Word dokumentumok copypaste-val

informaciok képe

Drupalban be lehet tölteni egyenesen copy-paste-val az előre megírt szöveget, vagy szükség van segédeszközre? Persze, hogy be lehet szúrni, de nem lesznek formázási problémáim utána?
Éppen most láttam egy joomla videót, onnan jön a kérdés.
Így megy ez minden egyszerre, muszáj megtanuljam ezt a három rendszert ha tetszik, ha nem.
Mármint a Drupalt a Joomlát és a Wordpresst.

gergely képe

Nem. Kell hozzá valamilyen wysiwyg amiben engedélyezni kell a paste from word gombot, de nem ajánlom ezt a módszert, mert a word nagyon összezagyválja a formázás miatt a kódot.

0
0

---
Tévedni mindenkinek szabad, csak a mérnöknek észre kell vennie.

pp képe

Miért ne lennének formázási problémák. Egy teljesen más médiumról van szó. Az egyikben vannak oldal határok, margó, meg gutter, meg oldaltörés, meg inline excel és access dokumentum, meg formok és makrók, meg fontok, meg minden. A másikban meg ezek egyike sincs!

Nem beszélve arról, hogy az egységsugarú nem formázza a dokemtumot, hanem reszeli. Addig amíg neki nem lesz jó. Vajon egy korrekt dokumentumot, mely stílusokat használ hogyan fogsz feltenni a webre? Hallottál már róla?

Hallottál arról, hogy a weben szemantikusan kell formázni? Esetleg a SEO-nál felcsillan a szemed. ;)

Fogadd el, hogy nem lehet.

Határokat meg lehet húzni és akkor lehet, de akkor már formázza meg abba a nyomorult webes editorba, de legjobb lenne, ha megtanulná azt az öt darab jelölőt amit neki használnia szabad.

pp

0
0
informaciok képe

Ezt a szemantikus formazast meg kell kerdezzem a google baratomtol.
Szoval akkor en kellesz beirjak mindent kezzel?

0
0
informaciok képe

hogy ha nemlehetséges a word dokumentumok helyes megjelenítése, akkor
láttam a beviteli formáknál, hogy a .doc fájlformátum meg van engedve...

0
0
pp képe

Hibás hozzáállás miatt állandó sikertelenség érzésére leszel kárhoztatva. ;) Erről van szó. Soha nem fogod elérni azt, hogy teljesen ugyan úgy nézzen ki. Vannak korlátok amiket nem tudsz átlépni. El kell fogadni, hogy na ez ennyit tud és kész. El kell fogadni, hogy különböző böngészőkben máshogy fog viselkedni mind a bevitel, mind a megjelenítés. Néha észre se veszed majd, néha szétesik az oldal. ;) Törekedni lehet rá és kell is, de elsőre megmászni a Himaláját oxigénpalack nélkül mindenfajta felkészülést mellékelve úgy hogy életedben nem sportoltál csak tömted magadba a csipszet meg a kólát szerintem öngyilkosság. Sikerülhet, de jóval valószínűbb a kudarc és igen nagy szerencse kell ahhoz, hogy ne halj meg. Elsőre javasolnék kisebb bukkanók megmászását.

A szemantikus formázás azt jelenti, hogy nem úgy formázok, hogy minden címnél beállítom a 15pt betűt, félkövéret, meg hagyok utána egy kis térközt meg ..., hanem létrehozok egy stílust és a címet ilyen stílusúra állítom be, tehát jelentés tartalommal töltöm fel a szövegemet. Szövegszerkesztésnél ez nagyon jól jön egy oldalnál hosszabb szövegeknél, a weben pedig SEO szempontból nem mindegy hogyan csinálod.
Szemantikus a HTML-ed ha a címekre a H1..6 jelölőket használod, az idézetekre a CITE tagot, stb. legalább is első közelítésben konyhanyelven. (nem ez a tökéletes definíció)
Szemantikus webről(ez jóval több mint amiről itt beszélünk!!) egy nagyon jó előadást tartott Herman Iván a 2006-ban megrendezett Web Konferencián. Ez már most érdemes elkezdeni ismerkedni, mert a Drupal7-ben lesz sok szép RDF. ;)

pp

0
0
informaciok képe

hogy ha a gmail fiókomban megnézem egy word documentnek a html változatát akkor mi történik a háttérben?
És ha ezt a html változatot másolom be copy-paste-val a drupalba, akkor jo lesz?

0
0
pp képe

Azt is kérdezhetnéd, hogy ha a word save as html menüje segítségével létrehozott dokumentumból kopipésztelek az jó lesz-e? Ha neked jó, akkor jó. Ha Te nem látsz különbséget a word dokumentum és az akármi által html-ra konvertált dokumentum között hát akkor neked jó lesz. De Te a lehetetlent akartad és kérdezted. Az akartad tudni, hogy lesznek-e formázási problémák. Én írtam, hogy miért ne lennének.

Ha az érdekel, akkor össze lehet Drupallal is kattintgatni egy olyan rendszert amin egy bemutató videó erejéig tökéletesen működik a másolás innen oda, de ez nem azt jelenti, hogy minden esetben működni fog. Lehet olyan parasztvakító videókat csinálni mint amit láttál, de az semmi más mint illúzió.

És akkor még egyszer leírom megfelelő keretek között lehet egész jó eredményeket elérni, de probléma mentes sose lesz.

pp

0
0
informaciok képe

Valami olyasmit értettem meg, hogy a szemantikus formázás az html elemeket használ és
a képernyőn való megjelenítésre van optimizálva, nem a nyomtatóval való együttműködésre.
Például amikor a Book modul létrehozza a nyomtatóbarát változatot, akkor mi történik?
A nyomtatóbarát változat szemantikusan van formálva, vagy nem?

0
0
pp képe

"a szemantikus formázás az a megfelelő html elemeket használja " Azokat amelyek jelentés tartalmat hordoznak. Legalább is a szemantikus HTML. A szemantikus Web ennél jóval több, de nekünk egyelőre elég lenne az elsőre koncentrálnunk.

"A nyomtatóbarát változat szemantikusan van formálva, vagy nem?"
Ez sajnos értelmezhetetlen kérdés. Gondolj bele! Ebbe olyan dolgok vannak amiket a júzer valamivel beletett, az, hogy szemantikus-e vagy sem az ettől is függ. Tehát erre a kérdésre nem igazán lehet válaszolni.

pp

0
0
informaciok képe

Megpróbáltam egy word dokumentum gmail fiók által létrehozott html nézetét copy-paste-val
elég tűrhetően néz ki, én így ránézésre meg vagyok vele elégedve
megnéztem a forráskódját, címeknél a strong tag-et használja.
Szóval akkor arról lenne szó, hogy érdemes lenne ezeket átírni mondjuk h3-ra?

0
0
nevergone képe

Ez már nem Drupal, szóval szerintem búcsúzzunk el itt ettől a témától. Neked pedig azt javaslom, hogy tegyél szert alaposabb HTML és CSS ismeretekre.

0
0
aboros képe

szemantika az, amikor egy listát nem úgy írsz bele egy lapba, hogy minden listaelemet új sorba írsz és kötőjelet raksz az elejére a sornak így:

- gyapot
- nád
- kender

ezzel az a probléma, hogy vizuálisan ugyan látszik, hogy ez egy lista és valszeg összetartoznak az elemek értelmük szerint valamilyen halmazba, de ezt egy robot (bármilyen nem emberi értelem) már nem fogja látni. (nincs szeme)

neki jelölőkkel kell értelmet adni az adatnak.

<ul>
<li>gyapot</li>
<li>nád</li>
<li>kender</li>
</ul>

így már látni fogja, hogy ez nem csak három szó egymás alatt, ki tudja miért, hanem egy összetartozó szóhalmaz, sőt azt is tudni fogja, melyek az egyes listaelemek. ezzel aztán majd sok dolgot tud már így kezdeni, mert értelme is van az adatnak, nem csak egy karakterhalom.

a szemantika a dolgokat értelemmel felruházás tudománya. baromi vázlatosan. :)

0
0

-
clear: both;

pp képe

Köszi Aboros!

Még egy példa:
Ez pl. HTML-t tartalmaz, de mégsem szemantikus. Ugyanis ez nem egy táblázat, hanem egy felsorolás és ezért ha szemantikusan akarod formázni, tehát jelentés tartalommal felruházni, akkor a megfelelő html tag-eket (lásd aboros hozzászólása fentebb) kell használni.

 <table>
   <tr><td> - </td><td>gyapot</td></tr>
   <tr><td> - </td><td>nád</td></tr>
   <tr><td> - </td><td>kender</td></tr>
</table>

Tehát ez a példa rossz. (vagyis remélem példának jó, de nem szemantikusan van megformázva)

pp

0
0
informaciok képe

Tehat ha nem szemantikus, attol meg lehet, hogy html...
Ha word formatumbol atalakitjuk html formatumba, akkor html lesz, de nem lesz szemantikus
na jol van, de ez miert baj?
Nem minden html tag-et lat egyforman minden bongeszo?

0
0
pp képe

Nem minden html tag-et lat egyforman minden bongeszo?

Üdvözöllek a webfejlesztés csodálatos világában.

Szerinted mikor releváns egy oldal a "Petőfi Sándor" kifejezésre.

Ha ez a címben van: Petőfi Sándor összes költeménye.
Ha valahol a szövegben: ...én sose szerettem Petőfi Sándor verseit, ne is beszéljünk róla többet...
Ha valahol a láblécben: Címünk: ... Petőfi Sándor utca 3...

Ha ez megvan akkor gondold végig a kereső honnan fogja tudni, hogy ha ugyan azokat a html tag-eket használod mindegyikre, hogy hol van a cím és hol van a sima szöveg, esetleg egy cím.

pp
(Igazából nem hiszem el, hogy ennyire naív lennél és élek a gyanúperrel, hogy csak ugratsz, ezért nem válaszolok ide többet azt hiszem. És ez már vastagon nem Drupal kérdéskör.)

0
0
informaciok képe

hanem ki kell probalni, hogyan teszunk fel szoveget
aztan a tobbit meglatjuk
nem ugratlak, nincs nekem kedvem viccelodni
csinaltam mar weblapoknak nevezett takolmanyokat a googlepages es a wordpress segitsegevel, de odaig meg nem jutottam, hogy egy hosszu szoveget gyorsan akarjak beilleszteni, mindig en irtam a billentyuzetrol.

0
0
Közszolga képe

Nem tudom, mennyire vagy tapasztalt a webes ügyekben, ezért elnézést, ha túl egyszerűen válaszolok a kérdésedre.
Azon akadt meg a szemem feljebb, hogy megkérdezted: Akkor mindent kézzell kell-e majd begépelni.
Nem kell. A Word dokumentumot mentsd el a legegyszerűbb szövegként (Rich text (.rtf), vagy egyszerű szöveg (.txt)) és ezt másold be copy/paste módszerrel.

off: nem kellene a fórumba egy olyan funkciót beilleszteni, hogy a kérdésfeltevők megadhassák, milyen szintű a tudásuk?

0
0
Nagy Gusztáv képe

de sok sértődés és félreértés lenne belőle szerintem.

0
0

Nagy Gusztáv

joebacsi képe

Nem naivság kérdése, egyszerűen csak a szemantika elég nehezen megfogható azok számára, akik nem UTP kábellel a s*ggükben születtek (sőt sokszor még azoknak is). Annak ellenére, hogy egy nagyon fontos dologról van szó.
A Drupal pedig szerintem a szemantikus web egyik meghatározó élharcosa tekintve az elterjedtségét illetve a D7 általad említett újdonságait. Így simán belefér a kérdéskörébe.

0
0
aboros képe

a szemantika nem a web megjelenésének köszönhetően létrejött tudomány, ahogy mondjuk a taxonómia fogalmát sem a drupal alkotta. :)
figyedoda, define:semantics
http://tinyurl.com/l4q8yy
;)

ha jól értem akkor a szemantika eredetileg egy nyelvészeti szakkifejezés. tehát élő, hústéri nyelveknek is van szemantikája, logikusan következik a lépés, hogy a gépek nyelvének is legyen ilyenje.

0
0

-
clear: both;