Szervezeti hierarchia külöböző domain nevekkel és design-okkal

dokkolo képe

Sziasztok!

Először a Jommlát néztem meg rá, de nem alkalmas erre teljesen, úgy vettem észre. Csak fizetős modullal, de lehet az se az. ami kellene nekünk.

A következőt szeretném - egy egyesületnek hoznék létre CMS rendszert, most a drupalra gondoltam, hogy elkészítem nekik a szerkezetet.

Ami igény: Van az egyesület Vezetőségének egy domain neve, és a szekcióinak, szakosztályainak is 1-1.

Arra lenne szükség, hogy egy adatbázisban, egy helyen tárolnánk mindent, minden tartalmat és a domain neveken viszont KÜLÖNBÖZŐ design megoldásokkal szeretnénk megjelentetni a SZELEKTÁLT tartalmat - tehát az elnökség honlapján az elnökséggel kapcsolatos hírek, információk, adatok, a szakosztályoknál, helyi regionális testületeknél a velük kapcsolatos információk, hírek, és persze lennének mindenhol megjelenő, látható tartalmak.

Én kialakítom a hierarchiát, és az Egyesület vezetői, helyi vezetői, önkéntesei töltenék meg tartalommal és élveznék az eredményt.

Ezt társadalmi munkában végezném persze, egyszer elkészítem, aztán évekig működjön...

Tehát több design, minden domain néven másmilyen, de egy adatbázisból.

Szóval? Jó helyen kotorászok a rendszerek között?

És mely modulokra lesz szükségem hozzá?

Illyés Edit képe

Keresőszavak: multisite, shared tables, megosztott táblák. Itt a Drupal.hu-n is rendszeresen előfordul a kérdés. Programozási tapasztalat nélkül nem ajánlott, de nem túl nehéz, meg lehet csinálni.

Vagy egyszerűen: egy Drupal honlap, különböző szekciók különféleképpen sminkelve (lehet tartalomtípustól és kategóriától függő sminket is készíteni), és a szervert beállítod úgy, hogy a http://mukorcsolya.hu címre érkezők a http://honlapneve.hu/mukorcsolya oldalra jussanak, stb.

0
0
dokkolo képe

Köszönöm!

A domain neveket bejegyezték, és ez igény.

Fejlesztési tapasztalat van - - dolgoztam Lisp, Prolog, ASP, Pascal, Cobol, Clipper, programgeneráló tervezőeszközökkel is, azaz különböző nyelveken már 20 év alatt -szinte minden egyedi rendszert más nyelven írtam :)

Most viszont nem akarok sokat programozni - időhiány miatt.

Tehát Multisite - találtam egy leírást, ahogy rákerestem.
Vagyis nincs szükség ehhez a felédathoz más modulokra, jól értem?

0
0

Üdv

pp képe

Persze pontosan kéne tudni mit akarsz, mert az, hogy társadalmi munkában készíted az senkit nem érdekel.(szekció és szakosztál az egy vagy külön-külön van mindegyikből, hány van, mindenhol van valaki aki megtanulja a használatot stb...) ;)

Évekig viszont nem fog működni csak úgy, mert folyamatos frissítésre és karbantartásra szükség van.
Tapasztalatom szerint az ilyen nagy beindulás után amikor látják az emberek, hogy ezzel munka is van, jól megbíznak egy embert aki feltölti adattal az összes aloldalt, majd a részlegesen úgy ahogy felvitt adatok látszódnak évekig. (ergo nem kellett volna neked akkora munkát belefektetned.)

Fontos az aldomén, miért nem jó a szervezet.hu/szakosztály? (ez utóbbit az og alapból tudja, azaldomainhez hegeszteni kell egy icipicit)

pp

0
0
dokkolo képe

Köszönöm neked is!

Az egyesületnek csak szakosztályai vannak, a szekciót csak beírtam - az az igazság , 5 napja vagyok talpon ls valahogy beugrott ez a szó, eddig a Joomlát próbálgattam :)

Szóval: Egy központ, vezetőség, határozatok, döntések, javaslatok stb.

Aztán a szakosztályok saját domain név alatt - egyedi design kérésekkel. Mindegyik szakosztály a RÁ vonatkozó határozatokat akarja megjelentetni, plusz a róluk szóló hírek csak itt jelenjenek meg, saját képgalléria stb.

Annyival bonyolultabb, hogy a szakosztályok 1-1 verseny egységének is van már saját honalapja, saját domain névvel - (mindegyiken most összevissza minden). Rendet akarunk tenni. És egy adminsztrátor dolgozna , frissítene főleg, illetve a tagok küldenének be híreket, infokat.
A versenyző honlapján meg róla szóló személyes infok, + szakosztály infok, + közös infok...

/////////////////////////
/// Elnökség a.hu ////
////////////////////////
/ / /
/ / /
1. sz.os 2. sz.o. 3. sz.o. (Mind saját infok+közös)
b.hu c.hu d.hu
/ / /
/ / /
1. versenyzo 2.versenyzo 3.versenyzo
e.hu f.hu g.hu
(saját infok )
(szakosztály-
infok)
Közös infok)

Meg vannak véve a domain nevek, több müködik is - de egységesíteni akarják a tartalmak megjelentetését bizonyos szinten, és meghagyni a saját dolgokat is... Illetve ezt javasoltam nekik.

Erről lenne szó, ez a cél. Elég jó hierarchikus a felépítés... Ezért gondolkodtam e megoldásban - lehetőleg 1 adatbázisban minden, mert olcsóbb... lehet 10 szakosztály egyszer.

0
0

Üdv

pp képe

Nem az a kérdés, hogy mi lesz különböző, hanem az, hogy mi lesz azonos ;))

Akartok-e olyat, hogy a szakosztály egyik tagja beküld egy hírt, és ez a hír akár kiemelhető legyen a szervezet honlapjára egy az egyben. (ez og vagy multisite gányolás)

Vagy csak egy adminisztrátor lesz aki az adatok felvitelével foglalkozik, tehát a jogosultságokkal nem kell törődni?

Ha nem kell az adatoknak könnyedén átjárhatónak lenni (pl.: ha ritkán előfordul olyan hír ami itt is ott is megjelenni, akkor azt az adminisztrátor mindkét helyre felviszi) akkor lehet egy sima multisite rendszer is elegendő neked.

Az og-t erre találták ki, hogy vannak szervezeti csoportok egy szervezeten belül. A külön sminket is meg lehet oldani ha ügyes vagy, de azzal már trükközni kell. (pl mi van akkor, ha egy hír megjelenik a főoldalon és a szakosztály oldalán is, hogyan döntöd el, hogy melyik úton jutott el hozzá a látogató és hogy milyen smikkel kell megjelenítened. Ergo ilyenkor egyszerűbb a tartalom duplázása. Persze ilyenkor a hozzászólások szétesnek két részre szintén, de lehet, hogy neked erre nem is lesz szükséged.)

A legfontosabb, és a legszörnyűbb még hátra van: Sajnos csak Te fogsz tudni megoldást találni a problémádra, és ahhoz meg kell tanulnod a Drupal-t tehát jó pár órát majd el kell töltened azzal, hogy különböző "rossz" megoldást végigpróbálsz. Kitartást és jókedved kívánok neked a nehéz munkához.

pp

0
0
dokkolo képe

Köszi a választ, közeledünk :)

forró, forró :)

Tehát: A tag, és a szakosztály is a KÖZPONTI nyilvántartásba vinne be mindent elképzelésem szerint, onnan tartalmi kategóriánként lenne szelektálás: Tehát a tartalom felvivőjének ELEVE meghatározott jogosultsága lenne - Csak saját személyes oldalára tud felvinni a szakosztály tag. A szakosztály a szakosztály lapjára, és megjelölheti, hogy az info a Tagoknál is meg kell jelenjen... Tehát lefelé közös az anyag mindig, egy-egy kategória, pl. szakosztály szabályzat.

A központ saját honlapjára egyedi , egyedi és minden minden szakosztálynak illetve egyedi (saját) és egy szakosztálynak jelentethet meg kategóriánként infokat.

Tehát lefelé terjedne. nem akarunk olyat, hogy a tag híre jelenjen meg szakosztályban, központban. Ha akar ilyet, küldje el a megfelelő szintnek javaslatban, és majd ők megjelentethetik, ha fontos...

Pl. sponzor hírdetése - de fentről lefelé.

Tehát Elnökség: Saját honlapon infok csak, Sajáton és minden szakosztálynak és minden tagnak info, Sajáton és egy vagy több kiválasztott szakosztálynak és azok minden tagjának info.

szakosztályok felvitele: Saját szakosztály infok saját honlapra és minden tagnak, Saját szakosztály infok saját honlapra és 1 vagy több kiválasztott tagnak, Saját szakosztály infok csak saját honlapra.

Tagok felvitel: Saját infok saját honlapra.

Ez lenne a felviteli és fentről leosztási hierarchia és kész.

Tehát a jogosultságnál el dől, ki egyáltalán hová, mely honlapokra küldi az anyagot - és a saját jogosultságán belül, hogy kiknek lefelé.

Így ha egy tag olyat akar, ami más tagnak is tetszhet, elküldi mailben a szakosztálynak, és ők értesítik a tagokat: akarják-e? Ha legalább egy igen, akkor a tartalmat a szakosztály fogja felvinni.

Ez lenne...

Vagyis ha jól értem azt mondod: ekkor belefutok egy problémába: Honnan tudom, honnan jöt a látogató? Azt gondoltam, pont a domain név segíthet ennek meghatározásában - azaz külső design, smink
domain névhez kapcsolódna. Ez nem lehetséges? Tehát a hír egy helyen lenne, de megjelennek különböző sminkekkel az elnökség, a szakosztály és a tagok honlapján is például. És ezt valamiféle kategória lista döntené el.

Nem lehet Domain nevekhez rendelni a sminkeket? Nem tud a drupal több különböző sminkkel megjelentetni egy egy hírt egy ilyen lfelé osztódó rendszerben?

0
0

Üdv

pp képe

így reggel csak azt tudom mondani, hogy talán ;)) annyit kell tenned, hogy kipróbálod. A domain settings.php fájljában be tudod állítani, hogy mi legyen a smink amin megjelenik az adott domain. (lásd a default/settings.php-ben az infokat)

A baj, az, hogy iq-ból nehéz megmondani, mindent ki kell próbálni. (pl mi lesz a címlappal? hova fog ugrani? Minek a címlapjára? stb.)

Szóval fel kell készülni, hogy lesz egy csomó megoldandó probléma, de megoldható. ;)

pp

0
0
dokkolo képe

Mármint hogy multisite megoldásként ez nem lehetséges?

0
0

Üdv

Nothing képe

Szerintem egy ilyenre az Egroupware a tökéletes megoldás. Inyenes és könnyen kezelhető még a laikusoknak is(itt persze a megrendelőre gondolok).

0
0