A visszafogó könnyebben beállítható felületet kapott

Hojtsy Gábor képe

A Drupal arról is ismert, hogy nagyon jól ellen tud állni a terhelés nagy ugrásainak is, melyeket szokatlanul nagy forgalom okozhat. Ezekben az esetekben egy jól beállított Drupal rendszer a visszafogó (angolul throttle) funkcionalitásnak köszönhetően ki tudja kapcsolni a rendszer egyes részeit (modulokat, blokkokat), így csökkentve az egyes oldalak előállításának erőforrásigényét.

Ez a beállítás mindeddig nem volt túl intuitív, hiszen a visszafogó sok szintet támogatott ugyan, de lényegében csak kettőt különböztetett meg. Ezen kívül az egy perc alatt érkező kérések számát kellett megadni, ami nem feltétlenül könnyen becsülhető. Az új rendszerben valóban csak két szint létezik, és a bekapcsolás ezentúl a webhelyen lévő anoním vagy belépett felhasználók számához köthető. Ez a változás azért lehet előnyös, mert folyamatosan figyelhetjük az online felhasználók számát, míg az utóbbi egy perc kiszolgált kéréseinek áttekintésére ilyen eszköz nem áll rendelkezésére. Ezen kívül jellemző, hogy a keresőrobotok és az új látogatók anoním felhasználólóként jelennek meg a rendszerben, és pont ezek okozzák általában a problémát, ezért a számuk jó alap lehet a terhelés becslésére.

A változás a 4.6.0-ás kiadásban jelenik majd meg, a fejlesztői verzióba a mai napon került be, jelentősen csökkentve ezzel a modul forráskódjának méretét.