nyelvi domain

makgab képe

Üdv!

Ha adott egy site, pl. domain.com (angol) és a német domain is ide van irányítva (ugyanaz az IP), pl. domain.de, akkor azt hogyan célszerű Drupal-ban lekezelni, hogy a google is beindexelje a német változatot?
Bár sok értelmét nem látom, hogy pl. a német domainhez a .com-os (angol nyelvű) tartalmakat indexelje be.

Drupal verzió: 
Nagy Gusztáv képe

Szerintem semmi jelentősége nincs annak, hogy ugyanazon az ip-n van-e két oldal. A Google domainhez rendeli a tartalmat. Én nem látok semmi problémát.

0
0

Nagy Gusztáv

makgab képe

Tehát a kérdés általánosan, hogy többnyelvű oldalt hogyan célszerű kialakítani, hogy a Google is beindexelje a nyelvekhez tartozó domainek tartalmait.

Jelenleg a .htaccess-ben van beállítva egy "301 moved..." átirányítás a német domain-ről a .com-ra. Ezt a Google nem is indexeli be. Érthető.

Arra gondolok, hogy a többnyelvűséget i18n modullal kellene megoldani.
Valamint ahhoz, hogy a Google beindexelje kellene pl. egy metatag modul (seo). Bár még a metatag nem kezeli (teljesen) a többnyelvű lehetőséget - ha jól olvastam. Többen jelezték már a fejlesztőknek az i18n támogatást.

Ez még nem működik a metatag modulban (i18n support), vagy csak én nem látom(?).

0
0
Sk8erPeter képe

Tehát a kérdés általánosan, hogy többnyelvű oldalt hogyan célszerű kialakítani, hogy a Google is beindexelje a nyelvekhez tartozó domainek tartalmait.

SEO-szempontból nem biztos, hogy jó, ha külön aldomainekre vagy teljesen különálló domainekre bontod az oldalt nyelvek szerint. Ezzel kapcsolatban pont én tettem fel egy kérdést a Prohardver SEO-topicjában, érdemes elolvasnod az eszmecserét:

http://prohardver.hu/tema/kereso_optimalizalas_seo/hsz_336-338.html

BoGyesz_24 írja:

Van elonye es hatranya is a subdomaineknek, de a tapasztalatom az, hogy akkor eri meg a subdomain strukturat kovetni, ha sok es eros linket tudsz szerezni mindegyik subdomainre, mivel a Domain Authority (DA) es trust nem oroklodik a root domaintol automatikusan. Miert nem?
Egy jo pelda erre a Wordpress. Ha inditok egy oldalt a biztositas.wordpress.com cimen, akkor ez az oldal nem fogja megkapni a wordpress.com root domain DA100-as ertekenek toredeket sem. Rengeteg WordPresshez hasonlo oldal van, ahol barki barmilyen oldalt indithat a subdomainen es a root domain adminok nyilvan nem vallalnak feleloseget es garanciat a subdomaineken publikalt tartalomert.
A te esetedben sem egyertelmu a kereso szamara, hogy az oldalam.hu az milyen kapcsolatban van a kulcsszo.oldalam.hu oldallal.
Ahol van link budget, ott nem problema, de ha egy kis oldalrol van szo, akkor en a mappa elrendezest javasolnam, mert a oldalam.hu/kulcsszo mappa meg fogja kapni az oldalam.hu root domain minden DA es trust erteket.
Tehát egy kisebb oldal jobban jár az /en /de /es, stb almappákkal, mivel azok automatikusan megkapják a root domain Domain Authority előnyeit. Webmaster Tools-ban be tudod állítani, hogy a .com domain melyik almappája melyik országra vonatkozik.

A Metatag pedig a changelog szerint támogatja az i18n és Entity Translation modulokat is:
http://drupalcode.org/project/metatag.git/blob/f5e42fe45d7b8d94b40954517...

2
0
makgab képe

Értem. Tehát jobb az almappás megoldás a seo szempontjából:
domain.com/en
domain.com/de
..stb.

Ha már létezik a domain.de (és a tulajnak kell), akkor kivenném a "301 moved..." átirányítást. Felesleges és inkább a sites.php-ben célszerűbb akkor már beállítani a .de domain-t. Nem?
Bár a .de domaint így se nem biztos hogy a google beindexelni.

--------
A metatag beállításokat le lehet fordítani az admin/region/translate/translate-ben, de a fordítás nem jelenik meg az oldal forrásában (csak az erdeti kulcsszavak). Legalábbis nálam (cache clear). Vagy nem jól csinálom?

0
0