Üdv!
SEO tekintetében milyen modult használtok?
Tavaly valamikor EdgarPE cikke alapján választottam a nodewords modult, egész jónak tűnik. Másnak milyen tapasztalata van ezzel, ill. a többi SEO modullal?
Ha egy Drupal oldal többnyelvű, akkor hogyan érdemes a SEO-t "beállítani"? Van ilyenkor valami extra, amire ilyen esetben figyelni kell?
Célszerű a többnyelvű oldalra, pl. mydomain.hu-ra egy mydomain.com-ot is létrehozni?
A tárhelyszolgáltató javasolta, hogy a nyelveket külön helyre kellene vinni (szétválasztani) és hivatkozzanak egymásra (pl. linkekkel). Én nem látom ennek értelmét, mi a véleményetek?
Köszönettel,
G.
Drupal verzió:
Fórum:
hreflang
Egy jövőbeli project kapcsán engem is érdekelne a drupal-os megoldás.
Én a google ajánlás felől közelíteném meg:
http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2011/12/new-markup-for-multil...
fontos kérdés, hogy multilingual vagy multiregional az oldalad:
http://support.google.com/webmasters/bin/answer.py?hl=en&answer=182192&t...
multilingual
Az i18n modul van fenn, többnyelvű site.
multisite + .com domain
A mydomain.com ugyanarra az IP címre mutat, mint a mydomain.hu.
Az kellene, hogy a mydomain.com a mydomain.hu/en (angol) url-t hívja meg.
A drupal-ban multisite-ot kell beállítani(?). Multisite-ot már csináltam, de ebben az esetben a "/en" "lemarad".
A 'sites' mappa alatt elvileg egy 'mydomain.com' link kellene és a settings.php-ben kell beállítani - ez ok-, de hogy állítható be, hogy a mydomain.com-ot a drupal mydomain.hu/en címen hozza? Ezt nem tudom. Vagy csak el akarom bonyolítani?
Vagy a DNS-ben kellene a mydomain.com -> mydomain.hu/en url-re állítani?
Ilyenkor (multisite) a google keresője indexelni fogja a mydomain.com-ot is? Mert ez is kellene.
redirect
A szolgáltató cpanel felületén átirányítottam a Domainek/Átirányítások-ban:
mydomain.com -> mydomain.hu/en
A Google ezt nem .com url-el fogja indexelni, hanem .hu/en.
Ahhoz hogy a .com is indexelve legyen a Google-on, külön kell tenni a .com-ot (külön drupal). Igaz?
Ez eléggé bonyolult lett
Szóval szerintem az jó, hogy a .hu-s domain meg a .com-os ugyanahhoz a mappához (drupalhoz) van rendelve, de azt nem értem, hogy miért csináltad azt az átirányítást. A .com-os domainednek .com alatt kellett volna indexelődnie.
Az i18n kezelőfelületén lehet választani, hogy mi alapján kezelje a külön nyelveket, és ott van opció, hogy figyelje az url-eket.
Ezen belül a beállításon belül pedig választhatsz, hogy ugyanazon a domainen /hu /en almappákkal akarsz-e dolgozni, vagy pedig különböző domain-nevekkel.
Most, hogy az átirányítást megcsináltad (ha az 301-es tartós átirányítás), akkor szerintem Google-éknál már egy domain alatt, a magyar alatt van elkönyvelve a site.
Tegyük fel, hogy most utólag elintézed, hogy mégis a .com-on indexelje az angol nyelvet, akkor én a Google helyében azt hihetném, hogy a .comos oldal lenyúlta annak a másik (magyar) oldalnak a tartalmait (duplikált tartalom) (mivel az az angol tartalom már be lett indexelve valami.hu/en/ cím alatt).
Szóval erre most valamit eléggé ki kéne találni, hogy ne bukd el egyszerre mind a nyelvek domainenkénti elkülönítését, mind pedig a .com-os domaint.
Plusz: pár SEO gondolatot összeszedtem itt: http://netcompass.eu/articles/drupal-sef
domain
Köszönöm a segítségedet!
Tehát a mydomain.hu és a mydomain.com ugyanarra az IP címre mutat, akkor azt kellett volna, hogy a Drupal-ban (i18n modul) a domain-re teszem a nyelveket.
Azaz pl.:
Magyar: http://mydomain.hu
Angol: http://mydomain.com
Ennyi kellett volna?
Megfeledkeztem, hogy az i18n modulban domain-re is lehet tenni a nyelveket! :(
hát ilysmi, igen
Igen, így elsőre nézve ilyesmit lehetett volna, aztán megnézni, hogy hogy szuperál (a gyakorlati részében nem vagyok otthon, de már láttam ezeket a beállítási lehetőségeket), aztán ezen a vonalon haladni tovább.
több domain
A mydomain.hu és a mydomain.com multilang (i18n) domain kezeléssel van beállítva, ok.
Egy újabb domain kellene pl. mydomain2.com, ami a mydomain.com lenne.
Ezt hogyan célszerű beállítani?
Multisite funkció nem jó, mert a 'sites' mappa alatt a mydomain2.com linket nem tudom a mydomain.com-ra irányítani.
Vagy a mydomain2.com-ot is az i18n segítségével kellene beállítani valahogy?
Vagy ez már csak átirányítással működne?
Ezt nehéz megérteni
Talán nem csak nekem nehéz megérteni, hogy az
"Egy újabb domain kellene pl. mydomain2.com, ami a mydomain.com lenne."
mit jelenthet... Tudnál világosabban követhető példákat adni, illetve leírni, hogy mikor miért van arra a konkrét dologra szükséged? Akkor könnyebb lenne segíteni.
(nem ígérem hogy tőlem jön a válasz, ezt csak azért írtam ide, hogy a potenciális segítő ne menjen el a kérdés mellett annak nehéz érthetősége miatt...)
domain
Bocs, ha nem volt egyértelmű.
Tehát a mydomain.com a mydomain.hu site angol nyelvű változata (i18n).
A lényeg, hogy az az igény, hogy a mydomain2.com is a mydomain.com legyen.
A mydomain2.com ugyanerre az angol nyelvű változatra kellene mutatnia, azaz mydomain.com-ra.
Hogy a Google-ban is bent legyen a mydomain2.com, ezt sem lenne célszerű átirányítással megoldani, gondolom. Bár lehet hogy ezt már csak átirányítással lehet megoldani(?).
Az angol nyelvhez (i18n) csak egy domain-t lehet rendelni, ha jól láttam.
ránézésre ebből nem lesz SEO
Szia, a beállításokat nem tudom hogyan "célszerű" megvalósítani ehhez, mivel SEO szempontból maga az elképzelés nem tűnik "célszerűnek". (valószínűleg egy átirányítás a domain2.comról a domain.comra (301?) szerk: ja nem)
Itt ugyanis a duplikált tartalom legnyilvánvalóbb példája kezd körvonalazódni: épp azért nem tudom a konkrét jó beállítást ehhez, mert az ilyesmit én mindenáron igyekeznék elkerülni.
Ha mégis van valamilyen trükközés, amivel megúszhatná ezt a duplikálási akciót az oldalaid SEO-ja, az már
<link rel="canonical" href="valami" />
helyes használatáról Drupal rendszer esetén (vagy amit a SEO-fórumosok mondanak :) )Hadd tegyem hozzá, hogy ezek csak a személyes ötleteim, nem biztos, hogy jót tippelek, vagy hogy igazam van...
SZERK:
vagyis hogyha átirányítasz a domain2.comról a domain.com-ra 301-el, akkor a domain2.com nem lesz indexelve, mert egyből megy a robot a domain.com-ra, és csak ott és csak azt indexeli. (A 301 azt jelenti: moved permanently, elköltözött, már nincs itt.) De ez is SEO fórum inkább.
kösz
Köszönöm, én is erre jutottam, hogy átirányítva nem jó (még "302 - átmeneti" sem). Csak más megoldás nem nagyon van.
Illetve csak az maradt, hogy a mydomain2.com-ra új site-ot kell létrehozni, de az se igazán jó megoldás.
A multisite-ot meg csak a mydomain.hu-ra tudnám beállítani, azaz a mydomain2.com-ot a mydomain.hu (default) kezelje le.