadásai szerint kezeli a Drupal a fájlokat, hiszen akkor nem lennének ilyen gondok. De teljesen jól be lehet állítani úgy az open_basedir-t, hogy működjön vele a Drupal, és a biztonság ne csorbuljon, sőt egészen logikus (a feltöltési temp foldernek az open_basedir alatt kell lennie). Mivel ez logikus, így használjuk, más fejlesztők is így használják. Tehát a nem túl logikusan beállított ingyenes szolgáltatókat illetően nem igazán lehet tesztelni ilyen környezetben azért várunk olyanokat, akik más környezetben használják a Drupalt. Ha nekik nem fontos, akkor minket miért zavarjon? Nekünk működik, nekünk biztonságos (nekik is biztonságos, csak nem működik).

york képe

Szia

Koszonom a valaszt. Szuper.

York.

------------------------------------------------
http://openproject.hu

pentike képe

Helló!

Azt szeretném kérdezni, hogy drupal.org-on http://drupal.org/node/5961 a "...this patch was rolled against beta4..." azt jelenti, hogy az open_basedir patch benne van a beta4-ben?

Felraktam a beta4-et, és tesztelném az upload modult. Ha benne van a patch, egyenlőre úgy néz ki nem egészen jó, de még tesztelgetném.

Köszi!

Hojtsy Gábor képe

A rolled against azt jelenti, hogy ahhoz a kódhoz képesti változásokat látod a patchben. Tehát a béta4-ben még nincs benne, ha benne lenne, nem lenne semmi probléma...

pentike képe

Végülis rájöttem magamtól is, hogy nincs benne. Legközelebb előbb diff-elek, aztán írok :)
Az upload.module működik, csak valami miatt hiába van bejelölve a lista doboz, mégsem listázza ki a fájlt, csak másodszori bejelölésre és beküldésre. Megpróbálom kideríteni, hogy miért. Mondjuk ennek a feltöltéshez szerintem nincs köze.

york képe

Ami engem zavar, hogy soha nem tudom melyik drupal melyik verzio, illetve melyik verzioju modult hasznalom epp, jo lenne erre valamit kitalalni, es meg komoly fejleszto munka se kellene hozza.

York.
------------------------------------------------
http://openproject.hu

Hojtsy Gábor képe

Nem kell fejlesztő munka, minden fájlban pontosan benne van a verziószám.

york képe

Igen, de ez php-bol nem elerheto, en orulnek neki ha el lehetne erni.

------------------------------------------------
http://openproject.hu

thamas képe

...mégis kicsit úgy érzem a válaszodból Goba, mintha annak vetted volna. Tisztában vagyok vele, hogy mivel ingyen kapok egy komoly rendszert, nincs alapom reklamálni. Nem is ezt teszem, csupán érdeklődöm. Jó, ha egyszer megtanulom a php-t, szívesen beszállok a fejlesztésbe :o), de addig sajna, ez nem megy. Megértem azt is, hogy a fejlesztőknek korlátozottak a lehetőségeik, energiájuk stb. De a válaszod egy picit sántít, hisz létezik telepítő a CivicSpace-nél (róluk te írtad valahol, nem szakadtak el az eredeti csapattól - bár a viszonyokat te nyilván jobban ismered) és léteznek css alapú sminkek is, amikből akár be lehetne emelni az alapváltozatba.

No, ettől még a Drupal egyre remekebb rendszer, mezei felhasználó (érdeklődő) szemszögéből is!

A fordítással kapcsolatos infót köszönöm, megnézem!

Baráti üdvözlettel:
Hajas Tamás
http://thamas.hu

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

Hojtsy Gábor képe

A CivicSpace fejlesztőket megfizetik a munkájukért, azt csinálják, amit a jól meghatározott konkrét kliens tábor igényel (lásd a CivicSpace célját a Drupaléval összehasonlítva). Talán van valami oka, hogy te is a Drupalt választottad, nem a CivicSpace-t, esetleg abba a célközönségbe nem tartozol bele.

Bocsánat, ha ez vagy a korábbi úgy hangzik, mintha számonkérésnek venném, mások számunkra az egyértelmű dolgok, és megpróbálom röviden és érthetően megfogalmazni, felesleges tiszteletkörök nélkül, mert azt már sikerült tapasztalati úton belátni, hogy a tiszteletkörökkel fogalmazott magyarázatokat nem szokták megérteni (nem rólad van szó, ezeket a hozzászólásokat sokan olvassák, és sokan értelmezik).

york képe

Sziasztok

A beta kiadasoknal varhatok API modositasok?
Ha igen milyen teren?

York.
------------------------------------------------
http://openproject.hu

Hojtsy Gábor képe

Könnyen lehet, hogy a javítások mentén ilyen előfordulhat, de lényegében szerintem nem következnek majd be nagy változások.

york képe

Azert kerdeztem, mert most fejlesztek egy modult, 4.7.b2-n kezdtem most frissitettem 4.7b4-re, es jo lenne ha nem kellene ujra irni minden ujabb betankent.
Bar szerintem most varialtak form kezelesnel, mert most ilyeneket kapok, hogy:
* Illegal choice in Facility.
(ez egy select amit nem valasztok ki, nem is kotelezo, ha valasztok erteket akkor jo, de meg utanna nezek jobban, epp az elobb vettem eszre)

York.
------------------------------------------------
http://openproject.hu

york képe

Most raktam fel a 4. betat:
* warning: array_merge() [function.array-merge]: Argument #2 is not an array in /web/drupal/includes/theme.inc on line 252.
* warning: array_merge() [function.array-merge]: Argument #1 is not an array in /web/drupal/includes/theme.inc on line 255.

Talan beta2 volt fenn korabban de az ilyet nem csinalt.

------------------------------------------------
http://openproject.hu

Hojtsy Gábor képe

Érdemes felderíteni az okát, és szépen küldeni róla egy hibajelentést. Ha ide küldöd, az körülbelül a pusztába kiáltott szóval egyenértékű.

york képe

Szia

Felderitettem:), tema valtas oda vissza es mar nincs is ilyen hiba:), gondolom valahova nem kerult be egy ertek, es ahogy neztem google masnal nem is jott elo.

York.

------------------------------------------------
http://openproject.hu

Sweetchuck képe

Van már 5. béta is. (csak úgy mondtam)
A fejlesztők nagyon remélik hogy ez az utolsó béta a "RC1" elött.

(és van itt valami érdekes) :D