Szeretnék rovás alapú karakterkészlettel létrehozni egy nyelvi fordítást

tamoca képe

Jó napot!
Szeretnék létrehozni egy hurovas.po fájlt .
Szeretném , ha rovásírással készült felületete lehetne a Drupalnak.
Azoknak is írok akik nem ismerik a rovást , de a felület fordításában részt vesznek.
Tulajdonképpen az alap rendszert szeretném lefordítani és a betűkészletet létrehozni, hogy akár fck editorral is lehessen tartalmakat szerkesztenie az egyszerű felhasználóknak. A menürendszerek, tartalmak címei és maga a tartalom is tudjon működni rovással ez lenne a célom. Ehhez kérem mindenki segítségét aki szeretné népszerűsíteni - szó szerint - népszerűsíteni a rovás írást.
Nagy szerepe lenne játékos gyermek oldalak létrehozásában ahol a gyermekek játékosan netezgetve tanulhatnák meg a rovást. Az én kislányom is napi 1-2 órát "lóg" a neten különféle gyermek oldalakon. Ha a felület megvan a tartalom készítők már nem lesznek restek mert nagyon sok elhivatott tanár, népművelő és amatőr van aki aki szertetné újra a szabadságszerető őseink írását használni.

Drupal verzió: 
chx képe

Amennyire tudom, a magyar rovásírás nincs benne a Unicode-ban ( http://en.wikipedia.org/wiki/Old_Hungarian_script ) így a történet elég reménytelen.

0
0
nevergone képe

Egyetértek veled. Sajnos a rovásírásból nem maradt fent olyan és annyi nyelvemlék, amiből egységesen rekonstruálni lehetne az eredeti rovásírást. Amit mi rovásírásnak ismerünk, annak jelentős része a mai korok hozadéka, értelmezték, kipótolták, átgyúrták, sajnos többféle végeredménnyel. És annyit tudunk, hogy ezeknek a végeredményeknek valószínűleg vajmi kevés köze van az eredeti rovásíráshoz, amelyet mint mondtam, szinte alig ismerünk.
Amíg nem lesz egységes, informatikában is elfogadott rendszere és nem kerül bele a nemzetközi Unicode táblázatban, addig ezt a problémát csak nagy gányolással lehet megoldani a Drupalon belül.

0
0
alippai képe

Nem kell unicode támogatás, csak egy rovásírás font és egy kis css. Viszont nem tudom készítettek e már ilyen fontot, de szerintem ha keresgélsz, akkor találsz, ha mást nem akkor grafikust, aki szivesen kivitelezi neked.

Szerk.: a rovásírás nem .po mivel nem nyelv, a betűk egy másik megjelenítése ergo font.

0
0

Lippai Ádám
young element

aries képe

Ez nem ilyen egyszerű, a rovás karakterei darabszámban is eltérnek a magyartól, például a kettőzött betűk (x, cs, ty stb.) gondot okoznak, aztán ott az összerovás lehetősége és még sok más logikai finomság.

Annak idején váltottam pár levelet Hosszú Gáborral és Joó Ádámmal, sajnos azóta sem tudok arról, hogy haladt volna előre az ügy. Amennyiben ez megtörténik, én is szívesen aktív tagja leszek a rovásos fordításnak és számos lektort, érdeklődőt be tudnék vonni.

0
0
alippai képe

óó... ezt valóban nem gondoltam végig, igazad lesz.

0
0

Lippai Ádám
young element

fisherman képe

a modult: http://drupal.org/project/typeface, fonttal meg teli a kaptár :)

0
0
fisherman képe

míg egységesedik a rovásírás és idomul, átalakul a modern magyar nyelv szabályainak megfelelően, talán érdekes lehet a következő add-ons firefoxra: https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/159006/. Szerintem érdekes próbálkozás.

0
0
Bloecky képe

Más témában keresgéltem mikor ide lyukadtam ki, de ezzel kapcsolatba már nekem is volt néhány neki futásom.
Mivel szerintem sincs Arial v. Times típus rovásírás szimbólum egy unicode-s fontkészletben valahogy rá kell venni a klienset, hogy letöltse vagy letöltse és telepítse, az 1. megoldható lenne ha lenne Embedded OpenType formátumba (http://www.w3.org/Submission/EOT/ ezzel az lehet baj, hogy túl Microsoft-os és nem tudom, hogy kompatibilis-e más op.rendszerrel), egyébként meg biztos, hogy még nincs ilyen font. A 2. esetben innen letölthető néhány font: http://crowland.uw.hu/images/rovasiras/abc.html de így csak az oly gépeken jellenne meg jól, amelyikre telepítve van a fontkészlet.
A fordítási fájl az eltérő karakterszám miatt szükséges lehet, csupán azért hogy a rovás készletben szereplő 2-3-4 vagy több karaktert jelentő szimbólumok egy jelként jelenjenek meg, ez viszont nem fordítás lenne, hanem titkosítás.
További problémaként vetődhet fel, hogy balról-->jobbra vagy jobbról<--balra legyen olvasható. Folyó szövegnél nem gond a szöveg tükrözése, de ha már HTML tag-eket is tartalmaz akkor már érdekesebb a dolog.
Amíg nem készül el és terjed el egy rovás fontkészlet(ek) addig nem lehet egyszerűen megcsinálni.

0
0
silversk8r képe

Ez egy izgalmas dolognak tűnik. Itt egy nagyon lebutított hipotézis: ha statikus weblap megjeleníthető rovásban akkor a Drupal-ban is megoldható.
Egy hasznos írás: Rich Typography On The Web: Techniques and Tools, amíg nincs UTF támogatás. Ezek közül a fontjazz és a @font-face hasnzálata tűnik érdekesnek.

A legnagyobb gond szerintem is a szöveg bevitele lenne mivel a ZS, CS, SZ stb. külön betű / írásjel (ligatúrákkal egyelőre ne is bonyolítsuk). Ha csak szerkesztők írnak be nekik talán meg lehet tanítani (és egy könnyen elérhető helyen leírni), hogy egy kis pluszunkával hogyan csalhatják elő ezeket a jeleket.

UI: Találtam egy érdekes modult: render

0
0