Jogosultsági rendszer - az elmélet

Anonymous képe

Sziasztok!

Azokhoz fordulnék segítségért, akik már átrágták magukat a drupal forrásán: Milyen elvet követ, milyen a felépítése a jogosultsági rendszernek?
A megvalósítás elmélete érdekelne, a technikai részleteket megnézem magam. Előre is köszönöm!

D.

Fórum: 
chx képe

Én kettőről tudok (aztán majd jön Goba mester, és kijavít...) Az egyik a felhasználók-csoportok-jogosultságok a másik a meglehetősen új tartalomszintű jogosultságrendszer. Az előzőt ismerem, a másikat nem annyira.

Van users, users_roles, permission, role tábla. Belenézel phpMyAdminnal, rögtön látod, miben mi van. A user_access-ben van egy lekérdezés mind a néggyel (gyakorlatilag):

$result = db_query('SELECT DISTINCT(p.perm) FROM {role} r INNER JOIN {permission} p ON p.rid = r.rid INNER JOIN {users_roles} ur ON ur.rid = r.rid WHERE ur.uid = %d', $account->uid);
?>

ez a szöveges jogosultságait szedi össze a felhasználónak.

Érdekeés még a $user->roles , ez a user_load-ban van:


$result = db_query('SELECT r.rid, r.name FROM {role} r INNER JOIN {users_roles} ur ON ur.rid = r.rid WHERE ur.uid = %d', $user->uid);
?>

További kérdéseket szívesen fogadok.

0
0
Hojtsy Gábor képe

Ezt már olvastad: http://drupal.hu/kezikonyv/jogosultsagkampo? Nem derül ki a hozzászlásodból...

0
0
Anonymous képe

Sziasztok!

Köszönöm mindkettőtöknek hozzászólásaitok!
Igazság szerint ég az arcom: a kampókat elkezdtem olvasni, belealudtam (ez nem az írást minősíti ,-), aztán feladva a "küzdelmet" jöttem ide.
Chx útmutatása alapján a vonatkozó adatbázis-hátteret már át tudom nézni.

Igazából azt szeretném kitalálni, hogy miként épül fel egy azonosítási procedúra, milyen lépései vannak, a rendszer hogy ellenőrzi egy-egy modulban, hogy a felhasználónak milyen szintű jogosultsága van, ha van (konkrét modulok esetén), és ehhez hasonlók. Merrefelé kutassak ezzel kapcsolatban? A user_access() függvény definícióját hol találom? A node modult mindenképp meg fogom nézni, addig még nem jutottam el (egyenlőre abszolút újoncként csak ismerkedem a Drupallal - elcsábított, annyi jót olvastam róla :-).
Esetleg tudtok ajánlani valami címet, ahol a tartalomszintű jogosultságrendszerről bővebben olvashatnék? Szeretném tisztán látni a kettő közti különbségeket, az előnyöket és a hátrányokat.

Remélem, azért nem nyitottam feleslegesen témát; ha mégis, bátran töröljétek.
Kösz még egyszer!

D.

0
0
chx képe

Ha a modul alapokat elolvastad, és nem találtad meg a user_access függvényt, akkor jelentkezz, akkor a) átírjuk a kézikönyvet b) megmondom.

0
0