Képgaléria D7-ben

tzotyu képe

Sziasztok!
Számos fórumtéma létezik már ebben a kérdéskörben, de sehol nem találtam működő megoldást D7-es galéria kialakítására, középhaladó szinten.

Aborost idézném, D7-es képgaléria kapcsán írta ezt:
"drupal 7ben core a cck, az imageapi, imagefield, imagecache, olyan képgalériát építesz, amilyet akarsz. a tömeges feltöltés lehet egyedül nem megoldott, minden másra alkalmas maga a core."

Szóval az lenne a kérdésem, hogy simán core eszközökkel és esetleg view-el, kb. hogy kellene elindulni egy képgaléria kialakításához? (Ha jól értem, akkor a Drupal 7.12-es verziójában már benne van az ImageAPI, Image Field és az Image Cache is.

Ami fontos, hogy több szintű galériát szeretnék, tehát fő albumok, al-albumokra tagozódnának.

Köszönöm!

Taxonomy upgrade extras: 
Drupal verzió: 
csakiistvan képe

Ami kellhet az első verzióhoz:
1, 1 taxonomy szótár a galériának
2, egy db tartalom típus a galériáknak, image mezővel, term hivatkoással
3, image preset beállítása a content type megjelnésénél
4, colorbox vagy lightbox is kell
5, css finomítás, (float left, ilyesmi)
6, views term nézet bekapcsolása, klónozása, eredeti term nézet kikapcsolása, másolat finom hangolása ha a default megjelenés, mezők nem lennének megfelelőek
7, kész is?

+1, nekem felmerül a kérdés hogy hogy néz ki a galéria node maga, mert kiirathatod csak simán a preseteket vagy formázhatod is ugye.

0
0

Drupal full-stack developer at Wunderman Thompson Budapest

Sk8erPeter képe

"4, colorbox vagy lightbox is kell"
Hát ez nagyon igényfüggő, nem mindenki szereti ezt a felpattanó, hátteret elsötétítő, "vásznos" megjelenítést. Mondjuk ez is átszabható.

Tovább fejtegetve a problémát: arra gondoltál, hogy lenne mondjuk egy galéria content type, és minden egyes galériához tartozó, leírással és esetleg egyebekkel is rendelkező kép egy node lenne? A meglévő taxonomy szótárnál pedig be tudnád állítani, az adott kép melyik galériába tartozna? Tehát 1 galériába tartozó kép = 1 node?
VAGY pedig 1 galéria = 1 node, a hozzá tartozó képek pedig úgy lennének hozzáadhatók, hogy pl. az Imagefield Unlimitedre van állítva? A taxonomy segítségével meg alkategóriákba lehetne sorolni a galériákat (tehát egy galéria tartalmazhatna egy másikat)?
Utóbbi mondjuk kevésbé rugalmas, a képhez tartozó leírások, egyéb kiegészítő infók lehetősége korlátozott.
Az első meg lehet, hogy erőforrás-pazarló, az is lehet, hogy nem, és amúgy sincs jobb megoldás, ha könnyen testreszabhatóvá akarom tenni (pl. ha valaki egy képhez node reference-ként a kép alkotóját is hozzá szeretné tenni, vagy tök más jellegű plusz infóval szeretné gazdagítani azt az egyetlen képét a galériában).
Meg tudtommal - cáfoljatok, ha nem így van - a Node Gallery is arra épül (ahogy a nevében benne van), hogy igazából csupa node-ok halmaza, és ezért kevésbé takarékos az erőforrásokkal; de lehet, hogy ez is így hülyeség, mert nem emészt annyi plusz erőforrást, mint amennyi előnye van éppen a rugalmasságának.

Ezekről is szerintem érdemes lehet beszélni, hogy közelebb kerüljünk a jó galériamegoldáshoz, engem is érdekelne a téma.
Én is köszi, ha valaki hozzászól.

0
0
hron84 képe

Szerintem erdemes minden kepnek egy node-t deklaralni, es a galeria view-et ugy definialni, hogy grid elrendezest adjon. Azon belul mar lehet varialni, hogy kell-e lightbox, vagy a kepek (es a title) link az adott node-ra, es lehet pl. kommentezni a kepeket.

En D6-tal lightboxosan csinaltam meg, mert egyreszt erre talaltam kesz leirast, masreszt meg ez meg is felelt az osszes felmerulo igenynek.

0
0

--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.
szantog képe

D6ban a node/kép alapú galéria volt az egyik legrugalmasabb megoldás, d7-en ez a legtöbbször overkill.
Mivel a fáljok entitások, ahol a kép maga egy bundle (ua, mint nodenál a tartalomtípus) Vagyis mezők fúzhetők hozzá, megjelenítési módja vannak stb. Egészen addig nincs szükség külön nodera egy képnek, amíg nem kell neki külön oldal mondjuk kommenteléssel.
A konténer simán lehet egy node type, amihez egy hierarchikus szótárat kapcsolva kész is a kategorizálás/alkategorizálás.
A media_gallery modul tipikusan ezt a sémát követi némi ux tuninggal + előre sminkeléssel.

2
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

Sk8erPeter képe

Szerintem is az a célravezetőbb és rugalmasabb megoldás, ha minden galériába tartozó kép valójában egy elkülöníthető node.
Így a hozzátartozó leírás is könnyen testreszabható, és adott esetben egyéb fieldek is nyugodtan hozzáadhatóak. Ráadásul a Views-zal való manipulálás, adatmegjelenítés is nagyon leegyszerűsödik. Nem is beszélve a viselkedés saját vagy más modullal történő testreszabhatóságáról.

Szerk.:
szantog
2 perccel korábban küldted a hsz.-t, így a fentiek írása után látom csak, amit írtál, hogy D7-ben overkill. :) Akkor hogyan oldod meg a képek esetleges kiegészítését mondjuk egy plusz fielddel?
Arra gondolok, hogy mondjuk minden képhez kiválasztható, melyik szerző készítette, ezenkívül esetleg kell egy radio típusú field a feltöltésnél, hogy kiválaszthasd, hogy XYZ-ből mi igaz rá, egy checkbox pedig arra, hogy ABCDEFGH szempontok közül még melyik szempont(ok) vonatkoznak rá.
Ez most csak egy példa, a lehetőségek tárháza végtelen.

Szerk. 2.:
(23.39-kor írtra reagálva:)
már megint közel egyszerre írtunk. :D
Na, köszönöm, így már teljesen világos, akkor teljesen igazad van, hogy nyugodtan megoldható külön node-ok nélkül, mert ahogy írod, totál rugalmasan plusz fieldek adhatók hozzá így is amiatt, hogy a file is külön entitás, így fieldhozzáadogatós UI-t kapunk hozzá.
Na jó, akkor inkább asszem visszavonulok olvasgatni a Drupal 7 komoly újításairól.... A D6-ra alapozott tudásomat meg nem kicsit felül kell írnom új információkkal (vagy inkább hozzáfűzni).

0
0
szantog képe

"Utóbbi mondjuk kevésbé rugalmas, a képhez tartozó leírások, egyéb kiegészítő infók lehetősége korlátozott."
- ez így ebben a formában nem igaz, mivel mint említettem, a fálj is entitás. A file_entity modul pedig csinál hozzá ui-t, ahol bármilyen mezőt fel lehet venni hozzá, mint a nodehoz.

2
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.