A Sun is támogatja a Drupalt, alapítvány szervezés alatt

Hojtsy Gábor képe

A Drupal.org leállása a legkomolyabb előrelépést hozta el a Drupal számára, hiszen a közösség azonnal megmozdult, és az eredeti háromezer dolláros célt messze túlszárnyalva, több mint tízezer dollárt sikerült összegyűjteni. Főleg jogi okok miatt Dries vezetésével az infrastrutúráért felelős csoport úgy határozott, hogy a teljes támogatási összeget hadver vásárlásra fogják fordítani, így három komoly Dell rackhez jut a Drupal.

És bár ez önmagában is hihetetlen eredmény, az igazi meglepetés csak ennek bejelentésével együtt látott napvilágot. A drupal.org szerencsétlen helyzetét Tim Bray (Sun alkalmazott, W3C tag, az XML egyik kialakítója, és természetesen Drupal rajongó) is észlelte, és utána járt, miképpen tudná elintézni, hogy a cég egy szerverrel támogassa a projektet. Ennek eredménye az a Sun Fire V20z szerver, ami már meg is érkezett az OSU OSL központba, ahol az így már négy elemesre kiegészült Drupal szeverpark üzemel majd.

Ez a lépés egyértelműen bizonyítja, hogy a Drupal emlegetése kapcsán nem értetlen arcokra kell számítani, a webes közösségek kialakítását jól támogató, az új kor követelményei szerint fejlesztett rendszer nagykorú lett. A nagykorúság komoly kezeléséhez ugyanakkor valamilyen stabil szervezeti háttérre van szükség, és természetesen ez is napirenden van. Egy Drupal Alapítvány létrehozása van a levegőben, de lehet, hogy valamilyen cég alapítása a célravezetőbb, a döntést nem akarják elsietni, jól meggondolt elhatározást várhatunk. Az mindenesetre biztosnak látszik, hogy különböző cégek már felajánlott támogatásának köszönhetően nem fog gondot okozni egy ilyen szervezet alaptőkéjének letétele.

Kategóriák: 

Hozzászólások

aries képe

Az alapítványnak lehetne közhasznú magyar tagozata, ahova lehetne pénzt tolni cégek részéről, és fejlesztőket fizetni. Ha egy ilyen létre tudna jönni, mindenképpen propagálnám, és Chx javaslatára elszámolhatóan lehetne a bevételek 1%-át az alapítványnak adni. Elég nagy ahhoz a magyar a drupal közösség, hogy ezt eredményesen kivitelezni lehessen.

--
Aries
http://aries.mindworks.hu

Hojtsy Gábor képe

Először is meg kell alakulnia majd az alapítványnak, vagy bármilyen entitásnak, amire szükség lehet. Aztán érdemes ezen elgondolkodni, ha van olyan magyar személy, aki magára tudja venni ennek szerverzését.