Saját modul kezdőknek

Dead-End képe

Sziasztok!
Korábban jártam már ezen a fórumon, és pozitív tapasztalatokkal gazdagodtam a segítőkészség terén.
Most egy komoly(abb) problémám van.
Egy magyarországi felsőfokú intézmény hallgatója vagyok. Ott ismerkedtem meg egy tantárgy keretein belül a CMS-ekkel, köztük a Drupallal is. Nagy megtetszett, használtam is már nem egyszer, de komolyabban még nem mélyedtem el benne.

Amikor kiírták a szakdolgozat címeket, láttam egy CMS-ekkel foglalkozót, és mellette döntöttem. A téma: CMS-ek felépítése és fejlesztése, illetve modulfejlesztés egy ismert tartalomkezelő alá.
A témavezetőm arra kért, hogy egy olyan szakdolgozatot írjak, ami átfogó képet ad a modulfejlesztésről, plusz írnom kell egy saját modult, lehetőleg olyat, ami még nem létezik a "piacon".

A problémám az, hogy modulfejlesztésben abszolút kezdő vagyok. Ehhez keresek jegyzeteket, segítséget több-kevesebb - sajnos inkább kevesebb - sikerrel. Angol leírásokat is találtam, de az angol nyelvi ismereteimmel kicsit hadilábon állok.

Ezt a topicot azért nyitottam - és ezúton is elnézést kérek azért, ha már létezik ilyen, vagy ehhez hasonló -, hogy összegyűjthessek minden használhatót a Drupal modulfejlesztésről. Mindenféle ötletet, segítséget, leírást, jegyzetet szívesen fogadok, akár konkrét modul ötleteket is, illetve szeretném a segítségetek kérni abban, hogy én is megtanuljam, és elsajátíthassam a modulfejlesztést - legalább egy egyszerű modul megírásának szintjéig.

Előre is köszönöm a segítséget!

Laza képe

Nem elkeseríteni akarlak, de angol nélkül nem fog menni.
A magyar közösség kiváló, a drupal használatához szinte minden elérhető magyarul, sőt. Azonban kifejezetten a modul fejlesztés nem, főleg azért nem, mert az informatika nyelve az angol, a hibaüzenetek angolul jelennek meg, a függvények angolul vannak stb, tehát magyarul rengeteg többletmunkát jelentene fejleszteni.

1
0
Dead-End képe

Az angolt beszélem egy bizonyos szinten, de nem vagyok profi benne. Tanultam, és nyilván a számtechben, a programozásban elkerülhetetlen, így - ha tanulom, ha nem - folyamatosan "ragad" rám. :) Vagyis bizonyos angol nyelvű leírásokkal simán megbirkózom, de biztos van köztük olyan, amibe beletörik a bicskám. :)
Lényeg a lényeg: bizonyos szintű angol tudásom van. :)

0
0
Sk8erPeter képe

Csatlakozom, ezenkívül ajánlanám a következőt Drupal 7-es modulfejlesztéshez:

Todd Tomlinson, John VanDyk: Pro Drupal 7 Development, 3rd Edition
http://www.apress.com/9781430228387

Itt összegyűjtöttem még egy-kettő hasznosat (általános témákban is Drupallal kapcsolatban) Prohardveren:
http://prohardver.hu/tema/drupal_portal_fejlesztes/index.html

========================

SZERK.:
bocsánat, na ez epic fail lett.
Ez volt az új kommentár a topicban, nem figyeltem, nem görgettem lejjebb, és azt hittem, maga a topic is új. Bocsánat, kicsit keveset aludtam.
Viszont hátha hasznos lesz valakinek a szakirodalom.

0
0
pp képe

http://api.drupal.org/ - különös tekintettel a mintapéldákra.
http://drupal.org/contributors-guide - "Module developer's guide" rész "Drupal coding standards" és "Writing secure code" különösképpen átnézendő.
http://drupal.org/project/examples - izgi minták.

konkrét kérdésekkel jöhetsz ide is(új téma új téma és általános témákat kerüljük, mint amilyen ez is. :)) de a #drupal.hu irc csatorna is tárt karokkal vár.

Természetesen amin van egy kis jártasságod irány a nemzetközi élet, az issue queue és a kódsprintek. (ja és nyelvgyakorlásnak is jó lesz...)

pp

1
0
Dead-End képe

Jegyzetek, írások terén a hivatalos Drupal oldalakon már kutakodtam. Plusz beszereztem egy ilyet: Learning drupal 6 module development PDF. Ez jónak tűnik, csak itt-ott talán kicsit gyors (na, meg a nyelvgyakorlás... :) ), úgyhogy a megemésztése picit nehézkes.

Konkrét kérdés, illetve konkrét modul... Eddig egy ötletem van. Találtam egy olyat, hogy Wordpress import... Ennek a blog.hu verziójának megvalósítására gondoltam. Más blogportál is szóba jöhet, a blog.hu-t azért emeltem ki, mert azt a rendszert ismerem, használom.
A modul tudja a posztokat "áthúzni" írás típusokba, továbbá minden íráshoz a kommenteket. Ez a minimális tudás, amit kiróttam neki. :)
Egyébként ötleteket is szívesen fogadok a konkrét modulokra is.
Nem szándékozom új topicot nyitni a jövőben, minden (a témához kapcsolódó) dolgot ide várok. :)

Az IRC-et pedig majd meglesem. ;)

Hamarosan nekiülök a fejlesztés kitanulmányozásának, akkor majd lesznek konkrétabb kérdéseim is. :)

A linkeket köszönöm! :)

0
0
nevergone képe

Nem szándékozom új topicot nyitni a jövőben

Akkor javaslom, hogy szokj rá, itt legalábbis.

0
0
Dead-End képe

Ezzel azt szerettem volna elkerülni, hogy több - esetlegesen felesleges - topicot nyitok. Persze a kérdéseim előtt szétnézek, találok-e adott kérdésre választ, topicot, és ha nem, akkor megnyitom.

0
0
Laza képe

támogatom az ötletet, úgyis én is tervezek egy ilyen migrációt, de tényleg nyiss a kérdéseidnek új témát.
ez itt egy tudásbázis, minden kérdést külön kezelünk, hiszen ha valaki rákeres valamire, sokkal könnyebben megtalálja.

0
0
kkwx képe

Nekem is hasonló a szakdolgozatom, és most szenvedek vele, bár már a végén járok, hála a a Drupal.hu segítőkész tagjainak :). Egy szobafoglalási rendszert alakítottam ki.
Ha gondolod írj nyugodtan és segítek amiben tudok (az alapokat el tudom magyarázni, és ha valami űrlapot készítesz akkor azt is) :).
Sőt, ha végzek tervezek egy egyszerű, de lényegre törő leírást készíteni a modulkészítés alapjairól, az majd kifejezetten hasznos lesz, ha valakinek hasonló gondjai vannak mint neked, vagy nekem voltak anno :).

0
0
Dead-End képe

Ha esetleg tudunk valahogyan privátban kommunikálni, az talán jobb, könnyebb, gyorsabb, egyszerűbb lenne. :)

0
0
kkwx képe

persze, nyugodtan írj nekem e-mailt ([email protected]) és segítek amiben tudok :)

0
0
nagya1 képe

Szia,

Sőt, ha végzek tervezek egy egyszerű, de lényegre törő leírást készíteni a modulkészítés alapjairól

Érdeklődöm, hogy publikáltál-e valamit ebben a témában?
Előre is köszönöm a válaszodat!

0
0

Nagy Attila