Simplenews helyett?

Anonymous képe

Hello!

Az összes News, meg hasonló szavakra rákerestem az orgon, hogy mi az ami hírlevelet tud nekem csinélni a 7-es verzióban.

A legközelebb a Simplenews van az elkészüléshez, de még ez is .dev

Van valami, ami elkerülte a figylemem, de azt az egyszerű dolgot meg tudja csinálni, hogy egy e-mail listára elküld egy előre elkészített html levelet, aminek az alján lehetősége van az illetőknek leiratkozni és én tudjak is arról, kik iratkoztak le, nehogy megint küldjek nekik valamit?

Szóval nem egy rendszeres hírlevél dologra van szükségem, főleg a leirítkozás automatizálása miatt kellene és azért, mert egyik levelezőből sem lehet küldeni úgy körlevelet, hogy mindenki csak a saját mailját lássa címzettként. A titkos üzenet, meg a saját címre is elküldött nem túl elegáns.

De a Drupalon keresztül szeretném, nem valamilyen ingyenes gagyi levelezőlistás oldallal megoldani.

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
csakiistvan képe

OFF: értem én hogy a Drupal egy "mindenre rávehető tartalomkezelő", de pl hírlevélküldést biztosan nem ezen keresztül eszközölnék. Ha egy saját hírlevélküldőt nem is(kis utánajárással egy-két nap a html kiküldés is megy egy saját phpmailer-ből), de pl a http://mailchimp.com erős szolgáltatást nyújt free is, de ezt bővítheted is kis extráért.

Azt ugyan nem írtad le miért ragaszkodsz a Drupalhoz csak azt írtad hogy nem akarsz ingyenes gagyi rendszert használni. Mailchimp bár ingyenes, de közel sem gagyi, próbáld ki.

Bocs az Offért

3
0

Drupal full-stack developer at Wunderman Thompson Budapest

aries képe

Azt senki sem írta, hogy 0 tudással, pusztán a bal egérgomb amortizálásával hatékonyan kiépíthető egy ilyen rendszer. A Mailchimp is több kamionnyi levelezőszervert üzemeltet, a webes felületük sem csinál mást vélhetően, minthogy relay-el a fürtre.

Mindamellett van MailChimp modul is a reprtoárban. :)

3
0
vacati képe

Köszönöm, kipróbálom.

Azért a Drupalt akarom, mert egy egységes rendszerben szeretném tudni az összes funkciót, amire szükségem van.

0
0
Bálint képe

A kávéfőzőm például sokkal finomabb kávét főz, mint a Drupal, bár így lőttek az egységes rendszeremnek. :)

4
-3
aries képe

Szerintem a vezérlésre és a beállításokra gondolt. A levelet sem a Drupal küldi ki közvetlenül, hanem a kiszolgálón levő MTA.

0
0
vacati képe

Nem iszom kávét.

0
-2
vacati képe

"
Mindamellett van MailChimp modul is a reprtoárban
"

De ehhez kell regisztrálni a mailchimp szolgáltatóhoz is, ugye? Olyan, mint a Piwik, vagy a Google Analitics, amihez szintén van modul, de csak azért, hogy onnan lehessen vezérelni.

A Simlenews is valamihez kapcsolódik, vagy az önmagában működik?

UI: Mit csinálok rosszul, mert hiába teszek valamit a blockquote kód közé, nem lesz belőle idézet.

0
0
Nagy Gusztáv képe

A Simplenews önálló modul, nem kell hozzá már más.

0
0

Nagy Gusztáv

kotto képe

www.webgalamb.hu
1x elviselhető díj és örökre a Tied lesz.

0
0
csakiistvan képe

webgalamb vs. mailchimp... LOL, nem is tudom melyiket válasszam :DDDD

1
-3

Drupal full-stack developer at Wunderman Thompson Budapest

hszilard képe

Nálam működik a Simplenews 7.x-1.x-dev változata, szépen formázott levelet tudtam küldeni (még embedded képpel is), bár még nem engedtem rá egyelőre több száz e-mailből álló listát. Persze ehhez több más modult is telepítenem kellett pl. a Mail System, HTML Mail modulokat.

0
0
vacati képe

Akkor bízom benne, hogy hamar kész lesz a SimpleNews.

Egyébként ha egy szolgáltatót használnék - azon kívül, hogy mint mondtam, egy rendszerben szeretném kezelni a dolgokat - a szolgáltatón keresztülmennének a levelek, amit nem szeretnék.
Mert semmi köze hozzá, elég, hogy a tárhelyszolgáltatóm mindent lát, ha akar.

0
0
szantog képe

Hírlevélküldést drupalra bízni célszoftver helyett nagyon jó elindulási lehetőség abba az irányba, hogy előbb-utóbb a drupal oldalból egy toldozott-foltozott, agyonterhelt, karbantarthatatlan gányolás legyen.

És a flémet megelőzendő felhívnám a figyelmet a _lehetőség_ és _előbb-utóbb_ szavakra.

0
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

vacati képe

Én pont ennek elkerülése érdekében akarok mindent egy helyen kezelni. És a minimális modulok vannak csak telepítve, nem vagyok az a "minden modult fel" típus.

Ha valamivel baj van, akkor egy helyen van baj, ha külön szolgáltatóknál vannak dolgok, akkor ezer helyen kell figyelni a problémákat. Remélem és gondolom a Simplenews elég kicsi és egyszerű ahhoz, hogy ne terhelje a rendszert, és amikor nem kell, akkor ki is tudom kapcsolni.

0
0
docker képe

Ez mindenképpen kompromisszum kérdése.
Az egyik oldalon az egységesség, a másikon a hatékonyság és az elegancia.
Habár a simplenews-t sem véletlenül írták meg az tény.

0
0
vacati képe

Feltettem a .dev verzióját, hogy lássam milyen lesz és nagyon lelassította a rendszert. Értem ez alatt, hogy a menükben való tallózás is többszörös időt vett igénybe, bármi mást is akartam csinálni az oldalon.

Bízom benne, hogy csak azért, mert még nem végleges verzió.

Letiltottam a modult - nem töröltem még - és így nagyjából megint normál sebességű az admin kezelése.

Gondoltam arra is, hogy egy mentésből visszaállítom a modul telepítése előtti állapotot, mert nem tudom, hogy a modul kikapcsolásával tényleg minden tiszta lett-e, vagy maradnak piszkok a rendszerben?

Szerintetek valahol, valamit még kéne törölnöm, pl. közvetlenül phpmyadminban az adatbázisból?

Elvileg ez a Simplenews csak akkor terheli a rendszert, amikor az időzítő alapján ki kell küldenie egy hírlevelet, vagy valaki leiratkozik, illetve fel. Egyébként nem veszi igénybe az erőforrásokat, nem?

Ugyanis én nem akarok rendszeres hírlevélküldést vele, csak pl. 1-2 havonta egy anyagot kiküldenék vele.

Csak azért nem tilthatnám le közben, mert akkor leiratkozni sem tudnának.

Mint mondtam nekem nem szokványos okból kéne egy ilyen dolog, hanem alkalmilag, több címzettnek kiküldendő ajánlatok miatt, de a leiratkozás lehetőségét megadva.

0
0
hszilard képe

HTML formájú levélhez milyen modult használsz? HTML Mailt vagy Mime Mailt?

0
0
vacati képe

Egyelőre csak telepítettem és elküldtem egy teszt oldalt, sima szöveges.
Amit te írsz az egy választási lehetőség a modulon belül, vagy mire gondolsz?

De most visszatettem a régi adatbázist, és majd ha lesz végleges verzió akkor teszem fel.

0
0
hszilard képe

Még az elején írtad, hogy HTML formázott levelet szeretnél küldeni, és ehhez kell további modult telepíteni, szimpla szöveges levélhez nem kell.
És egyébként kiküldi a levelet? Ha nem, az nem biztos, hogy a modul hibája, először a szolgáltató háza táján néznék körül.

0
0
vacati képe

A tesztet kiküldte, amit csináltam node-ban egy news-t azt nem, de gondoltam azért, mert még nem végleges a verzió.

html levelet akarnok majd, de ahhoz elég, ha a node-ban megformázom a tartalmat, nem?

0
0
hszilard képe

Valamit rosszul csinálsz, mert nekem gyönyörűen működik élesben is, mint ahogy azt még feljebb írtam.

0
0
gazsesz képe

Ebben most nem értek egyet a druszámmal, mert egy mai weboldalon szinte alapfunkció a hírlevélküldés. Gondolok itt arra, hogyha felviszek egy új tartalmat, netán webshop esetén akciót, új termék érkezését, akkor a feliratkozóknak automatikusan "illik" kiküldeni a leveleket, nem pedig azokat majd egy külön rendszerben újra megírni, nyilvántartani és kiküldeni. A 6-osban ezek mind, mind remekül működtek, sőt a Rules modullal komplett, időzített hírlevél funkciót is meg lehet valósítani.
A 7-esben még nem néztem körbe, de most fogom kezdeni, mert szükség van rá.

1
0

Gazsesz

szantog képe

"nem pedig azokat majd egy külön rendszerben újra megírni, nyilvántartani és kiküldeni"
erre találták ki az integrációt különböző rendszerekkel.
Ugyanazt csinálja, amiket írtál, rulest is lehet rápakolni, csak kb a hírlevélküldés critical részeit veszi át, mint pl a hírlevél html előálítása, hírlevelek kiküldése, ez utóbbi több szempontból is igen kényes és erőforrás-igényes folyamat.

De mondok egy elrettentő példát: Full csilivili html levelet kellett gyártani, trackingel, beágyazott menüvel, tistutyafülével.
4+ hónapig kellett reszelni simplenews + mimemail + mailtemplates, vagy micsoda + még csomó minden sallang modulokkal és még mindig nem olyan, mintha egy célszoftvert állítottam volna be fél nap alatt.
És akkor arról már ne is beszéljünk, hogy ezekről raklapnyi statisztikát készíteni, grafikonokat, jelentéseket, amik egy célszoftverben difólt megvannak, azt drupalban újra fel kell találni.

Pont úgy, ahogy egy crm szoftvert sem érdemes drupalban megírni, ugyanez vonatkozik egy hírlevélküldő szoftverre a bonyolultsága folytán. De hasonló kb egy webshop is, és ennek analógiájára az a véleményem, hogy amíg valaki(k) nem kezdenek el egy drupalcommerce nagyságrendű projectet drupal hírlevélküldésre, addig a külső megoldás marad a legtöbb esetben.

Mert a simplenews az mindössze egy okos ui, hogy ne manual kelljen nyomkodni egyesével a levélküldést, az nem hírlevélküldő rendszer.

4
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

vacati képe

Köszönöm gazsesz, végre valaki egyetért. Annyira egyértelmű, miért jó egy helyről kezelni ezeket a dolgokat, nem is értettem miért az ellenvélemény :-/

UI: Kicsit azért (OFF: Na most, megint nem mutatja a rendszer az előtte hozzászólót - pedig azt írták itt egyesek, hogy ott van, csak én nem látom, ezért kéne előbb elhinni, hogy a másik se hülye), szóval kicsit azért az utolsó hozzászóló is meggyőzött, de ez azért van, mert még egyikben sincs tapasztalatom.

És mint mondtam nem egy hatalmas hírlevél dolgot akarok. Csak most nem tudom érdemes-e várnom a simplenews-ra. Mert ha megteszi azt, hogy megadom mikor és hova küldjön ki egy html formázott, képpel ellátott levelet, amit reményeim szerint elég egy szerkesztő modul segítségével megírnom és az úgy is jelenik majd meg, akkor az nekem elég.
Itt mindössze pár száz levélről van szó havonta. Összesen.

0
0
aboros képe

https://skitch.com/aboros/fapar/uj-hozzaszolas-drupal.hu
igazolván magam, ismét. persze fake, képszerkesztő programmal manipuláltam. helyett..

"küldjön ki egy html formázott, képpel ellátott levelet, amit reményeim szerint elég egy szerkesztő modul segítségével megírnom és az úgy is jelenik majd meg"

na, ebbe konkrétan beleőszülsz a simplenewsal. :) (amúgy próbáltál már akár manulálisan, saját magadnak küldeni egy darab ilyen html levelet? érdemes kipróbálni, tanúlságos:) nagy nehezen összefoltozod, kiküldöd a száz leveledet és akkor vakargatod a fejecskédet, hogy na most viszont jó lenne látni, hogy hányan olvasták el, hányan meiylk linkre kattintottak, miegymás, es másodszor is megőszülsz mire ezt simpelnewsal összehozod.

egy profi hírlevél rendszerben ezek alap dolgok, regisztrálsz három kattintással és ottvannak. és mindig ott lesznek, neked nem kell ezzel foglalkozni. integrációra meg vannak modulok.

4
0

-
clear: both;

aries képe

A követés dolgot nem értem, miért akarja a kérdést feltevő a Drupalba erőltetni. Szépen lehet követni Google Analytics-szel is, meg ugye az arra való. :)

0
0
aboros képe

hogy a szegmentált linkekre neked kell gondolnod egy simplenews levélnél, speciális kampámylinkeket neked kell adott levél sablonjába belemókolnod. enélkül az analitikszbe csak ugyanolyan látogató lesz a levélből érkező, mint te magad.

0
0

-
clear: both;

vacati képe

"igazolván magam, ismét. persze fake, képszerkesztő programmal manipuláltam. helyett.."

Hülye vagyok, hogy nem képmentettem, ígérem legközelebb megteszem, mert úgy látszik te az az ember vagy, aki nem hisz egy másik embernek. Legalábbis nekem nem.

HTML levelet magam kreálni. Hát átkozódtam rendesen. Az csak a kis része, hogy nem minden úgy jelent meg mindenhol, de a legidegesítőbb az volt, amikor az sem működött, aminek működnie kellett volna és ez jelesül a Windows Live Mail programban volt. De a Thun sem volt tökéletes

Na oké, akkor melyik külső - ingyenes, mert most nagyon le vagyok égve - szolgáltatót javaslod, lehetőleg magyarul is tudjon?

Ha a simplenews ezt nem tudja, akkor tényleg nem az kell nekem.

De akkor mire való?

0
-1
szantog képe

Magyar szolgáltatótól nem tudom, mennyire kapsz normális drupal integrációt, de pl a webgalambnak írhatsz egy érdeklődő mailt, hogy nincs-e a fiókban valamijük.

Szvsz drupal integrációban vezet a mailchimp, és ha megnézed: http://mailchimp.com/pricing/ 2k feliratkozónak havi 6 levelet küldhetsz, azért ez elég jó, bár magyarul nem hiszem, hogy tud.

0
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

szantog képe

"Mert ha megteszi azt, hogy megadom mikor és hova küldjön ki egy html formázott, képpel ellátott levelet, amit reményeim szerint elég egy szerkesztő modul segítségével megírnom és az úgy is jelenik majd meg, akkor az nekem elég."

Simplenewszal kb itt meg is főtt a dolog, főleg, ami az utolsó mondatodat illeti. De szurkolok, doksi van millió igazából 30-40 cikk után már valszeg nem lesz nehéz implementálni a simplenews template rendszerébe a valid, cross platform html kódot és inline css-t.
Itthon "csak" thunderbird, outlook, office, freemail, gmail, indamail, citromail meg még néhány ami nem jut most hirtelen eszembe rendszerre kell tesztelni.

De végülis vidám pár hónap, és 300+ egy-két soros módosításokkal kiküldött tesztlevél után nekem is összejött nagyjából.

0
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

gazsesz képe

Menjünk vissza a kályhához, hogy mi is volt az alapvető követelmény:
- html levél
- nem rendszeres
- kezelje a leiratkozókat (automatikusan)
- drupal-on belül lehessen kezelni

Akkor sztem ezeket a simplenews, mimemail párossal meg lehet oldani.

A többi követelményt - statisztikák, követés, egyszerű html szerkesztés - a választ adók gondolták hozzá. Ez egyáltalán nem baj, sőt inkább jó, mert én is rengeteg dolgot tanultam belőle, hogy mit vállaljak be, vagy mit ne drupallal.

Konklúzió a számomra: ami (kivülről, vagy belülről) vitának látszik, az nem biztos, hogy vita, lehet, hogy csak ugyanannak a dolognak a másik oldaláról beszélünk!

Love&peace&unitiy&drupal

1
0

Gazsesz

szantog képe

A vita jó dolog, főleg, ha ontopic :)

Ha valaki tudja, hogy a html leveleiben az alap html tageknél több sosem lesz használva, akkor simplenews + mimemail ok.

De ha az ügyfél először azt mondja, hogy ó, csak szeretném ha kicsit tagoltabb lenne, tudjak kiemelni benne dolgokat. Utána óó, csak még a logót léccilécci hadd rakjuk bele, majd végül: Figyi most kaptam egy hírlevelet a veszettcseszettjomarketingesvagyok.hu-ról, ami full csilivili és arculatos, ilyen kell nekem is.

És jöhet a visítás-hajtépés, tákolás-gányolás.

És mint láttad, a kolléga első tapasztalatai is khmm.. elég érdekesek voltak. :)

1
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

Illyés Edit képe

Több D6-os webhelyen is Simplenews + Simplenews Content Selection + Mime Mail (+ CSS Compressor) + némi preprocess kód megoldást használunk. Teljesen korrektül működik, szép arculatos, képes, csilivili hírleveleket lehet ezzel küldeni. A kattintások számlálására, komolyabb elemzésére alapvetően az Analytics való paraméterezett URL-ekkel, mivel az email programok jó részéből nem jön vissza érdemi infó.

Ettől függetlenül én is nézegetem a Mailchimp integrációt. Mindkét megközelítésnek vannak előnyei, hátrányai.

1
0
vacati képe

Nem hát, tényleg nem kell nekem egyéb, csak le tudjanak iratkozni, lássam, tudjam ki iratkozott le, és egy formázott levelet kapjanak tőlem, amiben döntésüktől függően több linkre is kattinthatnak. Az jó lenne, ha tudnám, melyik mailról mire kattintottak, de le tudok erről mondani, ha így külső szolgáltató nélkül megoldhatom.

De még mindig itt a kérdés: igaz a .dev verziót tettem fel, de miért lett attól az admin felületem lassú, várnom kellett minden beállításnál, kattintásnál, majd leszedtem a modult és megint gyors lett.

Mi lesz akkor ha már tényleg csinálnia is kell valamit...

0
0
szantog képe

Ezt most csak azért írom, mert nem tudok dolgozni negyed órája:
load average: 35.19, 30.66, 25.30
Egy 600 fős listára zajlik éppen csilivili html levél kiküldése simplenews-zal egyszerre 5-6 php processel..

0
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

vacati képe

Kösz, ha a 600-at leosztom 6-tal, megvan az én 100-as listám, ami 2,5 perces leállást jelent. Ha ez azt jelenti, hogy senki számára sem elérhető az oldal, akkor ez nem jó.

Szóval mit javasoltok. Tényleg nincs magyar ingyenes szolgáltató? A google véletlenül nem csinál ilyet is?

0
0
hszilard képe

A legközelebb a Simplenews van az elkészüléshez, de még ez is .dev
Pár napja végre kijött az első alfa változat: http://drupal.org/node/1282262

0
0
vacati képe

Kösz, igen láttam.

0
0
hunostor képe

Van egy olyan, hogy http://listamester.hu
de még soha nem próbáltam integrálni Drupalba.

0
0

Poroszkai Attila

Luigi.hu képe

Ismeri vki őket pszmail.com ? Állítólag könnyen lehet a Drupal oldalakhoz illeszteni (http://pszmail.com/drupal-hirlevel.html), olcsóbb, mint a webgalamb, és a vérprofi mailchimp-hez képest tud magyarul, ami a legtöbb magyar felhasználónak létszükséglet.

Nem nekik dolgozom, :-) de érdekel mások tapasztalata (szolgáltatás minősége és Drupal integráció) velük vagy más szolgáltatókkal kapcsolatban.

0
0
vacati képe

Megnéztem a honlapot, mintha direkt "nekünk" drupalosoknak szólna.
A legolcsóbb 2500 Ft és nincs benne Autoresponder, HTML sablonok, E-mail kampányok, Kampányok időzítése és 0 Levél havonta (db).
Ezek nem elég fontosak?
A következő szint 10 ezer forint, máshol amit itt írtatok 5 ezernél kezdődik, igaz 100 címmel.

0
0
Den képe

Azt ugye nézted, hogy ezek éves díjak. Az első oszlop pedig nem hírlevél, csak levlista.

[ironia on]
Szerintem, ebben a szálban leírtakból semmit ne fogadjatok meg. Küldjetek ki sok-sok levelet, lehetőleg egy óra alatt minélt többet.

Aztán majd rájöttök, hogy:

1; az accountod felfüggesztve spammelés miatt. Óránként 1000 levél, naponta max 2000-et lehet kiküldeni. Kérdezz rá.

2; az egész szervered ip címe spam hostnak minősül az RLB meg az ilyesmi szájtok szerint. Az azt jelenti, hogy 2 hétig arról az IP-ről nagyon sok egyéb szájt nem fogad levelet.
[ironia off]

A hírlevél kiküldés nem abból áll, hogy a levél el legyen küldve. Annak oda is kell érni a címzetthez. Tudni kell hányan nyitották meg (!) hányan kattintottak a levélben adott linkekre, ebből mennyi lett az aki vásárolt a termékből (konverzió). Mindezt A/B csoportos előteszteléssel, elemzéssel – például: a szerda délelőtt kiküldött levelekből 2x annyi a konverzió, mint a hétfőiből.

Ha úgy gondolod, neked, ügyfeled bizniszének nem árt ha nem érnek oda a levelek (téged csak azért fizet, hogy a kiküldés ténye teljesüljön), ha belefér, hogy akár elérhetetlen lesz az oldalad a sok levél miatt (suspend-felfüggesztés) – esetleg nem tudnak az érdeklők leveleire válaszolni (spammer host), akkor küldjetek minél több levelet kifele, simplenews-el, vagy akármivel…

Van kapacitásod, embered arra, hogy elintézd, ha a freemail kapot tőled (IP) egy óra alatt 100 levelet, ezért bevágja az IP-t a spammelő hostok közé, kiszedesd? És ugyanez a yahooval is?

Pistike weboldalának, ahol kell szólni a rokonoknak, hogy felkerültek a hétvégi birkanyírás buli képek tökéletesen elég a tákolt megoldás. Minden egyéb esetben profik által hostolt hírlevél megoldást szabad csak használni. Szerintem.

Természetesen, a fenti dolgok egyike se történt meg velem, és pofázok csak :)

6
0