Elvileg telepítettem ezt a modult és le is generálom szépen az url-eket. Ez mindig pontos, hibátlanul az aktuális állapotot tükrözi.
Azonban, ha kézzel elküldöm a keresőknek a sitemapet az
admin/config/search/xmlsitemap oldalon a frissítési lehetőségeknél a "Elküldés a keresőmotoroknak" funkciót választva,
akkor ez nem jelenik meg az indexelt oldalak között (seotools.hu-n ellenőriztem az indexelt oldalak funkcióval).
Mikor kéne érvényesülnie? Milyen beállításokat kellene tennem az xmlsitemap modullal kapcsolatban?
Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?:
Drupal verzió:
Fórum:
Google Webmaster Tools
Ellenőrzésre szerintem jobb lenne a Google Webmaster Tools-t használni:
https://www.google.com/webmasters/tools/home
Ezen belül az adott oldal hozzáadása után a "Webhelytérképek" résznél a "Webhelytérkép hozzáadása/tesztelése" linkre kattintva tudod tesztelni az URL megadásával, van-e megfelelő elérhető sitemap. Ez jobb eszköz erre, mint mondjuk a seotools.hu.
Ráklattyolsz, megadod, hogy sitemap.xml, majd "Webhelytérkép feltöltése", elvileg ezzel "segítesz" a Google-nek a feltérképezésben...ha elérhető a
sitemap.xml
-ed.A legjobban persze úgy tudod tesztelni, hogy egyszerűen csekkolod böngészővel, elérhető-e a sitemap.xml, elnavigálsz így:
http://ezazoldalad.hu/sitemap.xml
Próbáld meg, aztán jelezz vissza, mi a helyzet. :)
Sitemap küldés akkor hogyan is működik?
A Google Webmaster Tools nem jelezte, hogy sitemap.xml el lett volna küldve az oldalra. Beküldtem akkor itt is. Itt azonban nem tudom megnézni a konkrét beindexelt url-eket, viszont a seotools.hu-n van ilyen lehetőség.
De ez továbbra sem magyarázza meg számomra, hogyan is indexel a Google. Ha az xmlsitemap modullal küldtem be direkt a sitemap-et az nem érvényesült, de kb. három nap múlva mégis észlelte a Goggle az új oldalakat, vagy url-változásokat.
Most azonban megint megjelentek RÉGI url-ek, de nem tudom miért? Az xmlsitemap-emben már nincsenek content/cím típusú url-ek, mégis megint vannak ilyen indexelt oldalaim.
A globalredirect ilyenkor a megfelelő új oldalra ugrik, így nincsenek tört linkek, ha valaki a kereső felől érkezik.
A fő kérdésem: honnan találja meg a kereső ezeket a régi oldalakat (főleg, ha volt olyan állapot egy hete, amikor már nem találta meg őket)? Vagy a seotools Indexelt oldalak funkciójában ne bízzak meg ennyire?
Itt írtad, hogy voltak gondok
Itt írtad, hogy voltak gondok, nem is a Globalredirect modult használtad, hanem a Redirectet, a Google ekkor is indexelhette a régi URL-jeidet, ez természetesen nem változik meg azonnal, ahogy korrigálod ezt a dolgot, hanem ez mind időbe kerül, az 1 naptól a 3 hónapon át bármikor megtörténhet ez, várni kell rá, hogy újra legyen indexelve az oldalad. A Google a különböző "beszédes" (3xx) HTTP-kódok kíséretében történő átirányításokat felfogja, idővel ennek megfelelően aktualizálja is a találatok közt a címeidet.
"Magától" nem is jelenik meg ott. Azt nem tudom, az XML Sitemap beküldése miért nem jó, nem próbáltam még így, a Webmaster Tools-os webhelytérkép-feltöltés, annak URL-jének megadása működik, az bőven elég is, sőt, az a tuti.
Nem tudom, mire gondolsz pontosan.
Oldalon belüli kereséseket így tudsz csinálni, ha például a drupal.hu-s dolgokra vagyunk kíváncsiak, hogy beírod a keresőbe, hogy
site:drupal.hu
, így:https://www.google.com/search?q=site:drupal.hu
Nem erre gondoltál?
Arra konkrétan nehéz mit mondani, hogy miért látszik most a régi content/... típusú URL alias, most, hogy sikerült jól beüzemelned a Globalredirect modult, lehet, hogy érdemes várnod egy kicsit, hogy a Google találatai között az új címek szerepeljenek, remélhetőleg idővel megoldódik.