Megjelent az internationalization modul Drupal 4.5.0-hoz

chx képe

Megjelent az Internationalization (i18n) modul a 4.5.x-es Drupal sorozathoz. Ennek segítségével már nem csak a felület, hanem a tartalom is többnyelvű lehet. Azért tartom fontosnak ezt a kiadást, mert sokan keresték a levelezőlistán és a fórumokban ezt a szolgáltatást. A fejlesztői változat már régóta működött az aktuális alapcsomaggal, a hivatalos kiadásra azonban csak most került sor.

Az alapcsomaggal való együttműködéshez szükséges Drupal mag foltot én írtam. Igaz, hogy csak három sor, de ennek köszönhetően büszke lehetek, hogy immár az én kezem munkája is benne van a Drupal magban.

A 4.6-os sorozatban a tervek szerint újabb, nagyon érdekes lehetőségekkel bővül majd a modul. Míg jelenleg csak okos trükkök halmaza, az új megoldás már ténylegesen integrálódhat majd a rendszerbe. A cseles megoldásoknak köszönhetően jelenleg valóban elég érdekes problémákba ütközhetünk néhol, ha nem figyelünk.

Kategóriák: 

Hozzászólások

Miles képe

Köszi a hírt meg a munkát. Többek között én is kerestem az a dolgot. És hát valóban csinál érdekes dolgokat. :-]

Lenne is rögtön két kérdésem:
1. A letöltött tgz-ben az install.txt azt írja, hogy patcheljem meg a common.inc-et. De nincs ehez való patch fájl a tgz-ben. Kimaradt volna?

2. A drupal roadmap listájában TODO jelöléssel szerepel az i18n. Ez azt jelenti, hogy biztosan benne lesz, vagy azt, hogy szeretnék ha benne lenne?

--------------------------------
Miles

Hojtsy Gábor képe

Nem kell a common.inc folt, éppen chx hozzájárulásának köszönhetően lett beilleszthető a modul a 4.5.0-ba folt nélkül.

A Drupal roadmap egyelőre vágyakat tartalmaz. A dolgok csak akkor lesznek biztosak, ha bekerülnek az alaprendszerbe, vagy megjelennek kiegészítőként. Egyelőre tervek vannak. A 4.5-ös sorozathoz volt egy időben terv egy grafikus telepítő, aztán fontosabb dolgok miatt erre nem jutott idő – bár sok változás került be a rendszerbe, ami a telepítőhöz is kell majd.

chx képe

Köszönöm a figyelmeztetést, itt egy dokumentációs hiba van, amit most megfelelően jeleztem. Igyekszem nem elfelejteni feljegyezni ebbe a threadbe is, ha majd a linkelt issue lezárul.

Itt van a 4.6 roadmap, itt valóban TODO -val szerepel az i18n, vagyis még meg kell csinálni. És ha majd Jose előrukkol valamivel, akkor a közösség próbálgatja, csiszolgatja, ekkor lesz WIP (work in progress=folyamatban lévő munka), végül a szükséges részek bekerülnek a magba, ekkor lesz Done (kész) a felirata.

yaanno képe

Barátaim, a cím és a link szövege hibás: internalization = belsővé tétel (nem jó); internationalization = nemzetköziesítés (jó).

jpi képe

Köszönjük, javítva...
-jpi-

-jpi-

cre képe

Megnéztem a cikkben adott linken is csak 4.4-eshez van (vagy elírás).
A cvs.drupal.org-on nincs ilyen modul (vagy csak én nem találtam).
A http://drupal.org/project/releases/cvs címen van, de az ugyanúgy a 4.4-esre mutat.
Azért kipróbáltam az i18n-t (4.4) a 4.5.1-es Drupal-al, s mikor bejelölöm a modullistán, s mentem a beállításokat, akkor egy üres képernyőt kapok vissza.
A fájlokat átmásoltam a helyükre, mást nem csináltam velük, mert nem találtam alkalmazandó aktív patcht.

Valaki találkozott ezzel a problémával?

chx képe

Az való 4.5.1-hez. Ez. Azért nem jelöltük még be Joséval 4.5-höz, mert csak 4.5.1-el teszteltük, 4.5.0-val nem, de egy adott ponton tudom, hogy nem futott 4.5.0-val. Bár lehet hogy újabban jó 4.5.0-hoz is, a fene tudja, José varázsolt valami szépet az inittel, de úgy tudom, ő se tesztelte 4.5.0-val. Megkérdezem majd.

Ja, egyébként az az üres képernyő az előfordul. Reload, és megy tovább.

chx képe

Nos, José azt mondja, hogy van mindenféle 4.5-össel működő verzió már vagy két hete, csak valamiért a tar.gz nem jelenik meg. Tényleg írt ilyet a drupal-devel -re. Megbeszéltük, hogy ír Driesnek. Meglátjuk...

cre képe

Köszi, a cvs verzió működik.
Arra még nem jöttem rá, hogy a primary_links-et ill. a secondary_links-et hogyan lehetne többnyelvűsíteni.
Ha jól sejtem ezek nem rakhatók bele a conf.php-ban lévő $i18n_variables tömbbe, nekem legalábbis nem működött úgy.
Igazából egy flashes bannert (secondary_links) szeretnék rakni az oldal fejlécébe, ami az oldal nyelvétől függne + menü (primary_links).

chx képe

... ez nincs megoldva, és ha jól figyeltem a drupal-devel -en, akkor nem is lesz. Hogy miért? Mintha éppen megszűnőben lenne a primary és a secondary links, beolvadnak az egységes menu kezelésbe. Ezt tehát most sajnos nem tudod megcsinálni egyszerűen, de persze saját modult írhatsz, ami elbánik a problémával.

cre képe

Pedig igen egyszerű a megoldás rá, most találtam (szintén feltette ezt a kérdést valaki): http://drupal.org/node/15267.

Röviden a conf.php-ba:

$i18n_variables = array(
// Other variables
........... ,
............
// Theme settings
'theme_settings',
);

Mint az i18n doksija is írja.
chx képe

Erre nem gondoltam, az egész theme kezelést nyelvfüggővé tenni... az i18n_variables -t pedig szoktam ajánlgatni a support listán. Szép.