Legelső Drupalos (valószínűleg lameros) kérdések

MiZsolt képe

Sziasztok!

Teljesen új leendő drupalos vagyok. Hosszas válogatás és Drupal vs. Joomla olvasgatása után a drupal mellett döntöttem. Remélem helyesen.

Több évig fejlesztgettem oldalakat perl-ben MySQL támogatással, de ez a CMS annyira új nekem, hogy még az alapokat sem tudom...

Az első roppant lamer kérdéseim:

Ha egy weblapot szeretnék létrehozni (mondjuk valamihonlap.hu) , akkor fogom a Drupal alaprendszert, a szükséges modulokkal, a szerveremen létrehozom a valamihonlap.hu oldalt, létrehozok egy valamihonlap MySQL adatbázist, a drupal rendszert felmásolom a valamihonlap.hu -ba és utána testreszabom???
Aztán egy új honlap esetében kezdem előlről.

VAGY

Létrehozok egy drupal alapot a szerveren (dupal.sajatszerver.hu) és a drupalban kezdek honlapokat létrehozni.
Vagyis a dupalt csak fejlesztői környezetnek használom, és amikor készen van egy project, azt exportálom egy adott mapába, jelen esetben a valamihonlap.hu mappájába?

Ezt azért kérdezem, mert ez mielőtt felteszem a drupalt a szerveremre, ez egy alapvető szemléletbeli különbség, de eddig erre vonatkozó információt nem találtam. Ami lehet amiatt is, hogy ez minden CMS-ben gyakorlott webernek természetes...

Valójában más kérdés most nincs is... :-)

Drupal verzió: 
nevergone képe

Szerintem először olvasd el az itt található jegyzetet, akár többször is:
http://nagygusztav.hu/webes-tartalomkezelo-rendszerek-10

Sok kérdésedre választ kapsz benne, és ami megmarad, azokat is könnyebben tudod feltenni itt. :)

0
0
MiZsolt képe

... azért ha valaki megválaszolná ezt a kérdést egy egyszerű két mondatos formában, azt megköszönném...

Amúgy, ha jó látom van multipage-es modul ami a kérdésem második részére hajaz. Én ebből arra jutottam, hogy elsőként egy sima drupal lappot csinálok.

0
0

Üdv.
Miseta Zsolt
------ aláírás ------
Munkám: Konyhatechnológia
Munka is :-): Fotózás

dj képe

mindkét módszert abszolváltad.

Ha van fejlesztő környezeted akkor ott érdemes fejleszteni és a végén a helyére tenni.
Ha nincs vagy nem akar valaki ilyet létrehozni az a webhelyen is fejleszthet. Ilyenkor érdemes a karbantartást bekapcsolni a fejlesztés időszakában.

0
0

Üdv!
Dudás József

MiZsolt képe

... és kössz a választ. Azt hiszem először létrehozok egy valamilyen próba lapot, és megnézem a lehetőségeit.
Csak azt sem akarom, hogy esetleg egy rossz döntéssel a szerveremen levő honlap struktúrát összekavarjam...

0
0

Üdv.
Miseta Zsolt
------ aláírás ------
Munkám: Konyhatechnológia
Munka is :-): Fotózás

pp képe

Az első változat az igaz. Tehát a Drupal az nem egy olyan fejlesztő környezet mint mondjuk a Turbo Pascal.
A Drupal egy tartalom kezelő rendszer, mely önmagában is működőképes. Természetesen használhatod keretrendszerként is, de akkor tulajdonképpen a vázat, a keretet együtt kell vinned a kiegészítő fejlesztéseiddel/beállításaiddal.

Vannak ún. telepítési profilok, melyek különböző alapbeállításokat tartalmaznak. A letöltött Drupal egy, míg a magyarított két profilt tartalmaz. (angol és magyar nyelven tudod telepíteni az oldalt, de minden más azonos.) Magyarításról bővebben a localize.drupal.org oldalon tudhatsz meg többet vagy a tanarurkerem.hu magyarításról szóló adásának felvételéből.

Ez a profil egy közösségi oldal profilja. Nagy vonalakban: Bárki tud regisztrálni és van két tartalom típusod. Írás/story mely mindig a főoldalon jelenik meg és az oldal/page mely nem jelenik meg sehol, ezért érdemes menübe raknod. Javaslom nézd végig a Drupal Mozikönyv ide vonatkozó részeit: http://tanarurkerem.hu/drupalmozikonyv/cegesoldal (ez még ötössel készült, de szerintem használható, a szemlélet ugyan az, de néhány beállítást máshol találsz.)

Természetesen más profilokat is letölthetsz, vagy írhatsz sajátot. Ezt a profilos dolgot bár ide az elejére írtam ezzel érdemes inkább később foglalkoznod. Én pl. mindig alapértelmezett profilt használtam, kivéve egy speciális esetet.:D

A rendszert modulokkal bővítheted és különböző sminkekkel változtathatod meg a kinézetét.

Javaslom először az alap rendszerrel ismerkedj meg, mely tartalmaz számos nagyszerű modult már eleve. :D Ha elég bátorságot érzel akkor érdemes a leggyakrabban használt modulokat megnézni először, hisz egymilliárd légy mégse tévedhet. :D

Nincs más hátra mint hogy nekiláss. Légy üdvözölve a Drupal csodálatos világába.

pp

0
0
MiZsolt képe

... ez elég átfogó tájékoztatás. :-)
És a kezdeti nehézségeken biztosan átsegít...

0
0

Üdv.
Miseta Zsolt
------ aláírás ------
Munkám: Konyhatechnológia
Munka is :-): Fotózás