Második Ipszilon előadás, Drupal modul fejlesztésről

dorion képe

Sziasztok!

Ahogy a cím is mutatja egy újabb maratoni előadásra készülök, ez úttal Drupal modul fejlesztésből. Ha a torkom is úgy akarja feb. 20.-án lesz.

Lentebb olvasható az előadás durva vázlata, ezúttal is várom az építő kritikát vagy az esetlegesen kimaradt témák javaslatát.

Egészítsük ki a Drupal-t
Drupal modul fejlesztés
Miért írjunk Drupal modult?
Kódolási szabályok
Az .info fileok
A kampók
A block API
A node API
Az .install fileok
A form API
Telepítsünk
Távolítsuk el
jQuery
Ne lőjünk Ágyúval verébre!
hook_form_alter
Hiba keresés
Gyakorlatok
Fórum: 
Hojtsy Gábor képe

- Először is el kellene mondani, hogy nézzenek körül, nem mindig érdemes sajátot írni. Sok modulban konfigurációval is el lehet érni, amihez esetleg más modult ír (például CCK, Panels, Views). Ezeknél előny, hogy maguktól frissülnek majd később (nem kell saját modult frissíteni), de akkor ki kell várni, amíg ezek megjelennek persze.

- kampók => hurkok

- a block API jó választás kezdésnek!

- én beszélnék / bemutatnám a coder modult is, nagyon hasznos

- a végén mindenképpen beszélni kell a frissítésről, mármint ha saját modult kell portolni későbbi verzióra, bemutatni az ehhez kapcsolódó doksit

- biztonsági megfontolásokra kitérnék: t() az XSS hibák elkerülésére, %d %s SQL-ben az SQL injection ellen, check_output() és társai a szűrőkhöz

Egyelőre ennyi jutott eszembe. Kicsit messzebbre vezet, de lehet "API modulok" használatáról is beszélni, mint a token modul (egyszerűbb, mintha a Views API-t akarnád magyarázni :)

0
0
dorion képe

Köszönöm az építő hozzászólásodat!

Természetesen megakartam említeni, azt hogy nézznek szét a már meglévő modulok között is, de mivel kifejezett kérés volt a Drupal modul fejlesztés mint téma, ezzel nem töltenék sok időt.

A többi meglátásodat viszont megfogadom, valóban kimaradt a fordítható felület készítése és az alap biztonsági megoldások. Az a bajom csak velük hogy ezek még vagy két ilyen előadás anyagát megtöltenék, azonban mindenképp meg kell említsem őket.

A code modult még nem használtam, most viszont akkor kipróbálom és ha dülőre jutok vele mindenkép bemutatom.

Az API modulok, hááát ... Meglátjuk bele fér-e. Mivel valami gyakorlatfélét is kellene tartani úgy mint a multkor nem biztos, hogy belefér.

0
0
Pasqualle képe

ugye lesz megint video?

0
0
dorion képe

Legjobb tudásom szerint lesz, ugyan is ez az egyik feltétele az Ipszilon előadásnak. Ha még sem lenne akkor az késöbb ismétlésre kerül kamerák elött.

Sőt ügye ez élőben is közvetítve van.

0
0
aboros képe

van arra valamilyen mód, hogy ezen személyesen is részt vehessek hallgatóként?
ha nincs akkor ugye lesz videó? ;)

0
0

-
clear: both;

nevergone képe

Úgy tudom, hogy csak a NIIF dolgozói vehetnek rajta részt személyesen, és mindig készül videó.
Én csak annyit kérnék, hogy az előadáson felhasznált egyéb anyagok (pl. prezentáció, vázlat) külön is letölthető legyen. :)

0
0
nevergone képe

Szerintem érdemes lenne inkább elméleti témákat, és kisebb gyakorlati kódrészleteket boncolgatnod egy hosszabb, összefüggő téma helyett. Úgy gondolom, hogy az többet segít, ha inkább kisebb "szilánkok" kerülnek terítékre, amelyeket az érdeklődő (és PHP+MySQL -hez legalább közepes szinten konyító) fel tud használni esetleges problémáinak nem túl triviális megoldásához. Illetve talán még annyi, hogy ezek az emberek valamilyen szinten elboldogulnak már az angollal, szóval talán nem érdemes egy adott függvény használatát és paramétereit mélyebben boncolgatni, ha az a Drupal API oldalán is megtalálható.

0
0
dorion képe

Február 27.-re módosult az előadás időpontja!!!

0
0
dorion képe

Az archívum http://vod.niif.hu/ipszilon20/ weboldalon megtalálható.
Sajnos nem voltam teljesen magammnál a teljes előadás alatt, nagyon megvoltam fázva, remélem tudja majd valaki használni valamire.

0
0
ibis képe

Jók a videók, csak azt nem értem miért folyamatosan téged mutatnak ? :-D
Talán hasznosabb lett volna 95%-ban a kivetítő tartalmát rögzíteni.
Vannak és elérhetőek-e valahol az előadásodhoz tartozó fóliák ?

0
0
nevergone képe

Természetesen, ha veszed a fáradtságot, hogy egy picit kutatkodj.

Első rész:
http://vod.niif.hu/ipszilon20/1513/slide/

Második rész:
http://vod.niif.hu/ipszilon20/1514/slide/

Harmadik rész:
http://vod.niif.hu/ipszilon20/1515/slide/

0
0
ibis képe

http://www.ipszilon.niif.hu/
És ezen oldal alján ezt a linket:
http://www.ipszilon.niif.hu/CMS_drupal.pdf
De ez csak az első előadás anyaga.
Látom te ügyesebb voltál és kapásból a videók letöltési könyvtárában néztél körül.

0
0
dorion képe

Mivel viszonyleg kevés időm volt felkészülni (sok volt a meló :-)) a fólák nem hiszem hogy sokat érnek, de ha nem letöltöd a videókat hanem az 500k vagy 1M linkre kattintva úgy élvezheted az előadást mintha élőben menne.

Ha azomban még mindig kíváncsi vagy a fóliákra elküldöm neked ha adsz egy email-t, de hamarosan fent lesznek azok is az oldalon.

0
0