Komolyan bekapcsolódik a CivicSpace és a Bryght a Drupal fejlesztésekbe

Hojtsy Gábor képe

A fejlesztői és dokumentációs listák soha nem látott aktivitást mutatnak ezekben a napokban, pedig a CVS még meg sem nyílt a 4.6 utáni új kódok felvételére. Ezt a kiemelkedő aktivitást többek között az a bejelentés is okozta, melyet Neil Drumm tett a napokban: a jövőben nem próbálnak meg CivicSpace fejlesztői közösséget kialakítani, hanem a munkájukra koncentrálva inkább Drupal fejlesztőknek tekintik magukat és a többi CS fejlesztőt is erre kérik. Ez a bejelentés azért nagy jelentőségű, mert a CivicSpace így sokkal közelebb kerül a Drupalhoz, a javításaik bekerülhetnek az alaprendszerbe, a kiegészítők pedig a Drupal.org-ról is elérhetők lesznek, és a két termék közötti verzió egyeztetés is sokkal könnyebbé válik. Tehát a CivicSpace fejlesztők a saját munkájukra koncentrálhatnak, míg a Drupal kiegészítők tára sok új elemmel fog gazdagodni.

A CS közeledése többek között az általuk bevezetett és használt telepítési keretrendszer általánosítását és Drupal használatra alkalmassá tételét is elhozhatja, legalábbis már most folynak erről az egyeztetések. A másik telepítés könnyítésben és konfiguráció egyszerűsítésben érdekelt üzleti fél a Bryght, akik részéről Adrian Rossouw foglalkozik a telepítési és frissítő keretrendszerrel. Remélhetőleg hamarosan egyeztetni tudják a két megoldást, és így a Drupal következő (4.7-es vagy 5.0-ás) kiadása már telepítővel érkezhet. Ez persze már többször kisebb verziószámokkal is elhangzott, ezért inkább azt mondanám, hogy később még meglátjuk...

A közeledés szülte azt az összehasonlító táblázatot is, mely megmutatja, hogy konkrétan milyen modulokat szállítanak az egyes Drupal disztribúciók: a Drupal 4.5, a CS, a Bryght és a Drupal CVS (leendő 4.6-os). Ezek természetesen nem mutatják teljesen korrektül az egyes disztribúciók közötti különbségeket, hiszen az egyes modulok akár egyedi módosításokat is tartalmazhatnak, illetve az alapcsomag is rendelkezhet változtatásokkal, egy átfogó kép kialakításában mégis sokat segíthet.

A végfelhasználói dokumentációval foglalkozó csoport is az említett két cég illetékeseinek ösztönzésével szerveződik egyre működőképesebb közösséggé. Az IRC megbeszélések mellett immár telefonkonferencián is tartanak a csoport tagjai megbeszéléseket, a következő ilyen eszmecsere éppen holnap következik.

Szintén az utóbbi napok slágertémája a Drupal alapcsomagban érkező taxonómiára (összetett besorolási rendszerre) épülő folkszonómia kifejlesztése. A folkszonómia a dinamikus közösségi címkézés elnevezése, melyet a del.icio.us, flickr, és hasonló szolgáltatások vittek be a köztudatba. Az ilyen formájú címkézés lehetővé teszi, hogy ne kelljen előre definiálnunk a webhelyen tárolt tartalmak besorolási strukúráját, hanem menetközben címkékkel ellátva rendszerezhessük az egyes beküldéseket.

Kategóriák: