Képek importja 5.x

Pred képe

Sziasztok!

Átböngésztem a frissebb témákat, de sajnos az 5.x -hez nem találtam modult sem itt, sem a http://drupal.org -on képek gyors importálásához. Az import/export és az image:import modulok sem érhetők el az új verzióhoz. Ha van valakinek ötlete, hogy mivel lehetne megoldani (gyorsan) 1000-1500 kép importálását, kérem írja le.

Köszönöm!

ui: ha van az image modulhoz magyar fordítás, azt sem utasítanám vissza :)

ady képe

Nos én is épp ezt kerestem (sok kép feltöltése egy galériába, image.module és image_gallery.module), és én sem találtam megfelelő megoldást (drupal 4.7) úgyhogy fogtam magam és kibogarásztam, hogy kell egy új node-ot elhelyezni az adatbázisban. 7 különböző táblát módosítottam, hogy minden stimmeljen (files, file_revisions, node, node_revisions, stb...) és meg is jelentek szépen a képek a kívánt galériában, de egy valamit nagyon elszúrtam. Arra nem jöttem még rá, hogy hol/hogyan tárolja a Drupal a következő új node sorszámát! Arra tippeltem volna, hogy sima auto_incrementtel, vagy MAX()-szal oldja meg, de nem. A beszúrt 150 kép után a következő szokásos módon hozzáadandó node a huszonvalahányas node számot szeretné kapni, ami persze DUPLICATE ENTRY MySQL hibával elszáll, azaz még ha legalább elszállna, de inkább teljesen belekavarodik, és onnantól az a számú node (ami ugye egy létező kép) már gázos. Erre tud valaki valamit? Működne, ha tudnám, hol kell megváltoztatni a "következő node szám"-ot!

0
0
Illyés Edit képe

A sequences táblában tárolja. Lásd még ezt a szálat.

0
0
nevergone képe

A Drupal 5 megjelenése elött volt szó valami import/export API -ról, az végül nem került bele...?

0
0
Pred képe

Nézegetem már pár napja, de nem láttam sehol import/export-ot. Ha API van is, akkor sem látszik :)

Ha jövő hétig nem találok már létező megoldást, akkor marad a küzdelem az adatbázissal :) Egyenlőre nem zárkózom el modul fejlesztésétől sem, de nem ezzel akarom kezdeni :)

0
0
nevergone képe

Már egy ideje gondolkozom egy hasonló megoldáson, bár nem néztem meg a modulok (image és image_gallery) kódját, de én valami olyan megoldást képzeltem el (és próbálok megvalósítani), ahol zip -pel egy állományba összetömörített képeket lehetne egyben feltölteni.
Nem tudom, mennyire használható ötlet (mint mondtam, még nem néztem az esetleges megvalósítási korlátokat), de úgy képzeltem el, hogy a rendszer (akár külső, akár az image_gallery kibővítve) kibontja a feltöltött, összecsomagolt állományt, majd sorban végrehajtja rájuk azt a függvényt (megfelelően felparaméterezve), amely egy adott kép feltöltésekor lefut.

Szóval, ez talán lehet egy használható alternatíva.

0
0
Pred képe

Én úgy képzelem el a dolgot, hogy FTP-n fel lehet tölteni a képeket (csak az "_original"-t) és a script átnézi az "images" mappát, aminek a tartalmát összehasonlítja az adatbázissal. Ha nincs bent az adatbázisban egy fájl, akkor felveszi és ha nem létezik egyik megadott méretű fájl (thumbnail és preview alapértelmezésben), akkor azt is legenerálja. Az adatbázisba illesztést az image.module ide vonatkozó függvényével képzelem el. (Még én sem néztem meg a forrást tüzetesen)

0
0
nevergone képe

Ha általánosságban gondolkodunk (márpedig miért ne), akkor közel sem biztos, hogy a tárhelyet biztosító gépre lehet ftp-kapcsolatot létesíteni. Persze azt sem garantálja semmi, hogy a zip elérhető az adott gépen.

0
0
Pred képe

Általában van FTP, vagy valamilyen távoli lehetőség a fizikai fájlrendszer eléréséhez a webszerveren (valahogy a Drupal Core is felkerült)
Az elképzelésem lényege, hogy valamilyen módon (FTP, fizikai hozzáférés, stb...) felkerülnek a fájlok a megfelelő könyvtárba. Magyarul a modul szempontjából mindegy a mód, neki csak az a lényeg, hogy ott legyenek a képek. Ezután végignézné, hogy mi van már a Drupal fájlrendszerében (adatbázisban) és mi nincs, majd ez alapján cselekszik.

A zipes megoldással az a bajom, hogy a legtöbb szerveren a file_upload() csak adott maximális méretig engedi feltölteni a fájlokat. Így 1000+ fájl esetén majdnem ugyanott vagyunk, mint ha egyesével töltenénk fel a fájlokat.

Természetesen az is jó megoldás, ha mindkét utat (fájlmásolás, file_upload - zip) implementáljuk a modulba.

0
0
Pál úr képe

Ha jól látom, a pblog tudja a zip alapú feltöltést (http://drupal.org/project/pblog).

0
0
Pál úr képe

Volt egy projekt (image_import), és ez elvileg ezt tudta. Igen, látom, hogy ez 4.6-4.7-hez van, de lehet, hogy ne kell minden ponttal megküzdeni :)

0
0
Pred képe

Ezt én is néztem és már le is van töltve. Ez alapján tervezem én is a fejlesztést (ha elkezdem valaha :))

0
0
Pál úr képe

Ami nekem mindegyik galériából hiányzik, az az, hogy ne csak képet vagy videót lehessen beilleszteni. (Küzdöm egy olyan oldallal, ahol egy ActiveX alapú plugint, és a vele megjelenítendő objektumokat kellene tudni elhelyezni egy galériában. ) Szóval a gondolatom az, hogy ha ilyen modul fejlesztésére adnám a fejem, szívesen tennék bele egyedi médiatípust is.

0
0
ady képe

Ééés valóban! Köszi! :) Pedig sokszor végig néztem a táblákat ilyen szemmel, hogy vajon hol tárolja, de így már minden OK! :)

0
0
ady képe

nevergone, Pred:
Pont ezen agyalok én is, mert az előbbi esetben csak adott számú képet töltöttem fel, már kézzel lethumbnailezve, így tényleg csak az adatbázisba akartam belelökni, de egy másik oldalnál szükség lesz a rendszeres, egyszerre-sok-kép-feltöltés funkcióra, lehet, hogy valami felhasználóbarát formában! Nekem is a könyvtár végignézős változaton járt az agyam, mert a ZIP-pel a feltöltéskor tényleg sokat kéne vacakolni (adott webszerveren a upload limit, adott PHP beállításoknál, adott internetkapcsolat gyorsasága), esetemben pedig alkalmanként min. 1000 db képről van szó. A könyvtár végignézős esetben csak a kategorizálásra kéne kitalálni valamit, hogy ne kelljen aztán a sok feltöltött képet egyenként felcímkézni. Valami olyasmire gondolok, hogy egy képadministrációs oldalon látod az új (adazbázisban nem szereplő, még át nem méretezett) képek listáját, és ott be tudsz állítani rájuk dolgokat (pl kategóriákat) tömegesen, aztán egyszerre engeded rá a feldolgozást. Van kedvetek együttműködni?

0
0
Pred képe

Igaz, hogy az első modulom lesz drupalhoz, de hát valahol el kell kezdeni :)

Felületnek eddig az jutott eszembe, hogy előbb ki kellene listázni az összes új fájlt. Mindegyikhez egy comboboxot, amivel ki lehet választani egyenként a galériákat és egy "közös" combobox felülre, amivel pedig általános, minden új fájlra vonatkozó galériát lehetne kiválasztani. Így amelyik fájlnál nincs egyedi galéria, azt berakja az általánosba. Természetesen kell még minden fájlhoz egy checkbox, hogy most csak azokkal foglalkozzon.

A dolog buktatója a php maximális futásideje, mert egy-egy nagyobb kép feldolgozása sokáig is eltarthat.

Az adatbázisban pedig a fájl neve a fizikai fájlnév lehet kiterjesztés nélkül (ezt az utat követem most is a kézi feltöltésnél). Esetleg minimális szabályokat be lehet iktatni a felületbe (pl adott stingek törlése a fájlnévből, fájlnév tól-ig részének felhasználása)

További médiatípusokon én nem gondolkodtam, mert azokat néha macerás a képekkel együtt kezelni (pl egy mp3-ból hogy generáljak thumbnail-t.. tudom, csak egy elágazás, de akkor is). Az ActiveX-es megoldásokkal meg csak annyi a bajom, hogy IE-hez kötötek én pedig FF-et és Operát használok...

0
0
ady képe

Igen, erre én is gondoltam, pl az egy megoldás lenne, hogy ha mondjuk 150 fájlt akar átméretezni, akkor a feldolgozó kódrész 10-20 fájlonként megáll és újra meghívja magát, és folytatja, ahol abbahagyta. (Mondjuk addig kiírogatja a felhasználónak, hogy "Feldolgozás folyamatban...") A comboboxos, checkboxos cuccal kb egyetértek, a fájlneveknél (az adatbázisban) nem értem pontosan, hogy mire gondolsz. Egyébként lehet, hogy tényleg azzal kéne kezdenie a feldolgozónak, hogy valahogy egységesíti a fájlneveket. (Ékezetek, szóközök, egyéb galádságok.) Továbbá hasznos lenne még (mondjuk a saját jövőbeli esetemen gondolkodva) hogy a feldolgozó nem akarm mindig az összes új fájllal foglalkozni, hanem rá lehet ereszteni egy-egy könytárra is. Gondolok itt arra, hogy a felhasználó feltölti az új képeit a files/images/datum könyvtárba, és a feldolgozó csak azt kezdi el átnyálazni, ha kiválasztom. Persze ezt lehet, hogy megoldja, a "minden új" listázásánál a leválogatási lehetőség (checkboxok).

0
0
ady képe

"ha van az image modulhoz magyar fordítás, azt sem utasítanám vissza :)"
Egyébként ezt megoldottad már? Mert én szedtem angol és német fordítást a modulhoz, és elkezdtem magam lefordítani a PO fájlt. Kb. 60-70%-os, de majd megnézem és befejezem. (Ha lesz időm.)

0
0
Pred képe