koncertek tárolása, több helyszínnel és dátummal

Roro képe

Sziasztok!
Egy olyan koncerteket/programokat kezelő oldalt kell fejlesztenem, ahol lényeges, hogy egy eseményhez több helyszín/időpont páros is tartozhat. Nézegettem a cck-t, de sehol sem találtam benne olyan lehetőséget, amivel egy koncert node-hoz egy helyszín node-ból + egy dátumból tetszőleges számút tudnék hozzárendelni. Látom magam előtt a 3 mysql táblát amivel könnyedén megvalósítható, kérdés, hogy a drupalban, cck-val létre lehet-e ilyesmit hozni?! Esetleg érdemesebb saját modulban gondolkodni??
előre is köszi a segítségeteket!!! ;)

Illyés Edit képe

Szerintem filozófiai probléma van a megközelítéseddel. Az esemény mindig adott helyszínen, adott időpontban történik (most tekintsünk el az általános relativitás elmélet néhány szélsőséges következményétől :)).

Tehát itt a node egy CCK tartalomtípus, nevezzük eseménynek, ami rendelkezik egy helyszín és egy időpont mezővel. Ezeket az eseményeket aztán kategóriákba tudod rendezni, pl.:

"Érettségi vizsga" kategória

  • Petőfi Gimnázium / Budapest, 2007. május 5.
  • Kossuth Gimnázium / Miskolc, 2007. május 6.

Másik megközelítés, hogy az "Érettségi vizsga" a tartalomtípus, ekkor viszont a helyszínekből és az időpontokból kell kategóriát készíteni.

0
0
Roro képe

ez így jó is lehetne abban az esetben, ha nem kéne a helyszínekről további adatokat tárolni. de kell... megye, város, cím, telefon, e-mail, stb. ezért lenne fontos két node. egyikben az események, másikban pedig a helyszínek, ezek pedig egy harmadik "tábla" adati alapján találkoznának bizonyos időpontokban.
pl.
koncertek node - id:1 nev:Ákos koncert
helyszínek node - id:1 nev:BS

ezt kéne összehozni ilyesformán:
datum:2007.10.10 koncertid:1 helyszindid:1

mysql+php könnyedén megírnám, de a megrendelő cms-ben szeretné, ami persze nem gond, abban az esetben, ha ez drupalban megoldható... ;)

0
0
Illyés Edit képe

Akkor mondjuk legyen a fő tartalomtípusod neve "koncert", és legyen hozzá egy dátum mező, valamint 2 különböző node reference: előadó, ill. helyszín.

Előadó és helyszín pedig maguk is önálló CCK tartalomtípusok.

0
0
kopexy képe

cck 1 helyszin, cck 2 az esemeny (aka koncert) az esemenyt kotod a helyszinhez node ref-el az idopont kotes meg lehet akar event, akar taxo, akar egy 3. node tipus
de azis megoldas pl. story node tipust alapul veve megcsinalod onallo modulkent....

0
0
Roro képe

igen ezek jó megoldások abban az esetben, ha egy-egy eseményhez egy helyszínt és dátumot kapcsolok csupán. de a lényeg pont az, hogy több, akár tetszőleges számú node reference + dátum legyen társítható... :((

az előző példánál maradva, ilyesformán:
koncertek node - id:1 nev:Ákos koncert
helyszínek node - id:1 nev:BS
helyszínek node - id:2 nev:PECSA

ezt kéne összehozni ilyesformán:
datum:2007.10.10 koncertid:1 helyszinid:1
datum:2007.10.12 koncertid:1 helyszinid:2
stb.

0
0
Illyés Edit képe

egy-egy eseményhez egy helyszínt és dátumot kapcsolok csupán

Lehet, hogy nem világosan fogalmazok. Az esemény egy tartalomtípus, ebből annyi node-ot hozol létre, ahány koncerted van.

Lépésenként:

1. Létrehozol 3 tartalomtípust: koncert (cím-dátum-leírás mezők), előadó (cím-testsúly-tesmagasság mezők), helyszín (cím-telefon-email mezők).

2. Felviszed az előadókat és a helyszíneket. Lesz mondjuk 3 előadó típusú node-od (Ákos, Lagzi Lajcsi, Madonna) és 3 helyszín típusú node-od (BS, Pecsa, Wembley).

3. Felviszed a koncerteket.

Első koncert node:

  • dátum: 2007.10.10.
  • előadó: Ákos (node reference)
  • helyszín: BS (node reference)

Második koncert node:

  • dátum: 2007.10.12.
  • előadó: Ákos (node reference)
  • helyszín: Wembley (node reference)
0
0
Roro képe

bocs, biztos én sem fogalmaztam túl világosan kezdő drupalos létemre. ez a megoldás már működőképes, bár amire én próbáltam utalni, az egy előadóhoz társított dátumok és helyszínek lenne, így kb turnészerű listára adna lehetőséget. vagy a fenti strukrúrából ez kinyerhető views-al? esetleg ne is álmodjak róla? ;)))
köszi!

0
0
Illyés Edit képe

Lehet "átlósan" is gondolkodni.

Tartalomtípusok: "Ákos koncert", "Lajcsi koncert", "Madonna koncert". Mindegyik tartalomtípus tartalmaz egy dátum és egy node reference ("helyszín") mezőt.

Hogy melyiket használod, az alapvetően attól függ, hogy mivel foglalkozik a cég. Mondjuk egy menedzser esetén, aki legfeljebb 2-3 előadó ügyeit szervezi, ott lehet a fenti megoldást használni.

Egy jegyirodánál már nem praktikus (több száz előadó van, ennek megfelelően több száz tartalomtípus szerepelne a 'Tartalom beküldése' menüpont alatt). Ott inkább az előző hozzászólásokban leírt esemény-központú megközelítést érdemes használni ('Tartalom beküldése' alatt 'koncert', 'előadó', 'helyszín' tartalomtípusok).

Views modullal bármelyik megoldás alapján ki tudod gyűjteni listába a neked megfelelő találatokat.

0
0
Roro képe

köszi a segítséget! bár jelenleg mégis úgy érzem, hogy hosszabb távon eredményesebb, ha beleásom magam a modulkészítésbe. ezzel kapcsolatban rögtön egy újabb kérdés, hogy milyen editorral lehet emberi módon (highlight) szerkeszteni a .module kiterjesztésű fájlokat?? pl a dreamweavert nem tudom rávenni, hogy php-kódként kezelje, csak ha párhuzamosan mentem, hol .php hol .module kiterjesztéssel. grrrr. :( HELP!

0
0
kopexy képe

pl. Zend Studio de mc es/vagy far editorai is hasznalhatoak ; ]

0
0
Illyés Edit képe

Azt hiszem általános jelenség a Drupallal ismerkedők körében, hogy először, mint gyerek az édességboltban, minden modult ki akarnak próbálni; aki meg ismeri a PHP-t az minden piszlicsáré feladatra saját modult akar írni.

Aztán az első komolyabb verzióváltáskor az ember sűrű szitkozódások között megfogadja, hogy ezentúl legfeljebb 2 – na jó, 3, de legfeljebb 4 – kiegészítő modult fog installálni, különben törjön le a keze. Nálam a 4.6-ról 4.7-re frissítéskor jött el ez a pillanat, azóta szinte mindenre Views+CCK-t használok, képgalériától az üzleti nyilvántartásig. 5.1-re 10 perc alatt frissítettem gond nélkül.

Ha tényleg semmi más nincs azon az oldalon, csak a koncertek adatai, és havonta 1 millióan látogatják, akkor lehet, hogy megéri egy testreszabott, karcsúsított modul, egyébként nem nagyon. Nem csak megírni kell, de karbantartani is... Mondjuk tanulásra nagyon jó a feladat.

A fejlesztőeszköz örökzöld téma a Weblabor portálon. Windows alatt ilyen kisebb munkákhoz a "Notepad++"-t találtam a leggyorsabbnak.

0
0
kopexy képe

minden major verzio valtasnal 100% korrekt
leiras van drupal.org-on mi a valtozas/megoldas melyik core fuggvenyben
a szamaid meg pontatlanok a contrib modulok donto zome mar 50k
record-nal egyszeruen kihasal, arrol nem beszelve 5-6 balfasz modon
megirt contrib modul dependenciaja picit magasabb mint egy sajate.....

0
0