Képek méretének csökkentése

NetMajom képe

Sziasztok!

Van egy weboldal, amire nagyon sok képet töltenek fel nap mint nap. Felmerült a probléma, hogy a fálj méret már az oldalbetöltődés rovására megy. Természetesen vannak az oldalon méretbeli megkötések, meg automatikus konverziók, de a fájl méretet nem csökkenti semmi. ( A felhasználóktól meg nem várható el hogy optimalizálják a képeket). Van esetleg olyan lehetőség a drupalban, hogy a feltöltött képeket amik zömében jpg, png fájl méretét automatikusan csökkentse?

Köszönöm.

Drupal verzió: 
Nagy Gusztáv képe

Az Image típusú fieldeknél megadott méretre átméreteződik a kép. Lehet kb és pixel méret korlátot is megadni. Gyönyörűen működik.

0
0

Nagy Gusztáv

NetMajom képe

Eddig voltak korlátok, de felmerült az igény, hogy ne állítsak fájl méretbeli megkötést, hanem automatikusan csökkentse azt
(nem a kép dimenziójáról van szó, hanem a fájlnak a méretéről.)

0
0
szantog képe

És hogy? Mit? Mennyire? Egy kép fileméretén ezerféleképp lehet csökkenteni, pl admin/config/media/image-toolkit minél kisebbre a %-ot.
De olyan nincs, hogy
"ha 'fileméret' > 'akármennyi' akkor csinálj vele 'valamit', amíg 'fileméret' <= 'akármennyi'.
Illetve elméletileg lehet, de ezt php képkezelő eszköz szintjén tudom csak elképzelni, az meg nem hiszem, hogy drupal szintű téma.

0
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

SecMan képe

Felmerült a probléma, hogy a fálj méret már az oldalbetöltődés rovására megy.

Magyarul az eredeti képet mutatod vissza a látogatónak?
Ha csak ez a gond, akkor akkor attól függően, hogy használsz-e például valamilyen képmegjelenítőt, pl.Colorbox-ot, vagy csak az alap Drupal lehetőségekkel élsz, egyszerűen a tartalomtípus mező megjelenítési beállításainál ne legyen "eredeti kép", hanem valamilyen általad beállított képstílus legyen.

Pl. a TTípus mező megjelenítés beállításainál colorbox esetén ilyen lehetőségek vannak:
Tartalom képstílus: 430x290 Teaser
Colorbox-képstílus: eredeti kép

Előbbi saját megadott képstílus, ami a nodenál jelenik meg, második az ami a képre kattintva a lapozható colorboxba töltődik.
Ha erre is létrehozol egy "aránytartásos, nem croppolós" méretezést általad megadott méretben (pl. 1920x...) akkor az eredeti képet be se fogja tölteni.

2
0
tiburi képe

Ebbe rendszeresen beleszaladtam más oldalaknál én is.

Attól függ, hogy pontosan mit is akarsz, egyik esetben nekem jól jött az Image Resize Filter modul.

Aztán néha használom a CPaneles szervereknél az Image Manager tömeges képátméretező funkcióját (vagy manuálisan átmásolom a fájlokat és photoshop batch processinggal átméretezem és/vagy rontok a minőségen és visszatolom). Ezt nálam főleg a >3 Megás képek tömege esetében sokszor több giga tárhelyfelszabadulást okozott.
Nem mondom hogy csodaszép megoldás de működött.

1
0