Harc a kéretlen tartalmak ellen

Hojtsy Gábor képe

A Drupal webhelyeket is elérték a kéretlen tartalmakat beküldő robotok. Az utóbbi napokban több webhely tulajdonosa észlelte, hogy százával érkeznek hozzá olyan hozzászólások, melyek némi lényegtelen tartalmat követően egy kaszinó oldalára mutató linket helyeznek el. Az ilyen hozzászólásokat beküldő robotok üzemeltetőinek célja, hogy a linkelt oldal kereső pozícionálását javítsák, és ez még akkor is előnyös, ha egy nem használt domaint adnak meg, hiszen egy esetleges eladásnál a domain ára a kereső pozíciója alapján nőhet. Az utóbbi időben szerencsére született megoldás a kéretlen tartalmak beküldői elleni harcra is a spam modul formájában.

A napokban megjelentetett Fighting back at spam című hírében a modul szerzője, Jeremy Andrews, az egyik legforgalmasabb Drupal oldal, a KernelTrap gazdája jelenti be, hogy a spam modul immár egy komplett harci eszköztárrá vált a kéretlen tartalmak beküldői ellen.

A modul képességi közül néhány:

  • Bármilyen nyelven küldött kéretlen tartalmat felismer a tanuló algoritmmussal készült szűrő
  • A spammelők webcímeit automatikusan felismeri és későbbi használatukat tiltja
  • Kézi whitelist/blacklist beállítását is lehetővé teszi a szűrés során megengedhető és tiltott mintákkal
  • A beküldő IP címét a Distributed Server Boycott List adatbázisához is illeszti, így is szűrve a kéretlenül érkező tartalmakat.

Annak, aki anoním beküldéseket illetve hozzászólásokat engedélyez, és ilyen támadás éri, vagy várhatóan érheti, mindenképpen hasznos eszköz lehet ez a modul.

Kategóriák: 

Hozzászólások

chx képe

Van captcha modul is, és készül egy szöveges captcha is.

R képe

Megakadtam, feltettem a captcha modult az oldalamra és a hozzá szükséges engedélyeket is beállítottam. De a kép nem jelenik meg , szeretném ha mint itt ezen az oldalon anonim felhasználók is tudjanak hozzászólni az adott témához. Engedélyeztem a felhasználó kezelőben az anonim hozzászólásokat, a modult beállítottam egyszerűen nem tudom hol hibáztam, avagy mit nem állítottam be. Ha tudtok segítsetek. Köszi R

Nagy Gusztáv képe

Tudsz linket mutatni?
Abból kiderülhetne, hogy a HTML-ben benne van-e stb.

Egyébként a GD - gondolom - működik.

Nagy Gusztáv

R képe

Írtam e-mailt Neked Köszi a választ

Nagy Gusztáv képe

Sima hozzászóláshoz semmi nem jelenik meg, engedi. Szóval úgy tűnik, hogy nincs teljesen konfigolva.

A README.txt-t végigcsináltad?

Nagy Gusztáv

Quentaro képe

Olvasgattam itt fórumokat - de nem találtam választ a kérdésemre, sorry ha mégis volt már. Az oldalamat bejelentett Spammer IP-kről "látogatják". Mivel használok CAPTCHA modult, úgy gondoltam ez nem probléma, tévedtem!
Egy nap alatt több 400 látogatást produkáló IPk is voltak, elég sok a 10 perces oldal generálási idő - ez már zavart jelenthet.

Hogyan lehet kezelni egy ilyen támadást? A Spam modul csak belső eszközöket használ, nem csatlakozik külső szolgáltatáshoz - elegendő ahhoz, hogy kitiltsam vele a rendetlenkedőket? Vagy a (ha jól olvastam) külső eszközökkel operáló (->azt hiszem) ingyenes Mollom, vagy AntiSpam (Akismet-et használ) a jobb választás? (Minél egyszerűbb, annál jobb! :) )
Előre is köszönöm a helpet!

nevergone képe

Szia!

Ez itt, amihez hozzászóltál egy elég régi, túlhaladott téma. Érdekes a kérdésed, kérlek indíts új témát neki! :)

Quentaro képe

Rendben, létrehoztam - http://drupal.hu/forum/spam-mollom-v-spam-v-antispam
(gondoltam jobb ha minden egy helyen van a témában, nem pedig szétszórva az info morzsák, de az új témával talán jobban szem előtt lesz)