Webhely építés háttértudás helyett csak fórumos tanácsokból?

nevergone képe

Sziasztok...!

Itt az "Egyéb" kategóriában indítanék témát, egy mostanában egyre gyakrabban megfigyelhető jelenségről.
Arról van szó, hogy az ember valamilyen formában hall a Drupalról, talán sikerül is feltelepítenie (vagy nem, az talán egy másik történet), majd mindenféle komolyabb és mélyebb ismeretség nélkül rögtön nekiáll világmegváltó tervei megvalósításának. Persze ilyenkor jön az, hogy komolyabbnak tűnő próbálkozásánál (értsd mondjuk: saját domain és tárhely) már az elején elakad, és komoly problémákba ütközik, amelyek megoldásához persze kérdezni kell, néha sokat és sokszor. Így aztán szerencsés esetben elkészül az oldal, amely igazából nem az ő műve, hanem a fórumozóké, és egyéb "ismeretlen" segítőtársaké, de a téma indítója "viseli a nevén" (néha talán jobb is), arról nem is beszélve, hogy ezzel egy esetleges bővítés, vagy továbbfejlesztés is ugyanezt az utat hordja magában. Így végül lassan megjelennek a "látens" webmesterek, akik névleg üzemeltetnek egy, vagy több oldalt, de szinte semmit sem tudnak annak a működéséről és lelkivilágáról, az egyedi testreszabásról inkább nem is beszélve.

Félreértés ne essék, ez egy általános jelenség, nem köthető a Drupalhoz, sem semmilyen más rendszerhez. A kérdésem az, hogy ez kötelezően együtt jár azzal, ha egy rendszer felhasználóbarátabb és használhatóbb lesz, vagy kell hozzá egy jól fejlett, segítőkész közösség is? Vajon ők sajnálják az időt arra, hogy egyénileg, otthoni körülmények között alaposabban megismerkedjenek a felhasználandó eszközzel, vagy csak egyszerűen ez az út tűnik járhatóbbnak?

Fórum: 
Hojtsy Gábor képe

Átírtam a téma címet "Ismerkedés a Drupallal" helyett "Webhely építés háttértudás helyett csak fórumos tanácsokból?"-ra, mert szerintem ez fedi le azt, amit te felvetsz, az eredeti cím teljesen félrevezető.

0
0
nevergone képe

Igazad van, ne haragudj... miközben írtam, fél szemmel az új MasteringDrupal videót lestem. :)

0
0
Közszolga képe

Manapság annyi ismeret halmozódott már fel az Interneten és olyan programok állnak rendelkezésre (mint pl. a Drupal), hogy gyakorlatilag egy átlagos képességekkel rendelkező laikus is nyugodtan nekiláthat a honlapépítésnek. Ebből születhetnek persze teljesen béna, de meglepően jó oldalak is. Erre fejlődik a világ. Aztán győzzön a jobbik: a látogatottsági statisztika már nem mutatja ki, hogy ki csinálta az oldalt, csak azt, hogy mennyire sikeres...
Ha megnézed a Wikipediát, láthatod, hogy már nem csak PhD-vel lehet lexikont írni.

0
0
Hojtsy Gábor képe

Bizony, időnként technológiailag nem képzett embereknek olyan fantasztikus ötleteik vannak, amik pedig nem túl bonyolultan megvalósíthatóak, mégis igényelnek némi támpontokat. Sajnos az emített fórum témák sokszor nem ilyen kiváló ötletek köré szerveződnek.

0
0
Désiré képe

Talán, mert általában akiknek nagyon jó ötleteik születnek, azok azért veszik a fáradságot arra is, hogy saját erőből is tanuljanak, így ha képzetlenek is, és sok segítséget kérnek, mégis a sajátjuknak tekinthetik azt amit létrehoztak.

0
0

- - -
Juhász Márton

http://juhaszmarton.hu

szikar képe

Én már csak legyinteni szoktam az ilyesmire. Nagyon sokszor volt ez téma különböző fórumokon (pl.: Prog.hu). Az egészben csak az a legborzasztóbb, ha a delikvensnek a szemébe mondod a véleményedet, illetve felhívod a figyelmét az önálló tudásszerzés fontosságára, akkor te vagy a bunkó, meg hogy nem akarsz segíteni stb. Régen belefáradtam már az ilyen kérdések megválaszolásába. Amúgy sem vagyok valami aktív fórumozó, de ha a kérdésből látszódik nagyjából a kérdező hozzáállása, akkor nem is vergődöm a válasszal. Hadd főjjön saját levében. Ha válaszolok és felvilágosítom arról, hogy gondolkodnia kellene néha, akkor is lebunkózza az embert, ha meg nem válaszolok akkor is. Természetesen értelmes kérdésre, ha tudom a választ, akkor hozzászólást is ejtek néha.

0
0
Közszolga képe

A Drupal fórum esetében szerintem a legbénább és leglustább kérdezősködő is hasznos. Legfeljebb nem válaszolsz nekik, de minél többen írják le a problémáikat, annál könnyebb lesz a fejlesztőknek az újabb Drupal verziókat felhasználóbarátabbá tenni. Mert ugye, az a cél, hogy minél többen használják a Drupalt, és akkor elkerülhetetlenül lesznek a felhasználók közt totál kezdők is. Ha finoman figyelmezteted őket, hogy előbb nézzék meg a korábbi hozzászólásokat, előbb-utóbb rájönnek, hogyan lehet az infót kibányászni.

0
0
mat323 képe

Szerintem ez egy nagyszerű rendszer és nem kell bántani a kezdőket. Mindenki volt kezdő és mindeki örül(t) a tanácsoknak, örömöt vált ki egy-egy megoldott probléma. Persze a legjobb módszer kutakodásra és tanulásra bíztatni az embereket egy-egy linkkel, mert abból mások is okulhatnak. Egyébként ti szakemberek jártok jól, ha minél több ember használ drupált, hisz annál inkább szükség lesz az igazi szaktudásra!

0
0
pp képe

Ha finoman figyelmezteted őket, hogy előbb nézzék meg a korábbi hozzászólásokat, előbb-utóbb rájönnek, hogyan lehet az infót kibányászni.
Sajnos ez nem igaz, mert lehet, hogy valaki tényleg rájön, de helyébe lépnek ketten, akik nem tudják. ;)

Szóval türelem pp, türelem. :)

pp

0
0
aboros képe

az egész egy napsütéses szeptemberi napon kezdődött

a történet a hozzáállásról szól, meg a nagy számokról. egyre többen használják, egyre több a kezdő, több kezdőből több a hülye is meg a lusta is meg a kettő egyszerre is gyakoribb. szerencsére több a szorgalmas és az okos is, ezért nem omlik magába az univerzum. ;) szerintem konkrétan a drupal fórumon nem olyan vészes a helyzet, időről-időre betalálnak ide arcok, akik úgy gondolják gyorsabban találnak választ a fórumban, mint a kézikönyvben vagy a keresőben és mikor szólsz neki, hogy embeeeeer... WTF??? RTFM!!! akkor még visszaosztanak, de az ilyen infoleecher trollokat általában a helyükön is kezeli a közösség.

néha mondjuk rájuklőnék szemszög-puskával ;)

0
0

-
clear: both;

pp képe

A probléma ott van, hogy amikor elkezd az ember valamit tanulni, akkor még nem ismeri. Mivel nem ismeri ezért azt se tudja megmondani, hogy mennyi időbe fog neki kerülni, hogy megtanulja és általában túlbecsüli az időt (nagy fehér köd gomolyog szemei előtt;)). Ezért aztán beláthatatlan hosszú időnek tűnik amíg elsajátítja. A másik probléma, hogy nincs gyakorlata, kialakult megoldás rendszere, tehát ha elront valamit jön a pánik.. "mostmicsináljak, uramatyám".

Az első szabály tehát: "Ne ess pánikba" (talán ismerős lehet sokaknak ez a jó tanács;))
A második: aki tudja, az megtanulta már, tehát meg lehet ezt tanulni! Szóval hajrá!

Azzal nincsen semmi probléma, hogy valaki úgy akarja megtanulni, hogy közben csinálja élesben. (nem egy hídról van szó ugyanis, ami ha leszakad sok ember élete kerülhet veszélybe)
Azzal sincs probléma, hogy itt a fórumot felhasználva állítja össze a rendszerét. Ha megfigyelted azokra a "kérdésekre" amelyek konkrét feladat végrehajtásra irányulnak nem mindig érkezik válasz, nem is véletlenül. Hisz itt nem dolgozni akarnak a fórumozók ingyen, hanem segíteni. Ez ám a nagy különbség.

A baj azokkal van, akik bevállalnak egy melót, mert őkaszupermájerek és már 10 oldalt összeraktak ami műxik és itt ingyen dolgoztatják az embert. No ez nem korrekt, de ezek az emberek nem is kapnak segítséget.

Szóval alapvetően nincs baj ezzel, ha valaki élesben tanul és a saját ötleteit maga valósítja meg a fórum segítségével.

Ha megnézel egy gyereket, akkor nem úgy tanul meg járni, hogy nézi, hogy ki hogy csinálja, és googlizik, meg fórumot olvasgat, hanem feláll és elesik, és feláll és elesik. Ez az igazi tanulási folyamat. Neked hányszor volt olyan érzésed, hogy mi a francnak tanulom én ezt meg, és így utólag nem érzed-e, hogy sok felesleges dolgot kellett megtanulnod? Nincs ezzel gond, de azzal sincs, ha valaki csak azt akarja megtanulni ami neki kell, és az, hogy mi kell neki azt az adott feladat fogja majd kialakítani.
Nem bemagoljuk a térképen az utakat, hanem megjelöljük a célt és abban kérünk segítséget, hogy hogyan tudunk oda eljutni. (folow the white rabbit) Sokan azt hiszik, hogy így nem lehet tanulni, mert a suliban nem így tanultak, de hát könyörgöm, azért mert a tanárok azt hiszik(én is ezt hittem, és hiszem is gyakran, csak megpróbálom eljátszani, hogy mégse), hogy kizárólag az az egyetlen üdvözítő út ahogy ők csinálnak valamit ne higgyük már el nekik!

Szóval a lényeg, hogy nem a célhoz vezető utat kell elsajátítani, hanem a célhoz vezető út megtalálásának folyamatát. Ennek pedig a legnagyszerűbb módszere pont az éles magas presszióval/motivációval rendelkező bevetés. Egy megfelelő gyakorlattal rendelkező webes alkalmazás fejlesztéssel foglalkozó szakembert pl. 2-3 óra alatt tökéletesen el lehet igazítani a sminkkészítés rejtelmeibe, és 4-5 óra alatt a modulfejlesztésbe. (nem mindent fog tudni, hanem azt fogja tudni, hogyan fogja tudni biztosan, stabilan, tervezhetően. Tudom, kipróbáltam)

pp
(ja és minél népszerűbb egy rendszer annál több a kezdő, minél több a kezdő annál többször merül fel ugyan az a kérdés. Ezért is készült el a Drupal Mozikönyv)

0
0
szikar képe

Ezt még csak annyival egészíteném ki, ami már a Prog.hu-ról egy pár embernek ismerős:
emberünk kap egy feladatot (házi feladat, vagy csak egy bevállalt meló), és lusta rajta dolgozni, GONDOLKODNI. Rögtön feldobja fórumtémának, hátha valaki megoldja helyette a problémát. Neki csak copy/past módszert kell alkalmazni. Ez hasonló ahhoz, amikor egy szakdolgozatot ad be valaki. Nekem még kemény órákba került, mire megírtam egyet. Ma már csak felront az Internetre, rákeres, és összeollózza a kész szöveget, majd elégedetten dörzsöli a markát: milyen király gyerek vagyok.
Ha valakin látom, hogy hajlandó a tudásért dolgozni, nem csak elhinti a süket dumát, annak megpróbálok segíteni. De az ilyen

őkaszupermájerek

kismókusoktól hányingerem van.

0
0
pp képe

Igyekeztem ontopic maradni, ugyanis ez a két kérdés volt a témaindító:

A kérdésem az, hogy ez kötelezően együtt jár azzal, ha egy rendszer felhasználóbarátabb és használhatóbb lesz, vagy kell hozzá egy jól fejlett, segítőkész közösség is?
Erre ugye nem válaszoltam, hisz erre is-is a válasz az egyik a másik nélkül nem működik, hisz a rendszer a felhasználókért van, a közösség meg a rendszert kedveli és használja.

Vajon ők sajnálják az időt arra, hogy egyénileg, otthoni körülmények között alaposabban megismerkedjenek a felhasználandó eszközzel, vagy csak egyszerűen ez az út tűnik járhatóbbnak?

Erre próbáltam válaszolni a tanulási folyamat fejtegetésemmel. ;)

Amiért kénytelen vagyok ehhez is hozzászólni az az, hogy két általam bevezetett fogalmat keversz itt össze.

őkaszupermájerek és a kismókusok nem hogy nem egyenlőek, hanem éppen hogy különbözőek.

Őkaszupermájerek, akik nem hajlandóak tanulni, mert őkaszupermájerek és mindenki más hülye(még akkor is, ha ők tették fel rosszul a kérdést)

A kismókusok meg pont az ellenkező pólus. Ők azok aki kérdeznek és gyűjtik a tudást, mint a kismókusok télire a mogyorót. Ha nem értenek valami, újra kérdeznek és nem megsértődnek, ha lekismókusozzák őket, hanem gyűjtögetik a tudást tovább.

pp

0
0
szikar képe

Tévedés ne essék: a kismókus nálam csak szóhasználat. Azért is idéztem be a te hozzászólásodból, mert hirtelen nem találtam jobbat. Írhatam volna fickót, kiscsákót stb. :)

A lényeg fentebb van a hozzászólásodban. A kérdés írójának a stílusán látszódik, hogy azért kérdez mert tanulni akar, vagy csak egyszerűen lusta gondolkodni. Na én erre az utóbbi embercsoportra gondoltam.

0
0
pp képe

Ha rákeresnél láthatnád, hogy miről van szó:

http://drupal.hu/search/node/kism%C3%B3kusok
http://drupal.hu/search/node/kism%C3%B3kus

Tőlem idéztél(őkaszupremájerek©) és egy olyan szót használtál, amit én használtam itt a fórumban(kismókus©). Pont ezért írtam, hogy nehogymár kavar legyen. Szóval nem probléma, hogy Te a kismókuson mást értesz, csak azért jeleztem itt, hogy nehogymár az én számba adják amit Te gondolsz, hisz "tőlem idéztél".
és abban igazad van, hogy nem a lényegre reflektáltam, ezért is adtam az off címkét.

részemről lezárva a téma.

pp

0
0
Sweetchuck képe

A kedvenc kérdezőm - (ha szabad így fogalmaznom) - Antal Adrienn
Látszik, hogy minden kérdezés elött akár több napot is eltölt a probléma megoldásának keresésével.

0
0