UPGRADE.txt magyar fordítása

xegor képe

6.6-ról szeretnék 6.8-ra frissíteni. Jó lenne tudni a UPGRADE.txt magyar fordítását.

Ha meg még kis magyarázatot is lehetne kapni hozzá, az maga lenne a kánaán. :-)

xegor képe

Köszönöm szépen a segítséget.

0
0
xegor képe

1 webhely "karbantartás" állásba kapcsolása
2 adatbázis mentés
3 teljes "public_html" könyvtár mentés
4 bővítmény modulok kikapcsolása
5 "public_html" könyvtár átnevezése (mondjuk egy "_" írunk hozzá)
6 teljes "public_html_" könyvtár tartalmának törlése, kivéve a gyökér .htaccess fáljt és a sites könyvtárat
7 Dropal 6.8 teljes könyvtár fölmásolása a "public_html_" könyvtárba úgy, hogy az 5-ös pontban meghatározott fáljlok ne íródjanak felül
8 a teljes könyvtárra megadni minden jogosultságot
9 Drupal 6.X friss magyar fordítás "public_html_" könyvtárba másolása
10 friss bővítmények modulok letöltése, a régiek letörlése és felülírása a régi helyére"public_html_" könyvtárban
11 a "sites/default/settings.php" fáljt szerkeszteni: a "$update_free_access" kezdetű sort átírni: a "FALSE" értéket "TRUE" értékre módosítani
13 "public_html_" könyvtár vissza-módosítása "public_html"-ra
14 böngészőből futtatni az "update.php" fáljt
15 bővítmények visszakapcsolása
16 átfogó ellenőrzés
17 webhely "karbantartás" állás kikapcsolása
18 örül
19 megoldhatatlan probléma esetén: Könyvtár átnevez, mindent töröl, eredeti mentést visszatesz. Adatbázist töröl, adatbázis-mentést visszatölt. Könyvtárat visszanevez. Bosszankodik, hogy hiába dolgozott
20 problémára megoldást keres az Interneten és vissza az 1-es pontba.
21 ezt a feljegyzést megír és mégiscsak örül :-)

0
0
york képe

Szerintem nem kell ekkora ceco egy minor upgradehez.
En az extra bovitmenyeket nem kapcsolnam ki, es siman lehet bejelentkezett userrel lefuttatni az update.php-t. Amit leirtal az inkabb fo verzio valtaskor celszeru csinalni.

En ugy szoktam frissitest csinalni, hogy:
1. webhely karbantartas be
2. SQL es file backup
3. A uj drupal verzio felmasolasa kiveve a .htaccess file es a sites konyvtar.
4. update.php futatasa
5. webhely karbantartas ki

0
0
xegor képe

Ezek szerint te még nem csináltad meg. Csak csinálnád. Mitől vagy benne olyan biztos, ha még nem csináltad?

0
0
Nagy Gusztáv képe

Csak olyan stílusban van megfogalmazva, amelyik véletlenül sem akar kioktató lenni. Szerintem.

0
0

Nagy Gusztáv

xegor képe

Én sem szeretnék kioktató lenni. Ahogyan leírtam, úgy nekem működik. Azért kérdeztem, mert ha lehet egyszerübben is, akkor legközelebb én is egyszerübben fogom csinálni. De biztos, hogy az egyszerű módszerrel is biztonságosan megy majd minden? Hiszen az UPGRADE.txt nem ezt írja.

0
0
york képe

Ugy csinalom ahogy irtam. Minor verzio valtasnal, csak aprobb hibajavitasok vannak.
Major verzio valtasnal meg tesztrendszeren csinalom meg a frissiteset es csak ezek utan allok neki az eles rendszer frissitesenek.

0
0
xegor képe

Hiszek neked, csak óvatos vagyok.

Bonyolult változtatásokat csináltam és sok a hozzászólás is a fórumban. Nem szeretnék valamit elhibázni az egyszerűsítéssel. Lényegében még ki is hagytam lépéseket, mert duplikált könyvtárral dolgoztam. Nem árt az óvatosság. Azért kérdeztem vissza, mert úgy tünt, még a feladat előtt vagy és csak általánosságban beszélsz. De mondom, hiszek neked. A következő úgyis a 7-es verzióra való áttérés lesz. Gondolom idővel azt is kibeszélhetnénénk. Nem ártana majd összefoglalni a valódi eltéréseket.

0
0
pp képe

Ugy csinalom ahogy irtam. Minor verzio valtasnal, csak aprobb hibajavitasok vannak.
Ez nem mindig igaz. Többször volt már, hogy kritikus hibánál ezen átlépnek.
Ilyen volt, amikor

a Form API-ban bevezették a tokent és ettől jó pár modul megfeküdt, mert nem voltak rá felkészítve szembe a core modulokkal amik igen.

a menu rendszer hibája miatt a 6.0-ban használt hook módosult és a core modulokon kívül jó pár modul nem volt még felkészítve erre, mely nem okozott akkora fejfájást, mert jó pár modul még nem is volt portolva hatosra ;)

a beviteli formáknál egy IE8 bug miatt a nem létező UTF-8 karaktereket tartalmazó nodok body-ját kidobta az alaprendszer, ami a codefilter modulnál bizony problémát okozott. Ugyanis ilyen nem létező karaktereket használt a kódsorok jelölésére, amit aztán szépen visszacserélt volna, ha nem dobta volna ki a core a tartalmat. Konkrétan a frissítés után eltűntek azok a tartalmak amikben kód volt.

Ezek ellenére is korrekt amit York leírt, hisz mindig van egy mentés, amivel vissza lehet állítani az eredeti állapotot. Mondjuk én csak olyan kisebb site-oknál csinálnám ezt, ahol kontrollálható a tartalom bevitel. (pl. a személyes blogomon én is így csinálom;)) Egy drupal.hu-n már egy picit azért óvatosabban járnék el(járunk el) és megnézném mindig egy teszt rendszeren, hogy működik-e az update rendesen. Érdemes még átnézni a changelog-ot és egy diff-et a két rendszer között, mert abból megfelelő hozzáértéssel kiszűrhetőek a kritikus frissítési pontok.

Tehát szakértelem nélkül és nagy forgalmú közösségi oldalnál nem használnám ezt a módszert. (persze ki akar szakértelem nélkül nagy forgalmú közösségi oldalt működtetni...)
Kis céges, egyszemélyes blog oldalaknál minden további nélkül használható. Ha baj van egyszerűn visszaállunk és hívunk egy szakértőt, vagy kitanuljuk a csíziókat, esetleg elolvassuk az UPDATE.txt-t és a szerint járunk el. ;)

pp

0
0
york képe

Nagyobb es fontosabb siteokat nem en frissitem:). Ott mindenkepp teszt rendszeren tortenik a frissites es, ha ott minden rendben akkor mehet az elesre.
A menus dologra emlekszem, de ott ki is hangsulyoztak, hogy komolyabb valtozas van...

0
0