Rövid webcímek localhoston

Anonymous képe

Sziasztok!

Localhoston próbálkozom a Drupallal, de a "rövid webcímek tesztjének futtatása" nem fut le. Hol tudom a modrewrite-ot beállítani - ha ez lenne esetleg a probléma?? Vagy mit kellene tennem??

Köszi!
zsorka

nevergone képe

Nem sok mindent árulsz el, pl. azt sem, hogy milyen operációs rendszeren milyen nevű és verziójú webkiszolgálóval próbálkozol, milyen beállításokat használsz, esetleg milyen megoldásokkal próbálkoztál eddig?
Így marad az, hogy olvasd el a hozzá kapott dokumentációt, esetleg használd a Google -t.

0
0
pp képe

Nehéz válaszolni, mert nem tudjuk a webszerver típusát és verzióját.

rewrite és AllowOveride (ALL) kulcsszavakra keress.

pp

0
0
Anonymous képe

Apach 2.2.3, AppServ alá van felrakva a Drupal (Windows op.rendszer). Megtaláltam a httpd.conf file-t, átírtam az AllowOverride-ot All-ra, de még mindig nem tudom engedélyezni a rövid webcímeket. A teszt futtatására kattintva csak az AppServ bejelentkező oldala (vagy valami ilyensmi) jelenik meg.

0
0
Hojtsy Gábor képe

Ahogy PP írta, a rewrite a másik kulcsszó. Ezzel még nem foglalkoztál. Az Apache rewrite modult kellene bekapcsolni. Ehhez lehet, hogy két sor elől is el kell venni a komment jelet a httpd.conf-ban.

0
0
zsorka képe

Köszönöm a segítséget!

zsorka

0
0
tesla képe

Hát vért izzadtam, mire sikerült összeszednem, hogy melyik fájlban, mit kell módosítani. Egyszerűen nem értem, hogy miért nincs összeszedve ez rendesen egyik oktató videóban vagy fórumban sem. És hogy miért kell mindent átállítgatni ahhoz, hogy a Drupal feltelepítése után neki tudjak állni végre dolgozni? Miért nem eleve így vannak beállítva a fájlok, ha ezeket a módosításokat mindig végig kell küzdeni?! Biztos meg van a nem praktikus oka.

Szóval két helyen kell a módosítandó fájlokat keresni: az első, ahova az Apache, MySQL, stb lett feltelepítve, a második pedig a tetszőlegesen választott drupal könyvtár, amibe a honlap fájljai lettek másolva. A sorokat módosított formában a #-ek elhagyásával (tehát amilyenre módosítani kell) tüntettem fel. Kettős zárójelben az én megjegyzésem olvasható ((azt ne írd oda!)). Ja, és természetesen az Apache szervert újra kell indítani!

C:\xampp\apache\conf\httpd.conf
---------------------------------
 
LoadModule rewrite_module modules/mod_rewrite.so
 
AllowOverride All ((ezt akár több helyen is))
 
 
C:\xampp\apache\conf\extra\httpd-vhosts.conf
----------------------------------------------
 
<VirtualHost *:80>
    ServerName drupal
    DocumentRoot "D:/honlapok/drupal/"
</VirtualHost> ((innentől kezdve elég a böngészőbe beírni annyit, hogy drupal))
 
<Directory "D:/honlapok/drupal">
    Order allow,deny
    Allow from all
</Directory>
 
 
D:\honlapok\drupal\sites\default\settings.php
-------------------------------------------
 
# $base_url = 'http://www.example.com'; ((na ez az, amit localhost-nál nem kell módosítani!))

 
D:\honlapok\drupal\.htaccess
----------------------------
 
RewriteBase /
0
0
pp képe

Egyszerűen nem értem, hogy miért nincs összeszedve ez rendesen egyik oktató videóban vagy fórumban sem.

Mert nem lehet. Nem lehet, mert más az oprendszer, mások az eszközök és mások a beállítások is.
A http://tanarurkerem.hu/drupalmozikonyv/telepites oldalon van egy kezdeményezés, csak annyira változékony minden, hogy minden évben nincs erőm újra és újra megcsinálni. Pláne úgy nincs, hogy nem is használok Windowst már évek óta. Ja és a legújabb XAMPPpal nem fog menni egyáltalán szinte semmi se. Legalább is momentán.

És hogy miért kell mindent átállítgatni ahhoz, hogy a Drupal feltelepítése után neki tudjak állni végre dolgozni? Miért nem eleve így vannak beállítva a fájlok, ha ezeket a módosításokat mindig végig kell küzdeni?!

Mert két külön dolgot telepítesz. Van egy gyakorló tesztkörnyezeted XAMPP és egy ettől teljesen független tartalom kezelőd a Drupal. Az XAMPP-ot meg nem fogják úgy megcsinálni, hogy Drupallal menjen, mert akkor ezt joggal elvárhatná a többi keretrendszer és tartalomkezelő rendszer készítője is az XAMPP fejlesztőitől. Mert ott gyaníthatóan teljesen mások a beállítások.

A Te leírásodból is kimaradt, hogy a c:\??\??\drivers\etc\hosts fájlba fel kell venni a következő sort:

127.0.0.1 drupal

(Ne kérdezd, hogy hol van ez a fájl, mert nem tudom. Nálam a /etc/hosts helyen pihen már évek óta)

Egyébként
- miért nem a virtualhost config fájljába teszed az AllowOverwrite ALL direktívát?
- miért ne lehetne értelmesen beállítani a $base_url-t "drupal"-ra?
- miért is kéne módosítani a .htaccess-ben található RewriteBase direktívát ilyen beállításoknál?
- egyáltalán érted mit miért csinálsz?

Egyébként tényleg nem értem, hogy ha ilyen problémáid vannak akkor miért nem használsz egy összecsomagolt rendszert mint amilyen az Acquia Stack Installer: http://acquia.com/downloads

pp

0
0
Nagy Gusztáv képe

Én XAMPP-ot használok, és csak a
LoadModule rewrite_module modules/mod_rewrite.so
sort kellett megjegyzésből kivenni. Semmi több.

0
0

Nagy Gusztáv

tesla képe

Persze, hogy értem, hogy mit miért csinálok, hiszen a http://drupal.hu/kezikonyv -ben, a http://tanarurkerem.hu -n és a http://nagygusztav.hu -n minden szépen le van írva és meg van magyarázva. Ezekről a helyekről szemezgettem össze, hogy mit hogyan és miért kell módosítanom. Bevallom, sokszor elvesztettem a fonalat, nem vagyok hivatásos programozó, de ettől még hülye sem. És gondolom ezzel nem vagyok egyedül. Szóval, ha már megizzadtam vele, legalább legyen egy helyre összegyűjtve, hogy másnak legközelebb még könnyebb legyen "hozzáolvasni valót" találnia a kézikönyvekhez, videókhoz. Szívből köszönöm ezúton is a sok segítséget!

Egy Windows és localhost esetén szükséges fájlmódosítás tényleg lemaradt. De hát az ember sohasem lehet elég alapos! ;)

C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts:
((egy új sorba a végére, drupal szó ip-címhez rendelése a böngészőnk számára))
 
127.0.0.1 drupal
0
0
aboros képe

lehet, hogy másoknak nincs is d: meghajtója, csak úgy példáulnak.
vagy mondjuk nem a c: gyökérben van az xampp telepítve. másik példáulnak.
vagy mondjuk tökre nem vindózos és mint olyan nem is xamppot használ..

én pl letöltöttem a mamp -ot, felraktam és tadaaa, mennek a rövid vebcímek hibátlanul, mindenféle szerkesztés nélkül is. ha saját hostokat akarok, akkor nyilván fileokat kell szerkesztenem hozzá, nincs beírva előre a konfigba az én rendszerem összes mappája. :)

azért nincs általános leírás, mert olyat nem lehet készíteni. illetve amennyire ezt általánosan le lehet írni, annyira le is van írva a readme.txt -ben. :)

0
0

-
clear: both;

aries képe

Nem vagyok híve az ilyen „0-ról” oktatóanyagoknak. Fokozatosság kell, mert a Te leírásodból is érződik, hogy nem tudod, hogy mit miért csinálsz, és ha instant megoldásokra vágysz, akkor nem is fogod tudni. Mindez egy dolog, de aztán jönnek „kattintottam mégsem megy” típusú kérdések, amire nem fog senki válaszolni és mi leszünk a szemetek. Bár a Drupal nem bűntet úgy, mint egy sportmotor, ha nem futod le a szükséges köröket, mégis érdemes betartani a fokozatosság elvét.

Csak lassan, szépen,
gondosan mászd meg, csiga,
a Fuji hegyét. – Kobayashi Issa

0
0
tesla képe

Igazatok van! Én csupán abból indultam ki, hogy mi lett volna nekem nagy segítség az első lépéseknél. És láss csodát: most, 2-3 hét eltelte után, miután átvariáltam a honlapjaim könyvtárait a gépemen, ide jöttem vissza, hogy megnézzem melyik fájlokban kell módosítanom, hogy újra működjön a localhoston a Drupal. Szóval, ha ez nekem segítség, akkor egyszer valaki másnak is az lesz, aki tisztában vele, hogy a C: nem csupán egy visszafelé mosoly és tud teliszáj D: vagy kapafog E: vagy bánom is én mi nem lenni...

0
0
aboros képe

és akkor semmilyen fájlokat nem kell szerkesztened, ráböksz, hogy új site, beírod az adatokat és mindent elintéz a stack installer még fel is telepíti a drupalt.
http://acquia.com/downloads
értelem szerűen a vindoz verziot használjad.
persze ez acquia drupalt fog felrakni, de az miért is probléma, hogy előre be van állítva az a 200 apró kis dolog amit amúgyis mindig beállítasz? ;) (csak példáulnak mondtam a 200)

0
0

-
clear: both;