Központosított drupal rendszer kialakitása?

CSI képe

Sziasztok!

Jelenlegi cég, ahol dolgozom elég erőteljesen elkezdet gondolkodni, hogy lecseréli az ezeréves CMS rendszerünket. Itt jött képbe a Drupal. Viszont az új CMS -rendszernek sokkal többet kellene tudnia mint az elődjének. A legfontosabbak jogosítás kezelés és a központosított telepítő keret. Sajnos nem tudom, hogy a Drupal mennyire alkalmas a következő kérdésekben, ezért szeretném a véleményeteket kérni:

1. Jogosultság kezelés:
Tudomásom szerint a Drupálnak a jogosultág kezelése igen erős, ezért az a kérdés gyakorlatilag kilőve, ha nem jól tudom akkor cáfoljatok meg benne :-)

2. Központi Drupál rendszer:
Gyakorlatilag a probléma a következő.
Van több város, amit kiszolgálunk egy központilag telepített Drupal rendszerrel. Viszont mindegyik városnak a saját kis adatbázisához kellene csatlakoznia és abba kellene dolgoznia. Valami hasonlót akarunk mint a Neobase -csinál, csak azt nem tudom, hogy ott a központi rész az másolva van e? Modulok telepítésével az összes város megkapja azt a modult, viszont a városok egymás adatbázisába nem látnak bele, nem írnak bele stb...

Nem tudom mennyire érthető mit akarunk létrehozni. De a gyakorlatilag a lényeg, hogy egy Drupal mag legyen, ami ip vagy url alapján más adatbázishoz csatlakozik és a modul telepítések esetén az összes adatbázisba is települjenek.

Kérdésem az, hogy a 2.-es pontban említettekre valamilyen formában alkalmas e drupál? Esetleg modul kiegészítéssel, vagy írással megoldható e a dolog?

Válaszokat, és segítségeteket előre is köszönöm!

Drupal verzió: 
aboros képe

2. alkalmas.
teljesen biztosan külön adatbázisokba kell piszkerálniuk a példányoknak vagy inkább úgy érted, mindegyiknek saját tartalma, sminkje, blokkjai, menüjei, contact formja, anyámkinnya van?

külön adatbázisok és osztott táblák:
drupal multisite install & configuration
egy idő után oda lyukadhatsz ki, hogy minden táblád közös lesz majdnem, mert ha nem, akkor amit egyiken megcsinálsz beállításokat és mondjuk nem exportálható mint egy view, akkor azt valahogy ugye a többivel is "meg kell etetni"

egy adatbázis, saját tartalmak:
domain access
fordított az alapfelállás, minden osztott. nálad a kontroll, hogy melyik tábla melyik domainre legyen prefixelve és melyikre ne. szuperül működik egy olyan helyzetbe, hogy mondjuk valami nagy világlap teszem azt pléboj különböző nemzeti magazinjainak webhelyeit egy darab drupal install hajtja. valamit változtatok mondjuk egy tartalom típuson vagy új fícsört pakolok be, akkor azt mindenki megkapja anélkül, hogy tennem kéne valamit. (ez persze sokszor hátrányos, mert mi van, ha nem akarom, hogy megkapja, de ezt most hagyjuk;)

én a kettes verziót használom. mert olyan helyzetbe vagyok. szóval azért kérdezem, biztos, hogy az adatbázisnak külön kell lenni vagy csak mindegyik más tartalmat szolgáltat, egymás tartalmai nem avatkozhatnak bele, de mindenki ugyan azt az alkalmazást használja végülis.

attól függően, hogy melyiket választod azért az 1 is lehet bonyolultabb vagy egyszerűbb.

biztos van amúgy még más módja is ennek.. vagy nincs, nemtom. :)

0
0

-
clear: both;

CSI képe

1. külön adatbázisok és osztott táblák:
-------------------------------------------------------
A központi drupal csatlakozna a helyi szerver adatbázisához, és azt az adatbázist használná.
Kérdés, hogy a module install hook-jait meglehet e piszkálni úgy, hogy a beregisztált adatbázisokon végig szaladva mindegyikhez feltegye a szükséges adatbázis elemeket?

2: egy adatbázis, saját tartalmak:
Erre a felállásra nem tudom mit mond a vezetőség, tálalom nekik az ötlet és meglátjuk :-) (De szerintem külön adatbázisok kellenek)

Ami biztos, hogyha a drupált választjuk akkor az általunk készült fejlesztések is publikussá válnak a közösség javára :-)

Gyors válaszod és segítséged köszönöm!

0
0
eMeLA képe

Azért egy konkrétabb megosztási vázlatra konkrétabb választ tudnánk adni, de pl. nekem van olyan oldalam, ahol 3 oldal működik egy drupal forráskóddal. A felhasználó tábla és a tartalomtípusok (CCK) megosztottak, viszont a többi pl. a beküldött tartalom már külön oldalankénti adatbázisban tárolódik. Vannak olyan modulok amiket mindenki elérhet, vannak olyanok amit csak az egyes oldal. Ilyen szempontból a drupal következetes és szép rendben felépíthető. Itt pl. a központi oldal összegyűjti a másik három oldal híreit és megjeleníti egyszerre, mivel egy oldalhoz több adatbázis elérést is meg lehet adni. Vagyis az egyedi modulban az adott lekérdező függvényt háromszor hívom meg, csak közben átállítom az adatbázis elérést egy drupal függvénnyel....

Bizonyára további táblákat is meg lehet osztani, de ez már a konkrét feladat szabja meg...

Persze azért az is kérdés, hogy hány külön oldalról van szó, mert pl. a beállításokat és a frissítést oldalanként kell elvégezni, ha sok az oldal akkor egyszerre kell mindent leállítani. Persze lehet már erre is van modul, ha nincs akkor meg bizonyára megírható...

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

CSI képe

Sajnos pontos specifikációt nem kaptam még, hogy mit is akarnak csináltatni.
Annyit mondtak, hogy nézzek utána az egyes CMS rendszereknek mennyire lehet osztott adatbázisban használni. Nekem nagyon tetszik a Drupal és a "közösségi életi" is, ezért az elmondottak alapján én azt támogatom. Ha tudok részletesebb specifikációt, akkor megírom.
Az eddigi két vélemény alapján úgy érzem a drupál lesz a befutó :-D

A segítségeteket utólag is nagyon köszönöm!

0
0