nekem lassan megy a drupál

bekesi képe

Sziasztok!

A lassan történelemnek nevezhető 5x5 portálommal van egy elég komoly probléma: sokszor lelassul, de rendesen.
A tárhelyszolgáltatóm (1B telekom) azt mondja, hogy a processzorok teljesítményét veszi túlzottan igénybe a drupal. Nem vagyok szakember, de mint információt szeretném kérdezni, hogy találkoztatok-e hasonló lelassulással és kapásból mire gondolnátok?

A mai nap 5000 címre ment hírlevelem, és egy csomó linkeléssel teletűzdeltem, közben ismét lelassult, erre a szolgáltatóm áttette egy másik szerverre,,ahol meg nem látszik most, szétdobom az agyam.

Először Titeket kérdeznélek meg, hogy jellemző hiba-e ez és mik lehetnek a gyógymódok

Kösz Békési Béla

CsatolmányMéret
Kép ikon drupalcpu.png57.52 KB
Illyés Edit képe

Statistics, search, tracker modulok elég nagy étvágyúak, nagyszámú hírlevél szintén okozhat problémát. Meg még kismillió tényező ;) Lehet próbálkozni a következőkkel:

  • Throttle (Visszafogó) modul
  • Teljesítmény beállítások (/admin/settings/performance oldalon)
  • Hírlevél kiküldésekor kikapcsolod a statisztikát, követőt
  • Szolgáltatónál előfizetsz egy garantált CPU csomagra (VPS)
  • Szolgáltatót váltasz

A Devel modullal is érdemes nézelődni, hogy van-e valahol feltűnően lassú adatbázis lekérdezés, és mi okozza.

0
0
pp képe

A tárhelyszolgáltatóm (1B telekom) azt mondja, hogy a processzorok teljesítményét veszi túlzottan igénybe a drupal. Nem vagyok szakember, de mint információt szeretném kérdezni, hogy találkoztatok-e hasonló lelassulással és kapásból mire gondolnátok?

Tervezési hibára.

Hány levelet küldesz ki egyszerre? (simplenews-t használsz talán, mert annak van egy ilyen beállítása, amit érdemes minél kisebb számon tartani, hogy ne terheld túl a rendszert.)

Gyorstárazás be van kapcsolva?
Visszafogó be van kapcsolva?
Hány modul van feltéve? (a nem használtakat kapcsold ki.)

pp

0
0
aries képe

Szia!

A ?túlzottan? és a ?lassú? fogalmak elég relatívak. Tudni kellene milyen gépen (gépeken) fut az oldal és nagyjábó hány oldalletöltés van egy percben átlagosan. Mivel A nyitóoldal másfél mega, ezt valaminek elő is kell állítani, ez nem kevés adat. Arra azonban kíváncsi vagyok, hogy hogyan méri a szolgáltatód objektíven a CPU-használatot. (Régóta keresek rá megoldást.)

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
bekesi képe

Hírlevél: félreérthető voltam, egy teljesen más helyről küldtem hírlevelet, mely hírlevél tele volt az 5x5 különböző helyeire mutató linkkel.
Köszi mindenkinek a segítséget, Jani, az információ az 1B telekomtól származik, ( http://www.1btelekom.hu/kapcsolat ) akik azt mondták, hogy le is fotózták a processzorok és a drupál különös nászát.
Kösz mégegyszer.

0
0
Illyés Edit képe

Láthatnánk azt a fotót?

0
0
bekesi képe

Küldtem egy levelet az 1b telekomnak, remélem sikerül megkapni a képet, hátha kicsit előrevisz.
Kérdésem: jellemző tulajdonsága a drupálnak ez, vagy a szolgáltatónál lehet ezen segíteni?

0
0
Illyés Edit képe

Jellemző tulajdonsága a szolgáltatóknak, hogy szeretik mesékkel etetni az ügyfeleket. Bár ez a "lefotóztuk a Drupal és a processzor nászát" kétségkívül egy új minőségi kategória.

A magam részéről nem vagyok egy nagy pornófogyasztó, de most majd' meghalok a kíváncsiságtól úgyhogy küldjed légyszi a szexképeket az info kukac oriola pont info címre email mellékletként. Azonnal felteszem őket ide, az egész közösség épülésére.

0
0
bekesi képe

sorry, ne kövezd meg a szolgáltatót, a fenti kifejezés az én írói munkásságom terméke, talán Freud rámkacsintott, tudta, hogy ma a feleségem közeledő kérését (kérését?) : csináld meg a ruhaszárítót!!! egy: -bocsáss meg, most nekem fáj a fejem! kezdetű mondatban utasítottam el. copyright :)
Ezért a kérdéses fotót egy már nem nagyon olvasott cikkemhez mellékeltem, amit talán azért érdemes elolvasni másnak is.. :)

0
0
aries képe

Abból a képből csak annyi látszik, hogy sokan nézik egyszerre az 5x5-öt. Ha megnézed, a hokipart és a funnyjok felhasználók php scriptjei is esznek annyit memóriát (RES oszlop), mint a többi Drupal script. Csak a Te oldalad népszerűbb :)

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
bekesi képe

Hát, ez jólesett... már a dícséret... átrakják másik, üres szerverre, és talán kiderül, mi a gáz...Lehet, hogy azért, mert néha sokan vannak rajta? a fene tudja...a házépítéshez jobban értek. Kösz mindenkinek. Sziasztok

0
0
parazergerr képe

Hellosztok!

A szolgáltató nevében írok. Először a szolgáltató nem az 1b telekom kft, hanem az 1kb kft, de mindegy.
Második dolog pedig, az oldal látogatottságáról, hogy azt a képen is látható 45ös szerver loadot úgy sikerült elérnem , hogy egy firefox ablakban megnyitottam 6-8 példányban az 5x5 oldalt. Így egy stabilnak mondható 4-6 os szerver load felszaladt másfél perc alatt 50-re. Nem is azt modanám hogy konkrétan a drupállal lenne problémánk, mert számos drupálos oldal fut még a szerveren, egyikkel sincsen probléma. Szóval az, hogy megnyitom néhány példányban az oldalt, az nem tudom miért látszik meg egy 2 xeon processzoros hp szerver teljesítményén? Mellesleg memóriából is 5 giga van benne, amiből átlag 1 környékén használ a szerver, szóval abból vihet amennyit csak akar.
Jelenleg áttettük az oldalt egy üres gépre. Most a szerver 1,24es szerver loadot mutat.

0
0
aries képe

4-6 -ös load 400%-600%-os túlterheltséget jelent. Egy bizonyos load után a terhelés meredeksége az exponenciális függvényéhez közelít. A csatolt képen az az érdekes, hogy a CPU idle 50%, azaz félgőzzel működik, nem lehetetlen, hogy vmelyik másik alrendszer, pl. a merevlemez a szűk keresztmetszet. (Memóriából én 5 helyett 4-et látok, de nem véletlenül vagyok szemüveges. :) )

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
parazergerr képe

Nos, jelezném 4 cpunál a 4es szerver load az pontosan 100%ot jelent, azaz egységnyi idő alatt egységnyi feladatot tud ellátni. Ezért is van az, hogy nem örültünk mikor 50es számot látunk ott.
A merevlemez az valóban okozhat problémákat, de akkor a többi user esetében is okozna, nemcsak ez az egy oldal esetében.

A memóriára meg csak annyit, hogy swap valóban 4 giga van benne, de aktivan használható ram ... add össze kérlek a fölötte levő sorban levő számokat.. akárhogyis nézem az 5 giga.

0
0
aries képe

3240+346+172+112+322 = 4192, de nem ez a lényeg. Azt, hogy két processzoros, nem figyeltem, de onnantól, hogy alapjáratban 100-120%-on jár a gép nekem az jön le, hogy ha megnyitod még párszor az oldalt, bekaspcsolva egy fasterfox-ot akkor egy képekkel tarkított nagyméretű kezdőlapnál akár 80-100 új httpd is forkolódik, ami odavághat. Mindenesetre Te látod azt, hogy mekkora a forgalom, a kezdőoldal letöltéséhez hány httpd folyamat indul, mennyire reális az a terhelés. A devel modullal egyébként szépen látszik, hogy milyen sql utasítások hajtódnak végre és az üres gépen lehet tesztelni az oldal generálásához szükséges időt is.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
parazergerr képe

A memória tekintetében tényleg elszámoltam magam, bocs.
Viszont most, hogy az új gépről fut a cucc, a régi gép szerver loadja teljesen frankón 3 és 6 között van ismét... az újé meg 0,4 fölött még nem volt.
Egyelőre úgyfest most ez megoldotta a problémákat.

0
0
bekesi képe

egy régi zsengém olvashatjátok itt, csatoltam a fotót, ne lőjjetek le érte, wordben.
http://www.5x5.hu/node/1582

0
0
Illyés Edit képe

A csatoltam a képet a témaindítóhoz, a szerver guruk majd kielemzik, hogy mi van rajta ;)

Egyébként ilyen jellegű problémákra a Hup.hu-n szokták a legtöbb okosságot mondani, esetleg ott is fel lehet vetni a kérdést.

0
0
snufkin képe

van egy igen tekintelyes handbook oldal a drupal eroforrasigenyevel kapcsolatban a drupal.org-on

http://drupal.org/node/2601

illetve ajanlanam a kovetkezo oldalakat:
http://drupal.org/node/129872
http://drupal.org/node/141187

0
0
bekesi képe

Sziasztok!

Sikeresen átrakták egy másik szerverre, ahol kisebb nehézségek után ragyogóan, gyorsan megy az 5x5.
Köszönöm a segítségeteket, remélem nem lesz gáz.
Üdv: Békési Béla

0
0
snufkin képe

mindazonaltal tanulsagos lett volna egy kicsit tobb debuggolas, devel modul vizsgalata...

0
0
dorion képe

Senkinek nem tünt fel az 5db zombie process?!?

Egy szerveren, de még egy desktop gépen sem elfogadott a zombie processek látványa. Nem feltétlenül de nagy valószínűséggel ezek is okzhatják a szerver lassulását!

A processor terhelés önmagában nem sokat mond, mivel a emeltte lévő time értéke másodpercben nem is mérhető, szinte biztos hogy nem az 5x5 php processze a ludas.

0
0
aries képe

A képen nincs zombie process.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
andrew képe

jobb felső sarok, az összesítésben...

0
0
aries képe

Tényleg, valóban nem tűnt fel, de ez normális, ha utánanézel. Már régóta automatikusan átveszi az init az ilyen folyamatok szülői státuszát, és így meg tudnak szűnni létrejöttük után pár másodperccel ezek a folyamatok is.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
dorion képe

Átalában igazad lehet, de előfordul(hat)nak bizonyos esetek amikor nem ez történik, ekkor van baj. Persze ezt egy állókép alapján úgy sem tudjuk eldönteni, hogy a probléma krónikus-e.

0
0
aries képe

Túl sok vizet nem zavarnak, cpu-t, memóriát nem foglalnak, csak a folyamatleíróban bolyonganak még.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
Krisz képe

Sziasztok!

Néhány hete ismerkedek a drupallal, egy gyakorlatilag alap rendszert, alap beállításokkal feltettem a szolgáltatómhoz.
Néhány perc múlva szóltak, hogy sokszoros túlterhelést okozott az oldalam. Ez időben csak kattintgattam a rendszeren, alap beállításokkal próbálkoztam. Rajtam kívül nem tudta más ezért csak egyedül lehettem az oldalon.

Találtam néhány infót a neten, sorra próbáltam őket, pl.: InnoDB -re konvertáltam a táblákat, de a lassulás fennáll továbbra is sajnos :-(

Mit nézzek, esetleg mit kellene látnotok, ahhoz, hogy segíteni lehessen a problémán?

Köszi szépen! Üdv, Krisz

0
0
nevergone képe

Kérlek indíts a kérdésednek új témát, ahol pontosan leírod a problémádat, milyen tárhelyet és külső modulokat használsz, stb.

0
0