Miért jó, ha egy Node dátuma megadható a múltban, vagy a jövőben?

Anonymous képe

Sziasztok!

Miért jó az, hogy egy tartalom bevitelkor megadhatok olyan dátumot, ami csak eszembe jut? Lehet az akár a múltban, vagy a jövőben.

Nem az lenne a jó, ha ott valós érték szerepelne?

Ugyanígy nem tartom jó ötletnek, hogy ha beírok egy tartalmat, akkor megfelelő jogosultsággal akár más nevében is megtehetem, ha annak a nevét írom oda.

A Windows XP-ben - meg van az oka miért ezt a példát hozom - a rendszergazda törölni tudja egy felhasználó jelszavát és akkor be tud lépni a nevében, de legalább a jelszavát nem tudja megfejteni, tehát a következő belépéskor a felhasználó tudni fogja, hogy valami történt, mivel nem tud belépni a régi jelszavával.

Itt, a Drupalban viszont úgy lehet más nevében írni valamit, hogy az akár ki sem derül.

Tudom, egy rendszergazda az a személy, akiben meg kell bíznunk. Én megbízom magamban, biztos nem is tennék ilyet, de mi a fenének van ez a két lehetőség?

Drupal verzió: 
eMeLA képe

csak

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

scorchio képe

Ez alapvetően egy szoftverdizájn-beli kérdés. Minden tartalomkezelőben, amit ismerek, hasonlóan működik a dolog.

Alapvetően ha te adminisztrátor vagy, akkor jogodban áll eldönteni, hogy az adott írást mikor ki csinálta. Nézz meg mondjuk egy fórummotort (pl. phpBB-t), hogy a teljeskörű adminok milyen jogokkal bírnak! Bárkinek a hozzászólásaiba bele tudnak nyúlni és bele is KELL tudni nyúlniuk, ha mondjuk épp nem megfelelő tartalom kerül ki.

Miért jó ez?

  • Tartalmaknál dátum: mi van akkor, ha felújítasz egy régi weboldalt, hogy kicseréld ButaCMS rendszeredet a Drupal-ra? Értelemszerű a cikkek szerzésének régi dátumait megadni, amikor (kézzel vagy scripttel vagy...) átemeled a cikkeket, hiszen akkor készültek. Jövőbeli dátumra túl sok életszerű példát nem tudok mondani. Mondjuk lehet olyan szükséglet, hogy egy bejelentés dátumát előre ki lehessen tűzni és már azelőtt el lehessen kezdeni dolgozni rajta. Pl. írsz egy cikket, hogy csodálatos szoftvered új, v24.0 változata milyen szolgáltatásokat tartalmaz és mennyire jó, aztán bedátumozod 2022. március 11-re. Egyelőre nem teszed közzé, majd, ha már ott vagy, hogy... :D
  • Szerzők: Végy egy weboldalt, ahol fenn kell tartani oktatóanyagokat, leírásokat és folyamatosan frissíteni kell azokat. "Béla" csinálja őket, aztán "Béla" megunja és úgy gondolja, hogy csinálja más. Talál egy tehetséges személyt, "Lujzát", aki nagyon jól ellátja majd "Béla" korábbi feladatát. Az admin átírja a cikk szerzőjét Lujzára és "Lujza" csinálhatja a dolgát. (Persze az, ha eleinte meg lehet osztani kettejük között a szerkesztés jogát, vagy ha szerkesztői csoport van stb., az jobb opció lehet, de érted a lényeget szerintem.)

Összefoglalva: a lehetőségek és az etika két különböző dolog, konyhakéssel is lehet embert ölni, de alapvetően nem erre használjuk.

0
0

Adamek Zoltán aka Scorchio | http://zoltanadamek.com

vacati képe

Mekkora különbség két hozzászólás között... a stílus maga az ember, ahogy mondani szokták.

Igen, értem amit írsz és persze többnyire elfogadható, bár ha másik személy vesz át egy feladatot, attól még a régi személy által írt tartalom szerzője nem változik, tehát miért kellene átírni Lujzára?!

A dátum automatikusan belekerül a tartalomba, amikor készül és ott statikusan megmarad. Ha egy új helyre, vagy rendszerbe kerül a tartalom (feltéve, hogy olyan egyszerű áttenni a tartalmakat és nem kell egyenként), attól még a dátum az marad, ami az eredeti volt. Szerintem.

Mindegy, van ez a lehetőség.

0
0
scorchio képe

Azért kellhet átírni, mert mondjuk ha vannak olyan jogosultságok, amiket csak a cikk tulajdonosa kap meg, akkor azt az új tulajdonosnak is át kell vennie.

Ha egy új helyre, vagy rendszerbe kerül a tartalom [...], attól még a dátum az marad, ami az eredeti volt. Szerintem.

Egyáltalán nem biztos ez. A tartalmi - mondjuk - HTML és a dátum két külön mező az adatbázisban, aztán lehet, hogy van utolsó módosítás ideje mező is stb. stb. Legtöbbször pont az lesz az új dátum az új rendszerben, amit szeretnél, hogy legyen, legalábbis ha pl. saját CMS-ből akarsz átemelni adatokat és te írod meg, hogy hogyan kerüljön át, akkor tutira.

0
0

Adamek Zoltán aka Scorchio | http://zoltanadamek.com

pp képe

itt a drupal.hu-n gyakran használjuk ezt a lehetőséget.

Pl. van valami amiről kell írni egy bejegyzést. Ilyen mondjuk a megjelent a Drupal 7. Ez a hír majd csak akkor fog megjelenni, amikor a Drupal 7 megjelenik. Jön valaki elkészíti a hírt és annak vázát, hogy kb. miről kéne szólnia. Ez a hír nem közzétett, csak a linkje megy be az admin listára. Ezután valaki nekiáll és megírja a cikket. Valamikor eljön az idő és közzé kell tenni a cikket. Na Ilyenkor mind a szerzőt, mind a beküldés dátumát át kell tudni írni.

A másol pl. amikor blogbejegyzést írok. Elkezdem, de nincs időm befejezni és ezért nem teszem közzé. Egy két hónap múlva lesz és ekkor befejezem. Na ilyenkor elég gyász, ha ez a nagyobb blogbejegyzés a sok kicsi mögé kerül, amit az adott idő alatt írtam. Ilyenkor szintén jó, ha a létrehozás dátuma az az amit akarok. Erre egyébként még egy modult is írtam. :)

pp

0
0
balazsgabi képe

egy suli oldalán felmerült egy olyan kérdés, hogy galériákat visznek fel és a megjelenés View segítségével időrendben történik. Viszont most találtak olyan fotókat amit a nyáron készített valaki, és ezeket "időrendben" kellene megjeleníteni.

Hát itt is hasznos volt, hogy csak egy dátumot, egy helyen kellett átírni és nem trükközni esetleg a megjelenítéssel.

0
0
chx képe

Definiáld nekem a valós érték fogalmát, légy szíves! Már említette valaki hogy például egy korábban készült fénykép elkészülésének dátuma (valid time) nem fog megegyezni azzal a pillanattal amikor a rendszerbe visszük (transaction time). Ezt a kettőt szép magyar szóval bitemporális adatnak hívjuk. Szintén említették a kollégák hogy a rendszerbe vitel az időtartományt fedhet le.

Aztán tekintsünk egy videót ami időnként (percenként, óránként stb) készült felvételekből áll össze. Ennek mi lesz a "valós értéke"?

Mindenki "imád" multitemporális adatbázist készíteni, az is biztos. Nincs is rá jó megoldás, egy sem :D

0
0