A PHPTemplate váltja az Xtemplate rendszert a Drupalban

Hojtsy Gábor képe

Egy bizonyos Debreceni Barnabás kezdte el még 2000-ben az xtemplate nevű egyszerű sablon rendszer fejlesztését a Sourceforge szolgáltatásainak segítségével. A Drupal fejlesztői is felfigyeltek a könnyen adaptálható megoldásra, és a grafikusok örömére a rendszer magjába emelték az xtemplate motort. A mai napig ez az egyik népszerű sablon megoldás a Drupalhoz, tekintettel arra, hogy több alapértelmezésű smink is készült hozzá az idők során, és egyszerű vele a grafikusok munkája. A Drupalban használt 2001-ben készült 0.3pre kiadás felett azonban eljárt az idő, ráadásul a PHP 5 támogatás szempontjából már csak ez az alrendszer jelentett igazi problémát. Így a Drupal fejlesztői verziójában már nem található meg az xtemplate, helyettesítője pedig a phptemplate lett.

A váltás következménye, hogy az eddig xtemplate alapokon nyugvó bluemarine sminket most már a phptemplate működtetni (aminek más a szintakszisa és több szolgáltatást is nyújt, mint az xtemplate). Feltehetően a pushbutton smink phptemplate rendszerhez készült változata is bekerül majd az alapcsomagba.

Különösen érdekes, hogy éppen az előző hónap elején indult újra az xtemplate kezelése a Sourceforge projekt oldalán, évek után megjelent a 0.3.0-ás kiadás. Ez mindenesetre eléggé későn jött a Drupal projekt számára, így a már bevált és bizonyított phptemplate lesz a jövő alapértelmezettje.

Hozzászólások

Hojtsy Gábor képe

A Drupal.org-on Gordon Heydon publikált egy leírást arról, hogy mire kell figyelni xtemplate sminkünk phptemplate-re alakításakor.