Lehet-e a Drupal rendszerért pénzt kérni

gakusei képe

Találtam egy weboldalt, ahol a tulajdonosok egy weblaprendszert is árúlnak. Az oldal címe:
http://online-uzlet.com/mit_tartalmaz_komplett_megoldasrendszer.
Az oldalukon fent van az oktatórendszerükből egy részlet http://online-uzlet.com/files/oktatovideo/view/view.html
Ez szerintem Drupal.
Lehet a rendszerért pénzt kérni?

Fórum: 
Illyés Edit képe

Itt elvileg Drupal üzemeltetési szolgáltatást kínálnak, nincs olyan kötelezettség, hogy fel kell tüntetni a rendszer nevét. Egyedül a lap alján található egy mondat, amibe bele lehet kötni:

A weblaprendszer önmagában, oktatási anyag nélkül is megvásárolható!

A szövegösszefüggésből egyértelmű, hogy itt nem a weblaprendszer megvásárlásáról, hanem a weblaprendszer-üzemeltető szolgáltatásra történő előfizetésről van szó. De ilyet valóban nem lehet leírni.

Ettől függetlenül szerintem az ilyen vállalkozással szemben nem lehet jogilag fellépni, és nem is érdemes rájuk energiát pazarolni. Nagy kereslet van Drupal fejlesztők, sminkelők, sőt még Drupalhoz jól értő webmesterek iránt is; okos ember nemhogy titkolja, mivel dolgozik, hanem éppen hogy mindenhol kiírja jó nagy betűkkel. Okos megrendelő meg szétnéz, tájékozódik, mielőtt kiad évi 72.000 forintot weblapra, és magától rájön, hogy neki Drupalra van szüksége.

De azért soron kívül felvettem a honlapot a linkgalériába – mivel azt sem tiltja semmiféle szabály, hogy az efféle vállalkozásokat nyilvános fórumon leleplezzük.

Szerk.: pp alábbi hozzászólásában felhívta a figyelmet arra, hogy az oldal már korábban felkerült a galériába, ezért az új linket töröltem.

0
0
pp képe

A link már egy ideje itt van jelen a Drupal.hu-n. A leírásban a Drupal szó kétszer is előfordul. Valószínűleg az oldal üzemeltetői küldték be. Ami igaz, hogy az oldalon sehol nem szerepel a Drupal szöveg, ez tényleg gáz. A probléma akkor van, ha kérésre nem adják ki a forrást és az adatbázist.

pp

0
0
snufkin képe

A weblaprendszer önmagában, oktatási anyag nélkül is megvásárolható!

A szövegösszefüggésből egyértelmű, hogy itt nem a weblaprendszer megvásárlásáról, hanem a weblaprendszer-üzemeltető szolgáltatásra történő előfizetésről van szó. De ilyet valóban nem lehet leírni.

Miert is? A GPL nem az arusitast tiltja, hanem a kod bezarasat. Ha adjak a forrast az oldallal, akkor eladhatjak, mas kerdes, hogy hulye, aki megveszi.

Egyetlen akadaly, amit latok, az a Drupal, mint trademark viszonyulasa az ilyesmihez.

0
0
aries képe

Ami nincs benne a GPL-ben, akkor az egyéb rendelkezések az irányadóak. Többek közt az, hogy nem értékesítheted külön megállapodás hiányában azt, ami nem a te tulajdonod. Nem adhatatod el a terméknek csak azt a részét, ami a te szellemi tulajdonod a termék többi részétől jól elkülönítve. Ne keverjétek össze a GPL-t a BSD-típusú licenszekkel.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
snufkin képe

Ha GPL-es kodot nem lehetne eladni, akkor nem lehetnenek fizetos linux disztrok. Ha nem hiszel nekem, akkor kerdezd meg a Drupal Associationt. Ne keverjuk az etikat a legalitassal.

(es persze "eladas" alatt nem arra gondolok, hogy kizarolagos hasznalatra/tulajdonra adja el a ceg a kodot)

0
0
aries képe

Ott a terjesztésért fizetsz, nem a termékért. Ez jól látszik a licenszszerződésen is, illetve köztudott, hogy a terjesztésben szereplő szoftverek nem saját fejlesztések és lehetőség van letölteni ingyenesen is, erre minden fizetős distro esetében van lehetőség. Jelen esetben világos, hogy nem erről van szó, hanem arról, hogy úgy állítják be az oldal készítői a terméket és a szolgáltatás, mintha az az ő tulajdonuk lenne (birtokos jelzős szerkezetek). Egy distro esetében mindig világos, hogy az egy terjesztés, egy mutáció és nem úgy állítják be, mintha az az ő operációs rendszerük lenne. Az is kiderül a licenszből, hogy a terméktámogatásért fizetsz. Nagy különbség.

Nem az a baj, hogy valakik pénzt kérnek Drupal szolgáltatásaiért, hanem az, ha a Drupalt a szolgáltatás részének tekinti, amely máshol nem vehető igénybe (amelyre a birtokos szerkezet utal).

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
Désiré képe

Hát nem azért... de ennél már csak az lett volna nagyobb pofátlanság, ha a tanárúrkérem-es videókat linkelné be az oldalra:D:D

(mondjuk akiből ezzel pénzt tudnak kihúzni, az megérdemli...)

0
0

- - -
Juhász Márton

http://juhaszmarton.hu

eMeLA képe

"Ne a weblapszerkesztők vagyonát gyarapítsd!"

Ez kb olyan mint, ne a fogorvoshoz menj ha ki akarod húzatni a fogad, kapd elő a kombináltfogót és nosza rajta. Ha nálunk vásárolod a fogót, az oktatóvideot ingyen kapod tőlünk !

Na jó csak túloztam.

Persze azt is kiírhatták volna: "Ne a weblapszerkesztők vagyonát gyarapítsd", inkább a miénket, merthogy mi olyan weblapszerkesztők vagyunk, akik az mondják: "Ne a weblapszerkesztők vagyonát gyarapítsd!"

Mellesleg ügyes ötlet :))

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

nyuszis képe

Üdv
Nekem is hasonló a problémám. Én általában drupalban készítek oldalt és oda is szoktam tenni, hogy drupal motor van alatta. Az igaz hogy én az alaprendszert teszem általában fel és a feladatot saját modul írásával oldom meg. Így csak az alap drupal licensz vonatkozik rám (azért akad kivétel, pl fckeditor).
Most van egy olyan oldalam, aminél a megrendelő nagyon sokat beleszólt a kinézetbe és így jelenleg nincs az oldalon drupal logo, de még utalás sem. Ha beraknám itt a linkek közé, az mentesítene az alól, hogy megjelenjen a drupal felirat az oldalon?
Érdekelne jogilag és "erkölcsi" oldalról is.
Idővel szeretném a webshop modulom közzétenni, de sajnos még most nem elég szép a kód és nem is túl általános.
Jelenleg nem ebből élek, így időm sincs túl sok a Drupallal foglalkozni.

0
0
aries képe

Ahogy írtam már korábban, nem kell amiatt aggódnod, mert nem jeleníted meg, hogy mi van alatta, erkölcsi oldalról sem. Probléma akkor van, ha a kódod más munkájával vegyül úgy, hogy nehéz kideríteni, hogy melyiket ki írta (sőt, valószínű, hogy az idegen anyag van túlsúlyban) és ezt adod el. Ez az, ami erkölcsileg, jogilag labilis terület, amikor a munkád jól elválik a GPL-es kódtól, az nem.

0
0
vizesnyolcas képe

Most akkor valakit meg fogsz büntetni, mert pénzt kér a Drupal telepítéséért? Én spec kérek és hülye lennék nem kérni.. Plusz, ha még karban is kell tartani, pláne kérek! Sok olyan ember van, akinek nem megy a weblapkezelés..inkább megtanulja..így, vagy valakinek folyamatosan fizet, hogy működtesse.. Nem értem a problémát..

0
0
pp képe

Edit is és Aires is leírta, hogy az oldalon található szöveg megfogalmazásával van a probléma. Nem saját fejlesztésű weblaprendszert adnak el, hanem egy Drupalon alapuló és saját fejlesztéseket tartalmazó rendszerhez kapcsolódó szolgáltatást. Amit tesz, azzal semmi gond, amit mond azzal van. (tehát amit tesz problémás, mert mást mond és mást tesz.) :D

pp

0
0
Anonymous képe

Nézzetek szét, már régóta vannak ilyenek, pl.
http://bryght.com/
http://civicspacelabs.org/

Nem kell kitenni a Drupal logót, sem linket egy Drupal alapú oldalra.

0
0
gakusei képe

Tisztelet Anonymus és Vizesnyolcas!
Nem, nem akarok senkit elszámoltatni. Egyszerűen nem szeretem, ha valaki olyanra veri magát ami nem az ö érdeme.
Én is kértem már pénzt CMS beüzemeléséért, és karbantartásáért. (Ez már jó pár éve volt. NUKE-val) De egy pillanatra sem sugaltam azt, hogy ez a rendszer az én tulajdonom, vagy szellemi termékem. Ez ellen nincs is kifogásom. Megnéztem a Linkeket amit Anonymus írt.Igaz ugyan, hogy nincs kint a Drupal logó, viszont valahol a lapok szövegében mindig van utalás arra, hogy ez Drupal alapu rendszer.
Megtaláltam a blogjukat is.http://www.online-ertekesites.hu/
Írtam az egyik cikkükhöz egy kommnetet is, amiben megkérdeztem tőlük, hogy eltitkolják-e az ügyfeleik elött a tényt, hogy ingyenesen letölthető CMST használnak. A kommnetemet rövidesen törölték!Nekem ez igent jelent.Itt nem büntetöjogi felelőségrevonásról van szó, csak egy kicsit zavar
Ennyi!

0
0
aries képe

Így igaz, nem szükséges a logó megjelenítése, utalni sem kell rá. (Sőt, a fenti két link tulajdonosainak igen sokat köszönhet a Drupal-közösség.)

Két dolog a lényeg:

  1. hogy ne kérjünk olyanért pénzt, ami nem a mienk. Ez a lényeg csak, de azt hiszem, ez joggal várható el
  2. ha jól elkülöníthető a kódunk a GPL-es terméktől (mondjuk fájl szinten, modulként, sminkként vagy patch-ként), akkor azért nyugodtan számolhatunk fel díjat akár többször is, sőt, ha nem is különíthető el, munkadíjat számíthatunk fel a saját munkánk után

Azt hiszem, ezek olyan alapvető kívánalmak, amiket ha nem tartunk be, akkor egyéb, nem GPL-es jogszabályt is sértenénk. Azokat, akik nem eképpen járnak el, legegyszerűbb, ha bejelentjük az illetékes fórumokon (pl. FSF). Egyebet nem érdemes tenni, sok hasonló kispályás cég volt is és lesz is.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
aries képe

Írtam nekik levelet, amiben kérem, hogy gondolkodjon el az üzletpolitikájuk módosításán.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
Judit képe

Sziasztok!

Nem töröltük ki a hozzászólást, csak mivel nem a témához passzol áthelyezzük egy másik bejegyzéshez. De most is elérhető..

Nem akarjuk senkinek az érdekeit sérteni, természetesen változtatunk az üzletpolitikán.

Köszönjük az észrevételeket!

0
0
Online-Uzlet.com csapata képe

Kedves János! Kedves Közösség!

Eddig csak nyomonkövettük a témát, hogy milyen irányba viszitek, de most már túl sok a félreértés, és az e-mailre is illik válaszolni, amit hozzánk címeztek.

Mivel a válasz publikus, és mindenkire tartozik, aki a drupal.hu rendszeres olvasója és építője, ezért ezt itt teszem közé.

Először is tisztázzuk azt, hogy mi az, amit értékesítünk az online-uzlet.com weblapon, és mit nem.

Az elindulásunkkor a Drupallal együtt nyújtott tárhelyszolgáltatásunkat kizárólag az oktatással, és a többi támogatással együtt kínáltuk. A hangsúly a támogatási rendszeren van, volt és lesz.
A két szolgáltatás külön választását az indokolta, hogy több projektet indító előfizetőktől ne kelljen kétszer elkérnünk a Tudásbázis használatának díját.

El kell mondjam, hogy mióta különválasztottuk a két szolgáltatást, senki nem rendelt önálló weblapot, támogatás nélkül. Nem is célcsoportunk az a réteg, amelyik magától is elboldogul a Drupallal.
Ha ebbe belegondoltok, akkor kis segítséggel Ti is beláthatjátok, hogy nem kis feladatot vállaltunk fel ezzel, és senkinek sem kell attól féltenie bennünket, hogy munka nélkül fogjuk betegre keresni magunkat.
Az előfizetőink többségének nemhogy a Drupal, de a tartalomkezelőrendszer sem mond sokat, így nagyon sok, és részletes oktatóanyagot kellett készítenünk, amit folyamatosan kell bővítenünk videókkal, marketing elmélettel, és gyakorlattal.
Ugyanez vonatkozik az újabb modulok beépítésére, tesztelésére, és fordítására is (a fordításokat hamarosan közzétesszük).

Belátom, hibáztunk a kommunikációnkkal és nem fektettünk elég hangsúlyt a támogatásra a weblapunkon, de a felhasználói vélemények is egyértelműen megerősítik azt, hogy helyes irányban haladunk a céljaink megvalósításában.

Mindazonáltal - átgondolva az aggodalmaitokat -, átalakítjuk a szolgáltatásunkat, és módosítjuk az eddigi kommunikációs gyakolatunkat is. Többek között nyilvánossá tesszük a Drupal mibenlétét, és azt az elvet is, ami szerint ha valaki meg szeretné majd szüntetni az előfizetését, az ingyen elviheti az elkészült weblapját, és az adatbázisát. A Drupalt tehát NEM ÉRTÉKESÍTJÜK.

Legvégül szeretném, ha megértenétek, hogy olyan réteget szolgálunk ki, amelynek a drupal.hu közösség segítsége mellett is minimális esélye lenne egy önálló webes projekt megvalósítására, és hiába vennének egy profi "weblapszerkesztőtől" pl. Drupal alapra megírt komplett weboldalt, nem tudnák üzemeltetni.

Kérem, hogy folytassuk a beszélgetést a fentiek tükrében, és figyelembe vételével.

Üdvözlettel:
a projekt üzemeltetői

0
0
Illyés Edit képe

Legvégül szeretném, ha megértenétek, hogy olyan réteget szolgálunk ki, amelynek a drupal.hu közösség segítsége mellett is minimális esélye lenne egy önálló webes projekt megvalósítására, és hiába vennének egy profi "weblapszerkesztőtől" pl. Drupal alapra megírt komplett weboldalt, nem tudnák üzemeltetni.

Hogy az ügyfél képes-e egy Drupal honlapot önállóan működtetni, azt neki magának kellene eldöntenie, és nem nektek helyette. Jelenleg az ügyfeleiteknek nincs igazán választási lehetősége, mivel nem tudják, hogy egy ingyenesen hozzáférhető rendszert kapnak. Lehet mondani, hogy aki nem tájékozódik, vessen magára, de valahol ez nem etikus. Mindaddig az ügyfelek tájékozatlanságából éltek, amíg nem adtok teljes körű információt arról, hogy milyen jogi és technológiai környezetben működtetitek a honlapokat.

Ha az elvárható információk birtokában az ügyfél saját kezű barkácsolás helyett benneteket választ, nyugodt lelkiismerettel számlázhattok neki annyit a szolgáltatásért, amennyit elbír a papír (és amennyit az ügyfél hajlandó kifizetni). Mi is pontosan ebből élünk, így működtetjük a vállalkozásainkat.

A másik ok, amiért nem kedveljük az ilyen "rejtőzködő" cégeket az, hogy ezek nem sokat tesznek a közös asztalra. Most is 5-6 ember járult hozzá a Drupal 6 magyar fordításához, és mindössze 1-2 ember vette a fáradságot, hogy teszteljen és visszajelzéseket küldjön. Eközben több százezer Drupal honlap van a világon, a keresők tanúsága szerint nálunk Magyarországon különösen népszerű, tehát feltételezhető, hogy nem csak egy tucat ember dolgozik a rendszerrel. Ha a Drupalból éltek, akkor szíveskedjetek bekapcsolódni a munkába, megtalálni azt a területet (kódolás, tesztelés, fordítás, dokumentáció, support), ami nektek legjobban fekszik és ahol hozzá tudtok járulni a közös ügy sikeréhez.

0
0
aries képe

Kedves üzemeltetők!

Azt hiszem, mi tökéletesen értjük az olyan mondatok mibenlétét, mint a

A weblaprendszer önmagában, oktatási anyag nélkül is megvásárolható!

vagy

Online oktatóvideók: a titkos fegyverünk. Sajnos, sok esetben olyan rendszereket vásárolunk, melyekhez a használati leíráson kívül semmit nem bocsátanak a rendelkezésünkre.

(sugallva, hogy hasonló minőségű oktatóvideók nem érhetőek el jelenleg).

Elég ellentmondásos olyan célcsoportnak marketinget tanítani, akik egy brandet nem tudnak
megjegyezni. Annak örülök, hogy ezt a fajta kommunikációt átgondoljátok.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
pp képe

Amikor Edit hozzászólása megjelent Én utánanéztem Ők hogyan csinálják:

Mi a Bryght:
http://bryght.com/solutions

Első bekezdés utolsó mondat. Link is van.

Civicspacelabs:
http://civicspacelabs.org/services_main
itt se található meg a Drupal szó 5x.

Persze ez nem jelent semmit, de ezek rossz példák ám.

pp

0
0
gyuri2012 képe