zavart okozó gyorstárazás

volgyis képe

Sziasztok!

Képfeltöltős oldalon a következő problémába ütköztem.
A teljesítmény oldalon normál gyorstárazás 1 óra intervallummal, tiltott oldaltömörítés, engedélyezett blokk gyorstár, css és js optimalizálás engedélyezés történt. Jó ideig működött így az oldal. Aztán néhány felhasználó jelezte, hogy az oldalon történő navigálás, tartalom meghívás vagy belépés a böngésző valamilyen .gz kiterjesztrésű fájlt próbál letölteni, és az oldal sminkje is szétesett. Ezzel egy időben a napló bejegyzésekben ugyanazon felhasználókhoz kötve ilyen üzenetek jelentek meg:
page not found: sites/default/files/css/css_c1d894f719ccd6d6947afd04 ..., és sites/default/files/js/js_8a1971bd26f57da6bc4b301f0c ...

Arra következtettem, hogy ezen felhasználók webböngészője a korábban gyorstárazott css és js fájlokat keresi az oldal előállításához, de mivel azok már frissültek, ezért nem találja őket. A helyzeten a böngésző frissítése, gyorstár ürítése sem segít. Illetve az sem, hogy kikapcsoltam a css és js optimalizálást.

A hiba a kb 400 felhasználó közül mindössze néhányat érint, nem általános a dolog. Illetve firefox, opera, safari, chrome böngészőkben is előfordul.

Mi lehet a hiba oka?

Drupal verzió: 
volgyis képe

Gőzerővel nyomoztam az ügyben. És eljutopttam a következőig. Teljesen máshol van a hiba, mint elsőre gondoltam, köze nincs a gyorstárazáshoz...

Az oldal a "domain.hu" névvel elérhető alapból. De beállításra került egy "www.domain.hu" aldomain is a www előtagot használók számára. a sima "domain.hu" ,eghívásakor minden tökéletesen működött. Azonban érdekes módon, aki a www előtaggal akarta az oldalt meglátogatni, annak nem az index.php töltődött be, hanem az index.gz nevű tömörített fájl. Ugyanez történt néhány elsődleges menünél is. Pl www.domain.hu/gallery helyett gallery.gz vagy www.domain.hu/user_list helyett user_list.gz vagy www.domain.hu/forum helyett forum.gz. Érdekes, hogy a node/xx oldalként elmentett menük betöltődtek helyesen. És a navigációs menü is jól működött. Az elsődleges hivatkozásoknál a belső útvonalat használtam minden esetben.

Tud valaki magyarázatot a jelenségre?

A problémát egyenlőre megoldottam azzal, hogy a www előtagos aldomaint ráirányítottam a sima domainre, így amikor valaki meghívja a www.domain.hu-t akkor az egyből átvált domain.hu-ra, és innen minden simán megy. De ennek nem kéne így lennie, gondolom.

0
0
Sk8erPeter képe

Olyan, mintha valami szerverpara lenne, de az a baj, hogy így látatlanban, meg ennyi információ birtokában nehéz konkrétabbat mondani (nem látjuk a kiküldött headereket, stb.)
Van fent valami Boost-modul, vagy hasonló?

0
0
volgyis képe

Boost volt kb két hétig, de nem csökkent tőle a szerverterhelés, ami miatt feltettem, így töröltem. A hiba a boost törlése után jelentkezett jóval.
Szerver oldalról is megnéztük a dolgot a szolgáltatóval, állítólag ott rendben volt minden a domain és a megfelelő mappa összerendelésnél.
Azzal oldottam meg a dolgot, hogy a www... aldomaint nem a tárhelyre irányítottam, hanem a www előtag nélküli url-re. Így az a meghíváskor egyből átvált, és minden rendben működik.

0
0